top of page

1 Şubat Türkiye Ev Biracılığı Günü

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2021



Bundan tam üç sene önce 1 Şubat 2018 tarihinde "Türkiye Ev Biracılığı Günü" ilan edildi. Peki nasıl oldu bu iş, ne vesile oldu.. Gelin anlatayım..


1 Şubat 2018 tarihinde bira satışlarında %5'e yakın düşüş yaşamasının ardından Anadolu Efes Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'dan talihsiz bir açıklama geldi. Sayın Özilhan, bu satışların düşmesinin sorumluluğunu ev biracılarına atarcasına ev birasının aynı zamanda "vergi kaybına" sebep olduğunu belirterek hükümete sevdiğ dilden konuşmuş ve hedef gösterici açıklamalarda bulunmuştu. Bira satışının düştüğünü ama tüketimin aynı kaldığını iddia ederek bunun sebebinin ev biracılığı olduğunu belirtmişti.


Bu açıklamalar evde bira yapan, ucuza bira içmek ya da hobi olarak bunu geliştirip farklı deneyimler elde etmek isteyen büyük bir kitle tarafında oldukça tepki çekmişti.


Hemen ardından Sayın Özilhan yanlış anlaşıldığını, basına verdiği demecin çarptırıldığını belirterek "ev biracılığına karşı olmadığını, ev biracılığının bira kültürünü geliştirdiğini ancak yüksek vergiler sebebiyle insanların buna itildiğini, merdiven altı tüketimin arttığını." belirtti. Yeni vergi istemediğini, mevcut vergi yükü sebebiyle insanların buna itildiğini belirterek durumu yumuşatmaya çalıştı.


Yine de hükümete doğrudan laf edemeyip ev biracılarının parmak ile işaret edilmesi tepkileri soğutmadı.



Bu talihsiz açıklama, bünyesinde birbirinden güzel ev birası yapan üyeleri bulunan Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü tarafından "1 Şubat Türkiye Ev Biracılığı" günü ilan edildi. 2018 yılından bu yana her 1 Şubat'da İstanbul'daki kulüp evinde ve Türkiye'nin bir çok yerinde ev biracıları toplanıp büyük emek ve özveri ile yaptıkları biraları tadarken bu hobinin gelişmesi için de fikir alışverişleri yaptıkları ortamlar oluşturup bir araya geldiler. Net bir istatistik yok ama Sayın Özilhan'ın bu açıklamasından sonra evde bira yapanların sayısının arttığı belirtiliyor. :)



İşin özeti bu şekilde.


Bana göre Sayın Özilhan'ın yaptığı gerçekten talihsiz bir açıklama. Türkiye'de ev biracılığı, vergilerin ve fiyatların bu derece patlamadığı yıllarda da vardı. Çok çekirdek bir kitleydi, ama vardı. Türkiye'de kraft bira devriminin gerçekleştirilmesi ve bira kültürüne gönül vermiş, evde bira yapan insanların ortaya çıkması, internet aracılığı ile "evde de bira yapılabiliyormuş" diyen bira meraklılarının etkileşim içine girmesi ile ev biracılığı daha da yayıldı.


Türkiye'ye yıllardır Efes Pilsen bira içiriyordu evet.. Ama bu kadar yıl boyunca insanlara hem tek tip bira içirdiler, hem de şimdilerde olduğu gibi kaliteye çok da önem verdiklerini düşünmüyorum. Üstelik yıllardır hükümetin baskıcı tavrına karşı asla ses çıkarmayı da düşünmediler. Reklam verebilmek, yasakları aşabilmek için yan markalar bulup yollarına devam ettiler. (Birlikte Güzel, Kendine Has, Artı Bir)


Sonuç olarak yurt dışına gidip farklı stil bira deneyimleyenler Türkiye'de bu biraları bulamayıp evde de bira yapıldığını keşfedince Efes'in yapamadığını evlerinde bir şekilde yapmaya başladılar ve bilgiler paylaşıldıkça arttı. Bira kültürü yeşerdi, kraft bira devrimi gerçekleşti vs vs..


Efes'in şimdilerde gerçekleştirmiş olduğu yeniliklerin hepsinin altında bu süreç yatıyor. İzmir'de kurduğu microbrewery, kraft biracılar ve ev biracıları artmasaydı yapılmayacaktı.


Pahalılık sebebiyle evde bira yapanlar yok mu ? Elbette çokça var ve kitlerden bira yapıyorlar. Ancak tam tahıla geçip bu sanatı icra eden çok güzel insanlar var ve siz düşüncesizce bu insanları hedef gösterdiniz. Yıllarca alkol düşmanlığından dolayı yapmadığını bırakmazken hükümete tek laf edemeyip ev biracılarını parmakla işaret ettiniz. Sayın Özilhan, bu düşüncesizliğiniz sonucunda da 1 Şubat Ev Biracılığı Günü doğdu.


Geçen sene Türkiye Bira Koleksiyonerleri kulüp evinde çok güzel bir buluşma ile şahane biralar içtiğimi hatırlıyorum. O günden kalan bir hatıra fotoğrafı da burada dursun.



Ev biracılığı gelişmeye devam edecektir ve bu kültür gelişirse bunda en büyük katkı ev biracılarından gelecektir.


Ev biracıları iyi ki var. Tam tahıl ev biracılığı sadece ucuza bira içmek için çekilecek bir zahmet değil. Bu bir hobi, bilim ve sanattır ve geliştikçe gelişiyor. İçlerinde bu zamana kadar içtiğim en güzel biralarda ilk 10'a girecek kalitede işler yapan arkadaşlar var. Bu dönemde kit biraları arttı ama herkesin bir gün tam tahıl üretime geçmesi ve bu sanatı/aynı zamanda bilimi geliştirmesi niyetiyle.


Belçika Danteli'nin de evde bira yapmasını diliyorum :)


Sağlıkla Kalın.


Şerefe.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page