top of page

DAS Bira

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2023

  • Das Dies' Ale - Strong Amber Ale

  • Das Dies' Dos - Dark Lager

  • Bagaj Degaj Bon Voyaj - Hoppy Blonde Ale

  • Primitif - Red IPA


Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nden festivallerde ve bir kaç toplantıda denk geldiğim Duygu ve Serhat'ın Türkiye'ye kazandırdığı yeni kraft bira markası DAS Bira.

Duygu ve Serhat ev biracılığından geliyorlar ve uzun uğraşlar, araştırmalar sonucu hayallerini gerçeğe dönüştürerek kraft bira üreticisi oluyorlar. Bu iş bir cümleye sığacak kadar basit değil elbette. Kurulumun her aşaması Duygu ve Serhat'a ait ve maalesef bir çok akıl almaz zorluklarla karşılaşıyorlar. Üretimlerini Lüleburgaz - Büyükkarıştıran sanayi sitesinde gerçekleştiriyorlar.

Burayı 2021 Kasım ayında ziyaret etmiştik ve bununla ilgili bir blog yazısı yayınlamıştım.

Şöyle iliştireyim:


Dağıtımı kendileri yapmaya çalışıyorlar ve bu oldukça yorucu bir iş. Aslında biraları bir çok yerde var ama bunları listelemek, biraları bulmayı zorlaştırıyor. O yüzden teknolojiden faydalanarak google maps üzerinden biralarının olduğu noktaları etkiliyorlar.



İlk etapta Alman bir isim gibi dursa da aslında (D)uygu - (A)nimal Muppets - (S)erhat isimlerinin kısaltması ve Animal Muppets ev biracılığından gelme sembolleri.


Çıkardıkları üç bira ile Türkiye kraft bira dünyasına renk katmayı başardılar.

*Das Dies' Ale - Strong Amber Ale

*Das Dies' Dos - Dark Lager

*Bagaj Degaj Bon Voyaj - Hoppy Blonde Ale

*Primitif - Red IPA


*Das Dies' Ale:

Das Dies' Ale'yi ilk olarak çıktığı zamanlarda bir plajda denemiştim. Amber ale stilini karamelize, pekmezimsi ve iç ısıtan malt aromalarıyla başarılı bir şekilde yansıtan bu biranın, kendini türden ayıran ufak bir özelliği var. Şerbetçiotu bitterliği... O kadar güzel yakışan ama iç baymayan bir bitter hissi var ki ve malttan gelen karamelize tatlarla o kadar uyumlu ki, içmeniz lazım o kadar söyleyeyim :) Tadındaki iç ısıtan lezzetli hislere ek olarak %6.6 alkol oranıyla da isminin hakkını veriyor. Tam bir dizel.


Şişede güzel olduğu kadar, bu birayı fıçıda bulduğunuz yerde asla kaçırmayın derim. Aromalar ve bitter hisleri fıçıda katlanıyor açıkçası.

Yukarıda da belirtmiştim 2021 Kasım'da fabrika ziyareti gerçekleştirmiştik. Orada da tanktan içme fırsatı bulmuştum. Fıçıdaki keyiften daha da iyi. Ama işte tanktan bira içmekte çok nadir gelen fırsatlardan. Siz fıçı - şişe bulduğunuzu için :)

Fıçıdan Das Dies' Ale
Fıçıdan Das Dies' Ale

*Das Dies' Dos:

DAS Bira'nın ikinci birası bir #DarkLager stilinde. Bu birayı limitli olarak ve bir kereliğine ürettiler. DAS Bira'nın genel mantığı Türkiye'de pek olmayan türleri denemek ve tüketiciyle buluşturmak. Bu bence çok güzel ve işin heyecanını da canlı tutan bir şey. Bir türü de hep üretmek zorunda değil aslında kraft biracılar. Denerler, öğrenirler, tüketicinin nabzını tutarlar. Sezonluk türler denerler vs vs. Dos da DAS Bira için böyle bir adım aslında.

Kavrukluk, hafif kakao hislerinin hafif tatlılığın güzelce geldiği, lager türünde temiz bir biraydı. Belki 2023 kışında tekrar üretirler belli mi olur...

Biranın tanıtımı Sanayi1A'da yapılmıştı. Sonra ülkenin çeşitli yerlerine dağıtılmaya çalışıldı. Hala bile şişe kalmış olabilir. Ben de ilk vlog denememi bu tanıtımda gerçekleştirmiştim. Etiketinden tutun, biranın ismine kadar olan hikayeyi burada bulabilirsiniz.

Onun videosunu şöyle bırakmış olayım.


*Bagaj Degaj Bon Voyaj:


https://untappd.com/b/das-bira-bagaj-degaj-bon-voyaj/4900479/photos
Fotoğraf Untappd'de "utkandemiroz" hesabından alınmıştır

Etiketin güzelliğine bakın ! :)


Das Bira'nın üçüncü birası. O bir #HoppyBlondeAle stilinde. Türü kendine münhasır, ismi yine DAS Bira farkı. Blonde Ale türünde biralar ülkemizde elbette üretiliyor ancak bunun farkı, blonde ale türüne ek olarak şerbetçiotu aromalarının hissedilir şekilde verilmesi olmuş. O baştaki Hoppy buradan geliyor. Yazın, sıcak havalarda, baharda, acılık istemeyen ama şerbetçiotunun güzel aromalarını da almak isteyen bira severlerin bulduğu yerde kaçırmaması gereken bir bira. Fıçıdan bulursanız da kaçırmayın elbette.

Fıçıdan Bagaj Degaj Bon Voyaj

Bu bloğun üçüncü vlog'unu Bagaj Degaj Bon Voyaj'ın Primitif Birahane'deki ilk tadım ile hazırlamıştım.

Vlog linkini hemen aşağı iliştireyim.

Vlog'a özel bir de blog yazısı eklemiştim. Onu da şöyle iliştireyim.


*Primitif

Türkiye'de pubların, kraft bira üreticileriyle bira ürettirmesi emekleme adımının da gerisinde olmasıyla birlikte yavaş yavaş duyulmaya başladı. Bunu yapan bir mekan da Kadıköy'de Primitif Birahane oldu. Pub'ın sahibi şef Burak Zafer, Das Bira ailesi ile hayal ettiği birayı ürettiler. Red IPA.

Türkiye'de olmayan bu tür, klasik Red Ale stiline ek olarak şerbetçiotu karakterinin de birada malt karakteri kadar hissedildiği bir tür. Das Bira ailesi de bu birayı güzel bir şekilde üretmiş.

Mekanlar için üretilen bu biraların sürekli üretilir halde olması zor olabilir. Bu bira şimdilik var(2023 Ocak) Bakalım ilerleyen zamanlarda olacak mı göreceğiz.



Nice nice biralarla burayı doldurmak dileğiyle.


Şerefe.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page