top of page

DAS BİRA - BÜYÜKKARIŞTIRAN FABRİKA ZİYARETİ

Severek içtiğimiz biralar saraylarda, aşırı lüks ve şaşalı ortamlarda yapılmıyor. Evet, baya baya sanayi sitelerinde ya da atölye gibi yerlerde yapılıyor.

Kısa bir not. Bir pub kendi biralarını yapan ve satan bir formatta olsa bile, yani "brewpub" sıfatını taşısa bile, biraları sattığı dükkanda yani pub'ın kendisinin içerisinde o biraları üretemiyor. Ekstra yük, ekstra maliyet. Evet, Türkiye. Böyle bir gerçek var.


Evet neden böyle bir girişi yaptığımı bilmediğim ama yapmak da istediğim bu yazıda DAS BİRA ziyaretimizi anlatacağım.

Yaklaşık üç ay önce DAS BİRA'nın DAS DİES'ALE birası hakkında paylaşım yapmıştım. Duygu ve Serhat'ın çıkarmış olduğu bu güzel birayı damak zevkimin dile geldiğince anlatmaya çalışmıştım. Bunu aşağıdaki linkte paylaşıyorum.


Ayrıca Türkiye Kraft Bira Listesi'ne marka marka kolay ulaşılabilir şekilde ulaşmak için sitede ayrı bir bölüm oluşturdum. İster "menü" tarafından, ister aşağıdaki link üzerinden bu bölüme ulaşabilirsiniz.


--------------------------------------------------------

Edirne'deki Trokya Taproom'a İstanbul üzerinden giderken (bu arada Trokya Taproom yazımı henüz okumamış olanlar için linki buraya bıraktım) Lüleburgaz Büyükkarıştıran taraflarından geçiliyor.

Biz de hazır yolumuz oralara düşüyorken neden kısa bir ziyarette bulunmayalım dedik ve DAS Bira ile iletişime geçip müsaitlerde uğrayacağımızı söyledik. Burada bence önceden haber vermek çok önemli çünkü bu insanlar 7/24 tesiste değiller herkes gibi yaşantıları var.


Büyükkarıştıran sanayi sitesinde, araba yağlarıdır o dur budur vs. (sanayi hakkında pek bir şey bilmediği için örneklerde araba yağından başka bir şey veremeyen bira blogçusu) içinde kendini belli eden bir yer ile karşılaştık. Hatta biz gittiğimizde Duygu ve Serhat da bizi karşılamak için evlerinden çıkmışlardı, biz biraz erken gitmemize rağmen nokta atışı şekilde bulduk. Kendini belli eden "burada bira üretiliyor" izlenimini anında veren güzel bir grafiti yapmışlar dükkanın kapısına.


Bira üretim yeri kurmak hiç kolay değil. Hele ki arkanda güçlü bir şirket ya da iş adamı yoksa. Kurulumu, ürünleri getirtmesi, kurması, izinleri, belgeleri, tesisatı vs vs vs. Bir düzen oturtmak zaman alır. Öyle de olmuş. Bir insanın hobisini işine dönüştürmesi, onu ticari anlamda yapması her meslek dalı için zor. Hele ki bu iş 2021 Türkiye'sinde alkol olunca biraz daha fazla zorlaştığına eminim. Hele hele hammaddenin büyük bir kısmı ithal geliyorsa, deneme tahtasına dönmüş ekonomi yönetiminde işler daha da karmaşık hale gelecektir, geliyor da. Hele hele hele (hele x3) tekel tekel gezip ne sattığından haberi olmayan, tek düze biralara alışmış dükkan sahiplerini biralarınla tanıştırma yolunda çekilen çile. Evet bu zorluklardan bahsettik biraz da :)


Ama günün sonunda, zor da olsa sevdiğin işi ve idealini gerçekleştiriyorsun. Senin içmeyi, tatmayı sevdiğin, bira gibi tarihi çok eski bir içeceği kendi gözünden, kendi sevdiğin stilde, kendi tasarladığın etiket ile üretiyor ve senin gibi bira seven insanlarla buluşturuyorsun. Bir nevi kendinden bir parça aslında. Bu güzel bir şey. Şimdi bir de sosyal medyada İnstagram'da insanların senin biranı tattığını görünce, tüm bu zorluklara katlanmak daha kolay bir hal alıyordur umarım. Umarım.


Bir bira tesisini ziyaret etmenin en ama en güzel kısmı tanktan bira içmek. Şimdilerde kraft biraları fıçıdan içme şansını daha rahat elde edebiliyoruz ve fıçıdan bira içmenin, yani taze bira içmenin önemini ve zevkini anlıyoruz. Bir de bunu direkt olarak biranın üretildiği tanktan içme şansını yakalamak. Çok çok güzel.



Sağolsunlar muhabbet ederken Duygu ve Serhat, tankta hazır bekleyen Das Dies' Ale'yi ikram ettiler. Bir güzel bir güzel. Valla yukarıda Instagram'daki tadım notunda şerbetçiotu bitterliğini tam alamadığımdan bahsetmişim. Tap taze bir şekilde tanktan içince o bitterlik buram buram geldi. Bir kere Sanayi1A'da fıçıdan içme deneyimim olmuştu. Orada da şerbetçiotu acılığı güzel bir şekilde gelmişti. Tabi fıçıda tatlar mükemmel, şişede vasat demek değil bu. Yanlış anlaşılmasın. Siz araştırıp bulup alıp için de önce (kraft biraları mahallesinde bulmayı uman üşengeç tüketiciye sitemimdir)

Ama bulduğunuz yerde fıçıda deneyimlemenizi öneririm.

Peki Das Bira nerede mi ? #DasNerede hashtagi ile paylaşalım. Aşağıdaki google maps linkinde kendileri güzel bir liste oluşturmuşlar.




İlerleyen zamanlarda portföylerine bir kaç farklı stil daha eklemek istediklerini de öğrenmiş oldum. Ama bunların hepsi zamanla. Zaten Das Dies'Ale'nin tadını doya doya çıkaralım, onun bir hakkını verelim öyle değil mi :)


Tesis henüz çok yeni ve gerçekten bir şeyleri oturtmak zaman alan bir şey olmalı. Sabırsızlıkla işlerin yolunda gitmesini ve yeni stilleri bekliyorum bir bira sever olarak :)


Yolumuz Edirne taraflarına düşerse (ki Trokya Taproom için fırsat yaratmaya çalışacağız) ve DAS Bira ailesi de müsaitlerse tekrar ziyaret etmek isteriz her fırsatta.


Burası bizim ilk bira üreticisi ziyaretimizdi. Bu yüzden yeri hep özel olacak :)


Sizleri seviyoruz Duygu ve Serhat. Görüşmek dileğiyle.



Son olarak yazının ortasında linki kaçıranlar için...


Ayrıca kendilerine çok güzel bir internet sitesi yapmışlar. Onu da paylaşmış olayım.




11.451 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DAS Bira

bottom of page