top of page

2 Marka, 1 Tür, 2 Bira -> Gara Guzu | “Gara” Porter ve Graf Porter

Daha önceden 1 Marka, 1 Tür, 2 Bira -> Gara Guzu | 4C IPA ve Summer IPA ile 1 Marka 1 Tür, 2 Bira -> Gara Guzu | 4C IPA ve Summer IPA yazılarıyla gerçekleştirdiğim bira karşılaştırma formatı bu kez Porter türünde oluyor.



Her iki biramız da hem şahsen sevdiğim bir tür, hem de yaptıkları biraları zevkle içtiğim bira üreticileri tarafından üretiliyorlar.

Porter stilini de Türkiye’de iki kraft bira markası üretiyor zaten. Sözü uzatmadan bu mini karşılaştırmaya başlamak istiyorum.


Gara Guzu "Gara" Porter


Gara Guzu’nun bira isimlendirmelerini çok seviyorum. Yani bu siyah renkli biranın adı “Kara” da olabilirdi. Ama “Gara”.. “Kara Kuzu” olmadığı gibi. Neyse, cağnım Ege Şivemiz (galiba)


Efendim hızlıca biraya gelelim. Alkol oranı %6.4 ve bu görece yüksek alkol öncelikle hem kokuda hem de tadımda hissedilir düzeyde. Kokuda kahvemsi hislerin yanında kavruk/yanıksı notalar daha baskın hissediliyor. Bu durum tadımda da var. Ek olarak alkol oranı sebebiyle de bende likörümsü bir etki de yaratıyor diyebilirim. Çok fazla soğutulmadan, ya da dolaptan çıkarıldığında oda sıcaklığında biraz bekletilerek (4-5 dakika) şişesi açılsa ilk içimdeki tat daha olgun gelir. Yani ben genelde öyle yapıyorum.





Graf Porter




Bu biranın en sevdiğim yanlarından biri öncelikle kremamsı köpüğü. Kavrukluk hissi, çikolata gibi notların yanında karamel ve tatlı malt profili daha ağırlıkta. Bu haliyle bana güzel bir mocha’yı andırıyor aslında. “Gara” nın köpük yapısı kalıcı ve kremamsı değildi ve alkol oranı farklarıyla da ayrışıyorlar.











Açıkçası benim favorim Graf Porter. Bunu belirtmeden geçmek istemedim. Ancak her iki bira da ortamına göre keyifle içilebilecek düzeyde. Kış mevsiminin de geldiği bu zamanlarda, bu tip biralara biraz daha ağırlık veriyorum. Porter biralarla kakaolu tatlılar ile eşleştirilebilir. Belki füme şarküteri ürünler ile de eşleştirilebilir. Biraz da damak tadına göre tabi.


Şerefe.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page