top of page

2nd Turkey Homebrew Competition - İZEVBİR

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2021



11 Nisan 2021 tarihinde yayımladığım Birasal Gelişmeler -> 2021 İlk Çeyrek yazımda İzmir Ev Biracıları Kulübü'nün (@izevbir) BJCP (Beer Judge Certification Program) standartlarında resmi bir ev birası yarışması düzenleyeceğinden bahsetmiştim. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.



Normalde 22 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak bu yarışma, pandemi yasakları sebebiyle geçtiğimiz haftasonu, 5-6 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleşti, jüriler biraları BJCP standartlarına göre, aralarında BJCP hakemlerinin de olduğu jüri tarafından puanladı ve kazananları açıkladı.



Ülkemizde bira kültürünün ve ev biracılığının gelişmesi, BJCP onaylı bir yarışmanın ülkemizde de bin bir emekle gerçekleştirilmiş olması çok değerli. Dolayısıyla bizzat gidip yarışmayı izleyemesem de yarışma günü Instagram paylaşımlarını ve sonuçlarını merakla takip ettim. Bu yarışmada sıralamaya girmek kuşkusuz tam tahıl ev biracıları için çok değerli. Ama İZEVBİR üyelerinin Nisan ayında yaptığı zoom toplantısında, katılan tüm biralara feedback verileceği bilgisi de vardı. Muhtemelen yapılmıştır. Katılan tüm biraların BJCP standartına göre puanlaması kulüp tarafından paylaşılmış. Bu resmi olarak BJCP onaylı ikinci yarışma diye geçiyor. İlki 2019 yılında gerçekleşmiş. Ancak bahsettiğim zoom toplantısında aslında daha önceki üç yarışmanın da(toplamda beş oluyor) BJCP standartlarından farklı olmadığı, sadece resmi olmadığı belirtilmişti.


Dereceye giren biraların tam listesine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. (Umarım bu link bir süre sonra uçmaz)


Yarışmaya giren diğer tüm biralar, puanlarıyla birlikte burada. Maalesef numara ile kaydedilmiş, isimleri göremiyoruz.


EK: Yarışmayı düzenleyen İZEVBİR üyelerinden Zafer Tacer (IG: evbiracısı) bira sahiplerinin isimlerini, belki birayı yapanlar istemezler diye düşündüklerinden dolayı açıklanmadığını belirtti.


Yarışmaya katılıp bu yazıyı okuyan ev biracıları, hangi biranın kendileri olduğunu bana IG: belcikadanteli hesabından DM ile ya da bu yazının altına comment olarak atarsa belirtebilirim. **Experimental Kategori Birincisi 0060 bira koduyla turnuvanın en yüksek puanını alan deneysel ev biracılığının usta ismi Onur Akyıldız (IG: taxym ) - White Stout -> White Stout mu olur demeyin, usta isim yapmış :)

**IPA Kategorisi, 0069 bira kodu ile Vahit Nurülke: (IG: vahit3535 ) - Amerikan IPA


**Speciality IPA Kategorisi birincisi, 0056 bira kodu ile Hacı Murat Koska (IG: shqiptarkoskabirra) - White IPA


**Spice, Herb, Veg Kategorisi birincisi, 0058 bira kodu ile Hacı Murat Koska (IG: shqiptarkoskabirra)

Pandemi sebebiyle ev birası yarışmaları ve o mükemmel ev birası festivalleri yarıda kalmıştı. Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nün de 2020 ve 2021 yarışmalı festivalleri maalesef iptal olmuştu. (oktoberfest bile iptal oldu sonuçta)


Kimin ve nerede yaptığından bağımsız olarak ev birası yarışmalarının artması, duyurulması, katılımcıların çoğalması Türkiye'deki bira kültürünün ve bilinçlenmenin devamlılığı adına çok değerli.


Emeği geçenlerin eline sağlık. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.


Şerefe.

408 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page