top of page

Birasal Gelişmeler -> 2021 İlk Çeyrek

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2021



Bu hafta sonuna, "ya sen Birasal Gelişmeler formatı yapıyordun ne oldu o iş ey Belçika Danteli !" diyerek uyandım. Açıkçası blog'a pek vakit ayırabildiğim zamanlarda değilim.

Nasıl olsun ki, virüs almış başını gitmişken ve evlerde tıkılıp kalmışken kafayı toparlayıp dizi bile zor izlenilen şu zamanda bir şeyler karalamak ayrı bir motivasyon gerekiyor. Belki bu dönemde öğrenci olsaydım daha çok vakit ayırabilme gücünü bulabilirdim. Neyse burayı psikolog koltuğuna çevirmeden yazının ana konusuna döneyim.


Evet 2020 Haziran ayında başladığım "Birasal Gelişmeler" formatı elbette devam ediyor, edecek. Pandemiydi, mekanların kapanmasıydı, açılmasıydı sonra hoop yeniden kapanmasıydı derken Türk biracılığı her şeye rağmen taktir edilesi bir şekilde yerinde durmadı ve bir çok gelişme gerçekleşti. Arşiv niteliğinde düzenlediğim bu yazının bu sayıdaki formatı tam olarak şu;

"YAŞASIN FIÇI BİRA" -> Yazının başlıklarını oluşturan gelişmelerin çoğu Türk kraft bira üreticilerinin ve elleri öpülesi pub sahiplerinin fıçı biraya verdikleri önemi içerecektir. Başlıyoruz.

*The United Turk Kraft ve Bardak Altlıkları

*Sanayi 1-A (Fıçı Bira Atağa Kalktı)

*DAS Bira Brewery Co. -> Yeni Yerli Kraft Bira Markası Geliyor !

*Bristol Pub & Hostel'in Biraları

*3Kafadar Altlıkları ve Mosaic IPA Etiket Değişimi

*Antiochs Brewery | Yeni Tür ve Etiketler

*Tuborg Frederik Serisi'nin Yenisi -> Yakima IPA

*Noa's Brewing'in Mükemmel Ev Biraları

*La Puerta'nın Yeni Şubesi - La Puerta Experience

*Pandemi Engelinde 1 Şubat Türkiye Ev Biracılığı Günü Kutlandı

*İzmir Ev Biracıları Kulübü - BJCP Ev Birası Yarışması



The United Turk Kraft ve Bardak Altlıkları



Bu bloğu takip edenleri çoğu Beşiktaş çarşıdaki The United Pub'ı bilirler. Bilmeyenler de artık bu yazıyla birlikte öğrenmiş oldular. Türkiye'de kraft bira sektörü yeni yeni oluşmaya başlarken dolaplarından şişeleri eksik etmeyen, ithal bira menüsünü de zengin tutan bu güzel pub artık boyut değiştirdi ve Türk Kraft biralarının fıçıdan servis edilmesi için bu dönemde büyük cesaret göstererek büyük bir atılım gerçekleştirdi. 2020 Şubat ayında 3 Kafadar Mosaic IPA daha şişeye girmeden, fıçıdan servisi getirmişlerdi. Dolayısıyla bu konudaki vizyonları gündelik değil. Pandemi olmasa eminim çok daha uzun süre önce ve daha kapsamlı bir şekilde bu işe girişirlerdi.


Üstteki fotoğraf: Instagram'daki @bibiraver hesabından.


Paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla Trokya-2Köprü ve Gara Guzu biraları fıçıda servis ediliyor.



The United Turk Kraft ayrıca birbirinden güzel bardak altlıkları da ürettirmiş. Koleksiyona katılacaklar listesine eklendi bile.


Görsel Mr. Coaster Instagram hesabından alınmıştır. https://www.instagram.com/mr.coaster/


Sanayi 1-A (Fıçı Bira Atağa Kalktı)



Yahu siz nerden çıktınız ne ara çıktınız siz neler yaptınız böyle. Bu yazının en heyecanlandığım başlığı açık ara budur. United Turk Kraft ile birlikte memlekete çiçek gibi doğdular valla. İstanbul Atatürk Maslak Sanayi Sitesi tarafında kurulmuş, 16 fıçı birayı aynı anda servis edebilme kapasitesinde olan çiçeği burnunda bir pub'ımız daha oldu. Üstelik ulaşımı da metroyla oldukça kolay. Gidip görebilenlerin çektiği fotoğraflara ekmek bandım. Bununla birlikte ulaşılması zor ithal biraların da şişeden servis edildiğini duydum.


Ortadaki fotoğraf IG'de @beerkargin hesabına aittir.


Dört bira sevdalısı ortağın girişimiyle kurulan bu taproom (bi nevi taproom'dur bu) hayırlı olsun. Olur da gidebilirsem video - fotoğraf - belki bir soru/cevap... Neden olmasın :)


Yolunuz açık olsun.


DAS Bira Brewery Co. -> Yeni Yerli Kraft Bira Markası Geliyor !


Hali hazırda TUBİKOK üyesi olan ve kendileri de ev biracılığından gelen çiftin hikayesi uzun araştırmalar ve uğraşlar sonucunda DAS Bira markası altında bardaklarımızla buluşmaya hazırlanıyor. Tesisleri Kırklareli taraflarında olacak. Son hazırlıklarını yapıyorlar. Türk kraft bira markaları arasında yerlerini almak için gün sayıyorlar. Kapsamlı tanıtım için gelin TUBİKOK başkanı Cem Atay'ın gönderisine bakalım.

Hayırlı olsun :)




Bristol Pub & Hostel'in Biraları


Kadıköy'deki Bristol Pub, kendi biralarını üreten pub kervanına katılmış. Mart ayındaki normalleşme sonrasında mekana giden birasever dostlarımız aracılığı ile haberim oldu. Daha önceden Ayı, Bira Fabrikası, Joker No:19 gibi pubların da biraları vardı ama yanlış hatırlamıyorsam o biralar başka üreticiler tarafından etiket değiştirilerek üretiliyordu. Sanırım Bristol Pub biraları kendi sermayesi ve kendi tesisi ile üretiyor. Pilsner ve Smoked Lager stilinde iki birası var.

Gidebildiğim ilk fırsatta biraları tadıp aklımdaki soruları sormak istiyorum. Hayırlı olsun.



3Kafadar Altlıkları ve Mosaic IPA Etiket Değişimi


Artık adet adet değil koliyle almaya başladığım 3Kafadar'ın Mosaic IPA birasında etiket değişikliğine gidildi. Yeni hali bence çok daha canlı çok daha ilgi çekici olmuş. IPA'in alt stilinin etikete işlenmesi de en başından beri olması gereken bir işti bana göre.

Söylemeden geçmek istemiyorum, belki benim yanılgım ama 3 Kafadar'ı çok fazla içtiğim ve artık tadını bildiğimi düşündüğümden dolayı yazıyorum. Yeni etiket ile eski etiket arasında ufak bir tat farkı hissettim. Kötü anlamda demiyorum, tadı çok çok güzel. Ama acılık türünde bir farklılık hissettim. Kekremsi mekremsi deyip cıvıtmayacağım :)


Sırasıyla ESKİ ETİKET vs YENİ ETİKET


3Kafadar ayrıca biraları için bardak altlıkları ürettirmiş. Koleksiyona katmalık güzel güzel atlıklar.


Görsel Mr. Coaster Instagram hesabından alınmıştır. https://www.instagram.com/mr.coaster/



Antiochs Brewery | Yeni Tür ve Etiketler


Geçtiğimiz senenin sonuna doğru Blonde Ale türüyle raflarda yerini alan yerli kraft bira markamız Antiochs, 2021 yılında yeni türler ve etiket ile başladı.


Yeni çıkan türler Pilsner ve Pale Ale


Aşağıda ise etiketler sizlerle;


Açıkçası yeni etiketleri daha çok beğendim.


Eski etiket zaten bir tek Blonde Ale için vardı onu da şöyle aşağıya yerleştireyim hatırlansın.



Fotoğraflar Antiochs Brewery'nin IG sayfasından alınmıştır.



Tuborg Frederik Serisi'nin Yenisi -> Yakima IPA


Portföyünde IPA, Marzen, Brown Ale ve Wheat IPA biralarını barındıran Frederik serisi, Mart ayı içerisinde Yakima IPA stilindeki birayı duyurdu. Hayırlı olsun.


*Noa's Brewing'in Mükemmel Ev Biraları

Bu sürecin en güzel detaylarından biri usta ev biracısı Gülendam Türkcan'ın biralarını tatma şansı yakalamak oldu diyebilirim.

*Oyster Stout: Oyster Stout tarihi ve tadımı için... -> https://www.belcikadanteli.net/post/noa-s-oyster-stout-vs-oyster-stout-nedir

*Lavender Saison

*Prickly Pear Sour IPA Yukarıdaki iki bira hakkındaki izlenimim için >


Gülendam Hanım'ın emeğine, bilimine, merakına ve hobisine sağlık. Bu güzel biralarını benimle paylaştığı için onur duyduğumu tekrar belirtmek isterim.

Sağlıklı günlerde ev birası festivalinde nice birasını içebilmek dileğiyle.


Şerefe. :)



La Puerta'nın Yeni Şubesi - La Puerta Experience


Eğer İzmir'de bulunduysanız ve bir kere olsun Alsancak ya da Bostanlı'daki (ya da her ikisi birden) şubelerini ziyaret edip güzel bahar/yaz günü bira içmediyseniz çok şey kaybettiniz demektir. İzmir'in en güzel ve kaliteli publarından La Puerta, Mavişehir'de yeni şubesini açtığını duyurdu. Duyurdu duyurmasına ama pandemi yasakları sebebiyle açıldıktan 1 hafta sonra kapanmak durumunda kaldı. La Puerta "Experience" adıyla çıkan yeni şube, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çok çok büyük, çeşitli etkinlik ve atölyelerin yapılabilmesi için çok kapsamlı. Klasik La Puerta dekoru korunmuş ama daha modern çizgilere kavuşan bir şube olmuş.

Ramazan sonrası pub'lar yeniden açıldığında yeni şubeyi mutlaka görmek gerekir.


Bu şube ile ilgili içimi burkan tek şey, maalesef Bostanlı şubesinin kapatılması oldu. Çok güzel bir konumdaydı o pub, bence yazık oldu.


Pub'ın Instagram adreslerini şöyle bırakayım:


Hayırlı olsun. Bol anılar biriktirebilmek dileğiyle.



Pandemi Engelinde 1 Şubat Türkiye Ev Biracılığı Günü Kutlandı


Türkiye'de 2019 yılından bu yana Ev Biracılığı günü kutlanıyor. Öncelikle bu günün hikayesini blog yazısı olarak yayınlamıştım. Aşağıdaki linkten yazıya ulaşabilirsiniz.


Ancak bu sene pandemi sebebiyle Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü (TUBİKOK) ve kulübün başkanı Cem Atay moderatörlüğünde Zoom üzerinden ev biracıları, kraft bira üreticileri ve kulüp üyeleriyle bir araya gelindi. Bu sefer kadehler PC ekranlarına kalktı.

Zoom toplantısında yerli kraft üreticilerinden bir çok güzel gelişmeler duyduk. Söylemeli miyim bilmiyorum bir gizlilik varsa şimdi pot kırmayayım diye bunları yazmayacağım ama zaten güzel gelişmeler olursa ya Instagram ya da blog üzerinden haber veririm.


Umarım 2022 yılında bir arada kut... neyse o gün gelsin covid-21 eşliğinde mi kutlarız yine ne yaparız bakarız o duruma. :(


İzmir Ev Biracıları Kulübü - BJCP Ev Birası Yarışması


İzmir Ev Biracıları Kulübü, BJCP (Beer Judge Certification Program) kuralları kapsamında resmi bir ev birası yarışması düzenleyeceğini duyurdu. Daha önce de 2019 yılında BJCP'nin resmi bir şekilde onayladığı yarışma düzenlemişler. Bu sene ki yarışma https://www.bjcp.org/apps/comp_schedule/competition_schedule.php onaylı yarışma listelerinin yayınlandığı site de duyurulmuş durumda.

Yarışma kuralları http://yarisma.izevbir.com/ adresinde belirtiliyor. Yarışmaya katılan biralar için BJCP hakemleri belli başlı feedback'lerde bulunacaklarını da açıkladılar. Dolayısıyla elbette yarışmayı kazanmak bir yana dursun, uzman kişilerin ev biracılarına geri bildirimde bulunacak olması da ev biracıları için önemli bana göre. Yarışmanın şuan pandemi sebebiyle halka açık olup olmayacağı belli değil. Haftasonu yasağı olmazsa kulüp evlerini açabileceklerini ama bunun şuan çok muğlak olduğunu belirttiler.

İyi olan kazansın :)

---------


2021 ilk çeyreğinin "Birasal Gelişmelerini" böylelikle aktarmış oldum. Yine mini bir dergi kıvamında yazı oldu bana kalırsa. Türk biracılığındaki gelişmeleri bu şekilde arşivlemeye devam edeceğim.


Okuyan herkese teşekkürler.


Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle. Şerefe :)


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page