top of page

Birasal Gelişmeler -> Ekim & Kasım 2020

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020

Bir şeyleri yazıya dökmek konsantrasyon işiymiş gerçekten. Bugün yaparım, yarın yaparım, listeye eklerim, toplaması kolay olur nasılsa derken olmuyor. Bir de üzerine ülke sıkıntıları, İzmir depremi, pandemi zorlukları, iş hayatının verdiği kafa yorgunlukları falan eklenince toparlamak zor oluyor. Bu sebeple "Birasal Gelişmeler" gecikti. Buradan yazılarımı okuyan kişi sayısı kaç olursa olsun gecikme için özür diliyorum. (pozlara bak ya, neyse)





Bir şeye değinmezsem olmayacak. Biracılık sektörünün kalkınmasında büyük rol sahibi olan pub'ların kendilerini tam toparlarken tekrar kapatılmış olmasını, pandemi ile mücadelede tek yolun "bu" olarak görülmesini anlayamıyor ve desteksiz, yardımsız bu sektörden ekmek yiyen binlerce kişiyi umursamadan bir gece işsiz bırakan kararlardan bir an önce dönülmesini ya da bu sektörün emekçilerine destek verilmesini umuyorum. Umuyorum bu süreç en az hasarla atlatılır ama bu çok lafta bir temenni. İşinden gücünden olan insanların hala masrafları var ve bunlar karşılanmıyor. Herkese sabır diliyorum. Umarım tekrar görüşürüz.


Eylül ve Kasım aylarının konu başlıkları bu şekilde ortaya çıktı. Mutlaka kaçırdığım bir şey vardır, eğer varsa IG paylaşımına ya da blog'un altındaki yorumlara yazın lütfen.

-------------------------------

*BCWP'nin Acı Kaybı - Juan Carlos de Marco

*Untappd'dan Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Yönlendirme Komitesi Duyurusu ve 10. Yıl Rozetleri

*Guinness'in Alkolsüz Bira Saçmalığı ve İşin Patlaması

*Pandemili Oktoberfest Kutlamaları

*Pablo Bira - Stout Duyurusu

*Torch Brewery - Vienna Lager Duyurusu ve Etiket Değişimleri

*Taxym (Onur Akyıldız - Deneysel Ev Biracısından Farklı Bir Tür: Braggot)

*Antiochs Bira - Belçika Danteli Röportajı

*Efes Sezonluk Biraya Devam Diyor: Winter Blue

*Omnipollo - Bacon Beer (WTF?)

*Abinbev EFES'in Şık Budweiser Tasarımı


Başlık fazla ama uzun tutmayacağım umarım. Başlayalım.


*BCWP'nin Acı Kaybı - Juan Carlos de Marco

Ekim ayında Türkiye Bira Koleksiyonerleri ve Ev Biracıları Kulübü (a.k.a Bira Kulübü) başkanı Cem Atay biracılık adına üzücü bir haber açıkladı TUBİKOK'un IG hesabından.

Brewery Collectibles World Convention - World Executive Committee başkanı Juan Carlos de Marco'nun vefat ettiği bilgisini verdi.

Bira Kulübü bu haber sonrası logosunu siyah beyaz yaptı ve planladığı etkinlikleri saygı gerekçesiyle bir süre iptal etti.

*Untappd'dan Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Yönlendirme Komitesi Duyurusu ve 10. Yıl Rozetleri


Biracıların sosyal medya platformu Untappd'in, başta ABD olmak üzere dünyadaki sosyal adaletsizliğe vurgu yaptığı bir paylaşımı oldu. Untappd Haziran ayında da "Onur Ayı" özelinde bir paylaşımı olmuş ve #DrinkProudly2020 hashtag'ini yaymıştı. Untappd'in Onur Ayı ile ilgili yaptığı paylaşımı da Instagram hesabından paylaşmıştım - > Tıklayın

Untappd'ı bu vizyonu için ayrıca seviyorum.


Untappd şimdi de "Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Yönlendirme Komitesini" ilan etti, komitenin koruduğu dört değeri tanıttı ve her biri için 4 farklı sanatçı tasarımlar yaptı.

İngilizce'de DISC olarak kısaltılan komitenin değer verdiği dört ana başlık şu şekilde;

*Eşitlik

*Onur

*Güçlendirme

*Adalet



Bu konu önemli ve ayrı bir başlığı hak ettiğini düşünüyorum. Bu sebeple burada kesiyorum. Yakın zamanda ayrı bir yazı olarak size duyuracağım.


------------------------------------------


Untappd aynı zamanda onuncu yılını da kutladı. Untappd yazının başında aslında bir sosyal medya platformu olduğunu söylemiştim. Dünyadaki hemen hemen tüm ticari biraların bulunduğu ve içtiğiniz biraları "check in" yapabildiğiniz, yorumlayıp puan verebildiğiniz bir platform. Bu şahane oluşumu çok seviyorum, destekliyorum. Bir bira severseniz ve hala Untappd profiliniz yoksa, bu yazıyı okuduğunuzda artık haberdarsınız ve hemen profil açın. Beni takip edin: belcikadanteli



*Guinness'in Alkolsüz Bira Saçmalığı ve İşin Patlaması


2020 Ekim ayı sonunda İngiliz basınına Guinness'in klasik draught kutu birasını "0.0" markasıyla yani alkolsüz olarak piyasaya çıkaracağı haberleştirildi. Hatta yeni çıkacak biranın sloganı şuydu ""Guinness, alkol hariç her şeyi içeriyor."



Guinness ilk etapta 0.0 birayı Büyük Britanya'da satışa sundu. 2021 yılı içerisinde de dünya çapında dağıtıma başlayacaktı. Guinness'in sahibi olan şirket, bir çok markette bulduğumuz Draught versiyonun aynısını ama alkolsüz olanını yapabilmek için yaklaşık dört yıllık bir arge çalışması başlatmış.

Dünyada bu tip şeyler moda olmaya başladı. Zaten Draught versiyonundaki alkol oranı %4.5 falan. Oldukça düşük. Bu alkolsüz bira denen illetin talep görmesi gerçekten anlaşılır bir şey değil. Hard Seltzer denen saçmalıklar da öyle. Bira, şarap, viski gibi mükemmel ve kompleks tatlar alabileceğiniz insanlığın kültür mirası içkiler varken abuk sabuk uydurma işler peşinde dünya ve özellikle bu Z kuşağından kaynaklanıyor gibi geliyor bu tip şeyler. Bu kapitalist şirketler de onların peşinden koşturuyor.


Neyse kinimi döktükten sonra bira tanrıları Guinness'in belasını vermiş olacak ki bu iş patladı. Marketlere dağıttıkları kutuların bazıları kontamine olmuş ve Guinness'de toplu katliama sebep olmamak için dağıttığı tüm 0.0 biraları geri çağırma kararı vermiş. Ürün daha İrlanda taraflarına varmadığı, küçük bir alana verildiği için şanslılar. Tüm marketlerle konuşulmuş alanlara da acil olarak içmeyin diye bir şekilde duyurulmuş. Valla İngiltere'de adamın donunu alırlar böyle bir skandalla. Paniklemişler biraz nolur nolmaz hepsini toplatalım demişler. Ürünü alanlar için para iadesine kadar her şeylerini vermişler.


Umarım bu kapitalist sevdadan vazgeçersin Guinness. Bu sana ders olsun. Kips ;)


*Pandemili Oktoberfest Kutlamaları


Oktoberfest olayı bu senenin kaybedenlerinden biri. Bu işler olmasaydı Oktoberfest'i oktoberfest'de kutlama :) imkanım olacaktı. Pandemi geldi sapladı ve oktoberfest'i İstanbul'da bile kutlayamadım virüs endişesinden. Ben kutlayamadım diye oktoberfest yapılmadı değil, ama pandemi kuralları(!) çerçevesinde.


Bir çok pub'dan kutlama planları paylaşıldı, insanların iç içe olmaktan çekindiği oktoberfest ne kadar güzel orası tartışılır. Ancak zor durumdaki publar için en azından bir kapı oldu.


Aşı falan geliyor diyorlar, bakalım. Seneye kutlarız belki.



*Pablo Bira - Stout Duyurusu

Evet, 2020 yılında ilginç bir şekilde Türk kraft biracılığı portföyüne yeni biralar eklemekte. Bodrumlu kraft bira üretici Pablo Bira, yakın zaman içerisinde brewmaster'ı Burak İrim tarafından "stout" duyurusunda bulundu.


Hatırlarsanız Eylül ayının sonunda Edirneli kraft bira üretici Trokya Bira da, "Kuzgun" adını verdikleri "OatMeal Stout" birasını duyurmuştu.

Ne yalan söyleyeyim içimizi üşüten şu kış aylarında stout bira çok iyi gider. Bu yazıyı yazdığım 2 Aralık tarihi itibariyle henüz piyasa çıkmadı ve şişelendiği duyuruldu. Umarım tat olarak güçlü notlara sahiptir ve alkol oranı da şöyle %6 civarı olsa fena olmaz yani :) Merakla bekliyorum.


Ya bu arada, yeni etiketteki Amerikan IPA ne güzel olmuş öyle. Bir türlü ayrı yazı da yazamadım Pablo demişken eklemek istedim.


*Torch Brewery - Vienna Lager Duyurusu ve Etiket Değişimleri


Bomontiada'daki The Populist, biralarını Torch Brewery markası altında çıkartıyor. Bu konuları yazılarımı (ilgili yazının olduğu aylık gelişmeler linki) ve biracılık sektörünü takip edenler biliyordur.

Torch Brewery bu yılın ortasında biralarını şişeye alma kararı almıştı. İlk çıkardığı türler *Kölsch

*IPA

*Pilsner

*Red Ale idi.


Şimdi bunlara Vienna Lager de eklendi. Aynı zamanda biraların etiketleri de değişti. Duyuru Torch Brewery'nin brewmasterlarından Sibel Açıkgöz yaptı.


Şu etiketlerin canlılığına bakar mısınız <3


*Taxym (Onur Akyıldız - Deneysel Ev Biracısından Farklı Bir Tür: Braggot)

Bir önceki aylık gelişmeler yazısını okuyanların kesin (kesin ama) haberi vardır.

Türkiye Bira Koleksiyonerleri ve Ev Biracıları Kulübü'nün her Mart'da gerçekleşen Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşmaları ya da Brewstival etkinliklerine gelmiş olanlar öyle ya da böyle Taxym'in (Onur Akyıldız) standına uğramıştır. Deneyimlediğimiz stilleri zaten çok güzel yapan Onur Bey, monotonluktan sıkılıp bir çok kez deneysel bira yapmakta. Daha önceki deneysel birasını Birasal Gelişmeler > Eylül 2020 yazısında yazmıştım. Merak edenleri şimdilik oraya alalım. (sonra gelin devam edin ama)


Onur Bey bu sefer unutulmaya yüz tutmuş bir tür olan Braggot'u yapma kararı aldı. Açıkçası bilgim 0 ve ötesi. O yüzden sizleri Onur Bey'in Instagram hesabından yapmış olduğu açıklamayla baş başa bırakmak istiyorum.


*Antiochs Bira - Belçika Danteli Röportajı

Ekim sonuna doğru piyasa çıkan Hataylı kraft bira markası Antiochs Bira üretimini Blonde Ale stilinde gerçekleştirmişti. Kendilerini tanıtma ve tanıtmak amacıyla gönderdiğim soruları değer verip cevapladılar. Ben de Kasım ayı içerisinde çıkardığım bir yazı ile yayınladım. Yazıdan haberi olmamış, olup da okumayı unutmuş kişiler yazı aşağıdaki linktedir. Keyifli okumalar.



*Efes Sezonluk Biraya Devam Diyor: Winter Blue

Evet, endüstriyel bira üreticisi Efes 2019 Aralık ayının sonuna doğru çıkarmıştı ilk Winter Blue'yu. Arpa, Buğday, Çavdar ve Yulaf maltları kullanarak aromalı ve gövdeli bira elde edilmeye çalışılmıştı. Tür lager elbette. Alkol oranı %4.8. Ancak işler böyle olmuyor tabi. Kimilerinin ilginç şekilde söylediği muz tatları falan bir kenara dursun böyle kış birası da olmaz.

Kış birası alkolü yüksek, pekmez - dut - belki kavruk vs tatların ağırlıkta geldiği iç ısıtan şekilde olur. Olmalı.


Neyse 2020 Haziran ayına geldiğimizde şişe tasarımını sevdiğim Summer Blue çıktı piyasaya. Bu birayı fena bulmamıştım açıkçası. Bir kere denedikten sonra damak tadımın daha güçlü biraları sevmesi sebebiyle tercih etmedim ama içilebilir, meyvesi değil ama hafif, inceden ferah tadın alındığı güzel bir yaz birası denebilir kendisine. 1-1.5 ay önce çıkan Bomonti IPA'nın kardeşi diyorlardı ama alakası yok, tür olarak da yok yani.


2020 yılını bitirmek üzereyiz. Aralık ayına girdik. Efes Winter Blue'yu tekrar piyasaya çıkardı.


Geçen seneki tada benzer, belki tat olarak biraz daha toparlamış olabilir. Alkol oranı yine düşük. Bitişte damakta kalan baharatımsı acılık iç ısıtan tek şey. Bu isim - bira uyuşmazlığında ısrar etmeye devam edeceğim.


Umarım bundan vazgeçerler. Mikrobrewery'de güzel biralar üretiyorlar, yapın işte yüksek alkollü bir stout ya da porter ya da dark brown bile olur. Ama influencer destekli agresif reklam politikanıza maruz kalan şu millete sarı bira içirmeyin da artık :)







*Omnipollo - Bacon Beer (WTF?)


Omnipollo İsveçli ve gipsy üretim yapan kraft bira üreticisidir. Portföyü şahane biralar ve bir sürü ödülle dolu. Omnipollo'nun Buxton ile mayaladığı İngiltere'nin en yüksek puanlı birası Yellow Bellow'a kadar, bu adamlardan hangi birayı seçerseniz seçin, gerçek bir lezzet deneyimi olacağından emin olabilirsiniz.

Kendilerinin bir kaç birasını içme şerefine ulaşmıştım. Örneğin Selassie ismini verdikleri, Ethiophian kahve ve vanilya çubukları olan %11 alkol oranına sahip imperial stout birasına kalbimi vermiştim. Yani kışın içilecek bira böyle olur sanki Efes'çim, bilemiyorum. :)

Bira fotoğracılığını seviyorum :)


Neyse şimdi araştırmalarıma göre Omnipollo her yıl ya da ara ara içerisinde bacon ve bir çok "birada ne işi var" düz yorumları yapılabilecek Barrel Aged Imperial Stout üretiyor. Bu yılki üretiminde içeriği alttaki görsele yazmışlar (sağ görsel)



Ben "Magnus Opus" adını verdikleri bu birayı ilk defa duyduğum için "oha ne yapmışlar" diye haberin üzerine atladım. Ama işin aslı öyle değilmiş. Untappd'den baktığımda aslında bu stil biranın daha önceki yıllarda sınırlı bir şekilde üretildiğini gördüm. Ancak sanırım her sene içeriğinde değişiklik yapıyorlar. Geçen senelerde tarçın eklemişler mesela. Ama smoked bacon hep var <3


Bira neye benziyor diyorsanız, bildiğiniz stout görüntüsünde :)

**Fotoğraf https://untappd.com/user/Born_Too_Late/checkin/727836742 sitesinden alınmıştır.


*Ab InBev - EFES'in Şık Budweiser Tasarımı


Efes'i biliyoruz da Ab InBev ne ola ki diyebilirsiniz. Hemen vikipedia tanımımı yapayım Anheuser-Busch InBev SA/NV, Leuven, Belçika merkezli bir biracılık şirketidir. Şirket, 2008 yılında InBev, AmBev ve Anheuser-Busch şirketlerinin birleşmesi sonucu kurulmuş olup dünyanın en büyük bira üreticisidir.


Anadolu Efes ise bu dev bira markasıyla 2018 yılından beri Rusya ve Ukrayna'da ortak çalışıyor.

Bu marka Budweiser bira kutusunu çok şık giydirmişler. Görünce burada vermek istedim.


**Rusça yazıyodu translate yaptırdım artık kusura bakmıcaksınız.


--------------------------------------------------


2020 Ekim - Kasım "Birasal Gelişmelerini" böylelikle bitiyorum. Aralık ayı içerisinde paylaşımlar daha fazla olacak ve 2021'e doğru yol alacağız.

Eğer becerebilirsem 2021 daha farklı yeniliklerle gelecek. Yazmaya devam edeceğim, ama başka içerikler yapmaya da özen göstereceğim.


Sağlıkla kalın.


Şerefe

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page