top of page

Birasal Gelişmeler - Eylül 2023

ÇOOOOOOOK uzun zaman oldu Birasal Gelişmeler formatımı devam ettirmeyeli. En nihayetinde neden yapmıyorum ki bahanelerin arkasına sığınmak kolay diyerek tekrar başlıyorum. Evet, kendimi utandırdım.


Unutanlar için bu yazının formatı, bulabildiğim ve minimum düzeyde arakladığım bira sektörü hakkındaki gelişmeleri burada paylaşıyorum. Yurt içi ağırlıklı, değişik bir şey denk gelirse de yurt dışı haberler oluyor.

Çok şey birikmiş. Zaten eminim yazmadıklarım çıkacaktır unutup. Şimdiden unuttuklarım affetsinler. Tekrar başladık hadi buyrun bakalım.


Bu sayının başlıkları şöyle;


*Das Bira'nın Cesur Birası -> Barleywine

*3Kafadar'ın Stardust'ı

*Sanayi1A Şerbetçiotu Hasadı ve Yeni Bira Müjdesi

*Yeni Üretici: A Sante

*Yeni Üretici: Nova Roma

*Yeni Üretici: SomX Brewery ve TaproomX

*Bir Oktoberfest Daha Geride Kaldı

*Knidos'dan Cold IPA sürprizi

*Feliz Kulpa İki Bira ile Tekrar Hayata Döndü

*Gara Guzu Biralarını Kutuladı

*Efes'in Summer Brew'i Yaza Damga Vurdu

*Torch Brewery'nin İzmir Açılımı


Das Bira'nın Cesur Birası -> Barleywine


Duygu ve Serhat bu sefer çook farklı ve cesur bir bira stili ile karşımıza çıktılar. Büyükkarıştıran bu birayı kaynatırken eminim mis gibi kokmuştur. Aslında bu stilin çıkacağını ben önceden biliyordum da işte bu küçük dünyada öyle her şey anında söylenmez önden haber vereceğim diye :)

Biraz Barley Wine'dan bahsedeyim. Türkçe çevirisi arpa şarabı aslında. Ama ismine rağmen bu bira şarap değildir. Peki neden sonunda şarap deniyor. İsmini bu biraların gücü ve karmaşıklığından, yani şaraba benzerliğinden dolayı kazandı. Alkol oranı %8-12 aralığında olması beklenir. Brewer's Association her iki versiyonu da "ekmek, karamel, bal, pekmez ve şekerleme tatları" olarak tanımlıyor. Yüksek alkol, bu birayı yaşlandırmaya izin veriyor.

DAS bira ailesi, perakende noktalarına birayı tanıtan ufak notlar da dağıtıyor. Çünkü bu, nasıl bir tat alınması ve hangi derecede içilmesi (8-9 C derece idealdir, yani dolaptan çıkarınca kapağını açıp bardağa doldurmadan önce en azından 5 dakika bekleyiniz) hakkında cahilseniz ziyan olacak bir biradır. Alkol oranı sebebiyle muhtemelen de fiyatı yüksektir. Hem brewery'nin emeğini hiç etmeyin hem de paranızı ziyan etmeyin ve bira kültürü adına bilgilenin diye böyle bir şey düşünmüşler. Aşağıya instagram paylaşımlarını bırakıyorum.


3Kafadar'ın Stardust'ı



Mosaic IPA ve üç kişi olmalarıyla tanınan 3Kafadar ekibi bu yaz Türkiye'de pek tanınmayan bir stil çıkardı. New England IPA ! Bu bira stili, Amerikan tipi özel şerbetçiotları, kaliteli malt ve kaliteli maya kullanılarak üretilmiş, aşırı bulanık sarı rengi olan, burunda ve damakta buram buram tropikal aromaların olduğu ve bitter'liğin az hissedilmesi gereken bir stil.

3Kafadar ekibi birayı ilk etapta sadece fıçıladı ve kraft fıçı bira servisi yapmaya can atan pub'lara verdi. Ancak sonra eser miktarda Stardust'ı çok güzel tasarlanmış bir etiket ile şişeledi ve yine kraft bira satmaya can atan bazı güzel publara verdi.


Sanayi1A Şerbetçiotu Hasadı ve Yeni Bira Müjdesi


Sanayi1A'dan bu blog'da ve Instagram hesabımda çok sık bahsediyorum. Türkiye'nin en fazla kraft birayı fıçıdan servis eden, ne sattığını bilen, biraya önem veren, farklı bira içmek isteyenleri ağırlamaktan mutluluk diyen ülkenin en iyi taproom sıralamasında ilk ikideler benim gözümde.

Neyse, işte dedim ya yaptıkları işi biliyorlar. Arayış içindeler. Farklı kraft bira üreticileri ile bira yaptılar ve buna devam ediyorlar.

25 Ağustos'da Knidos Brewery iş birliği ile Bilecik Pazaryerinde bir kooperatifte şerbetçiotu hasadına gittiler. Topladılar, ayıkladılar, kamyona yüklediler ve Knidos Brewery ile daha önce yaptıkları Sanayi Pils birasını tekrar yapacaklar.

Ama Knidos'un çılgın brewmaster'ı Hüseyin bu sefer açık fermantasyon deneyecek. Merakla bekliyorum açıkçası.


Yeni Üretici: A Sante

Hayırlı olsun diyerek başlayayım öncelikle. Kimsenin iflas etmediği varsayımı ile ülkede aktif kraft üretici sayısı 13'e yükseldi. Hikayelerine tam anlamıyla hakim değilim açıkçası. Brewmaster'ı, hali hazırda tanıdığım ve bira bilgisinin oldukça iyi ve deli dolu olduğunu bildiğim Cem Güney.


Etiketleri ve seçtikleri şişeler kendine has çok da şık açıkçası. Çıkış türleri brewmaster'ın deli doluluğunu ve A Sante'nin farklı bir şeyler yapmak istediğini belli ediyor gerçekten.

*Cold IPA

*Vienna Lager

*Saison

*Hazy Pale Ale


Yeni Üretici: Nova Roma

Contract Brewery kavramını hiç duymuş muydunuz? Contract Brewery, bira üretmek için X bir şirketin tesisini kullanır ve bunun için ödeme yapar. Aralarında bir sözleşme vardır. Genellikle Gipsy Brewery ile karıştırılır ama aradaki fark, gerçekten isimden gelen bir çingenelik olmasıdır. Gipsy, herhangi bir yere bağlı kalmaz, kullandığı tesisi her an değiştirebilir. Contract Brewery bu konuda biraz daha standarttır.


Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nden tanıdığım ve çok çok iyi ev birası yapan Egemen, bu hobiyi herkesin hayali olacak şekilde ileriye taşıdı. Nova Roma markasını oluşturdu ve ilk birası Belgian Tripel stilinde gerçekleşti.

Nova Roma (Yeni Roma), İstanbul şehrinin Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edildiği dönemde imparator I. Konstantin tarafından konulmuş,

2023 Mart sonu gibi bizlerle buluştu. Şimdiye kadar 3. batch'ı üretildi. Seçkin yerlerde fıçıdan ve şişeden bulmak mümkün.


Yeni Üretici: SomX Brewery ve TaproomX

Taksim Galata her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor ve burada kraft bira servisi ve gastronomi açısından zengin mutfağı ile öne çıkan harika bir yer açıldı. TaproomX

Birasıyla öne çıkan dedim, evet kendileri bir nano brewery oluşturarak SomX Brewery markasını oluşturdular ve burada 10'a yakın kendi stil biraları var. Ancak 30'a yakın da muslukları var. Daha sonra başka kraft üreticilerinin biralarını da misafir edeceklerdir.

TaproomX'in biraya gerekli saygıyı göstermesi ve birayı popüler kültür haline getirmeden bunu yapmasını diliyorum.

Yolunuz Asmalı'ya gittiğinde buraya mutlaka uğrayın derim.


Bir Oktoberfest Daha Geride Kaldı...

Bu yıl 16 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında, asıl orjinal yeri Munih'de gerçekleşen Oktoberfest geride kaldı.

Oktoberfest'in başladığı gün burada 16 Eylül'de kısa bir blog yazısı yayınlamıştım. Meraklıları için şöyle bırakayım.

Bu yıl da Instagram'dan takip ettiğim kadarıyla renkli görüntülere sahne olan, açılan ilk fıçıların Susurluk ayranı gibi köpüklü şekilde bardaklara doldurulduğu yine 15 litre birayı tek seferde taşıyanların "oha" dedirttiği bir festivaldi. Geçen senelere göre ayılma bayılma videoları düşmedi ama kesin yaşanmıştır. :)

Resmi olarak 3 Ekim'de 2023 Oktoberfest bitmiş olsa da dünyada Ekim ayı boyunca yine de oktoberfest klonları yapılacaktır.

Ara ara Instagram'dan story atıyorum, bakarsınız.


Knidos'dan Cold IPA sürprizi

Cold IPA stili hayatımıza "durup durup 2-3 projede aynı anda boy gösteren oyuncu" gibi girdi hayatımıza. Önce yeni üretici A Sante'nin ilk dördünce yer alan bu bira stili bir baktık ki İstanbullu üretici Knidos Brewery'den de çıkmış. Hem de sessiz sedasız.

İzmir'de La Puerta'dan bir kaç paylaşım görmemle hemen Untappd'e girmem bir oldu. Knidos, Bosphorus Brewing Co'da şişeye almadığı başka biralar da üretiyor. Acaba Cold IPA önceden de var mıydı diye baktım ama, yeni üretim.

Storyleri gördüğüm gibi hemen La Puerta'ya gittim ve fıçıdan deneyimleme fırsatı buldum. Resmen bayıldım. Ben bu stili Sırbistanlı üretici Dogma Brewery'den deneyimlemiştim ve aşırı sevmiştim.

Knidos'da benim sevdiğim ve stili okuduğum gibi yansıtmış. İlk batch şişede değil, ikinci batch itibariyle şişeye girmeye başlayabilirmiş.

Şöyle de bir reels çektim, belki bakarsınız.


Feliz Kulpa İki Bira ile Tekrar Hayata Döndü

Uzun süredir birlikte çalıştıkları brewmaster'ı İstanbullu SomX Brewery'ye kaptırınca uzun bir süre sessizliğe gömülmüştü İzmirli üreticimiz. Sosyal medyadan paylaşım yoktu, bir ara İzmir RePublic'e fıçı veriyordu o da kesilmişti.

Ancak kendisi küllerinden doğarak iki farklı bira ismiyle karşımıza çıktı Oktoberfest haftasında. Lager (Good Old Days) ve Pale Ale (Chin Chin) stili iki yeni bira yapılmış.

Bu iki bira da şuan şişede değil, sadece fıçıda. Ancak yakın zamanda şişeye girmesini beklerim.


Gara Guzu Biralarını Kutuladı

Türkiye kraft biracılığının ilk temsilcilerinden güzel Gara Guzu ailesi biralarını kutuya alan ilk kraft üretici oldu.

Biraların kutuya alınması maliyetli ama önemli, bu başka bir içerik konusu ama kutu, sıcaklık, ışık, tazeliği korumak ve oksijenle minimum temas adına bira için çok koruyucu. Yeni metal teknolojisi ile birlikte kutular da gelişti ve içindeki sıvıyı çok iyi koruyorlar.

Hayır, biraya metalik tat geçmiyor ve EVET kutu birayı bardağa koymadan kutudan içerseniz metalik tat alabilirsiniz. Çünkü ağzınız metale değiyor :)


Efes'in Summer Brew'i Yaza Damga Vurdu


Anadolu Efes güzel gelişmelere imza atıyor. Yaklaşık 3-4 yazdır ürettiği Blonde Ale stilindeki Summer Blue'ya veda ederken, bu boşluğu Amerikan Pale Ale stilindeki Summber Brew doldurdu. Tür olarak daha aromatik olan bu bira, buğulu ve iştah açıcı görüntüsüyle beğenileri topladı. Koku ve damakta da bu beğenilerin hakkını verdiğini düşünüyorum. Her ne kadar "sonraki batchler bozdu" eleştirileri gelse de endüstriyel bir üretici için öpün de başınıza koyun. Fiyatı 48 lira falan bu biranın.

Yaza veda ederken bu biranın da üretimi bitmiş olmalı, 2024 yazında kendisiyle tekrar görüşmek dileğiyle.


Torch Brewery'nin İzmir Açılımı


İstanbul'un Bomonti semtinde, tarihi Bomonti Bira Fabrikası 9 yıl önce elden geçirilip bira kaynatmaya hazır hale getirilmişti. Bence bir sermayenin yaptığı en hayırlı işlerden biri olmuştu. Bu biralar Bomonti Bira Fabrikası'nda ayrılan bir alana yerleştirilmiş The Populist kardeş mekanında servis edilmeye başlandı.

Torch Brewery ve The Populist, bira konusunda ülkede harika işler, üretimler, paneller ve alanlar oluşturdular.

Şimdi ise Torch Breewery, İzmir'de metruk kalmış Bomonti - Nektar Bira Fabrikasını restore etti ve kazanlar kaynamaya başladı. Muhtemelen burada da bir The Populist olacaktır.

Türk biracılığının tarihinin modern atılımlarla yaşatılması harika bir olay, bir birasever olarak teşekkür ederim.

Kendi Instagram hesaplarından süreci şöyle anlattılar ve ara ara paylaşımlarını sürdürüyorlar. Instagram adresleri www.instagram.com/torchbrewery

Torch Brewery olarak, 9 yıl önce, istanbuldaki fabrikayı metruk haldeyken ele alıp, renove etmiş ve üretime hazır hale getirmiştik. Bugün, yüz yıllık ayrılıktan sonra, İzmir'deki kardeș tarihi bira fabrikamızda da kazanı kaynatmaya başlamış bulunuyoruz
Gururluyuz, heyecanlıyız..

UMARIM BURAYA KADAR OKUMUŞSUNUZDUR :)

BİRA HAKKINDA GELİŞMELERİ ÖĞRENMEK İÇİN BENİ TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN.


ŞEREFE :)

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page