top of page

EFES +1 Dosyası - Karşılaştırmalı Tadım

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2021



Geçtiğimiz hafta yayınladığım Birasal Gelişmeler -> Haziran 2020 yazımın konularından biri Anadolu Efes'in etiket değişimiyle birlikte üretim değişikliğine gittiği hakkında olmuştu. O yazıda tadıma giremedim çünkü hem yazının konusu değildi hem de ilk denemem karşılaştırmak amacıyla değil tamamen keyif amacıyla olmuştu :)

Anadolu Efes, iki medya / pazarlama şirketi aracılığı ile, etiket ve üretim tekniği değişen biralarını bira severler, ev biracıları, kraft bira üreticileri vb. kişilere "meşhur koliler" ile dağıttı. Ben de dağıtımdan nasibimi alanlardanım. Çarşamba günü de zoom lansmanına katıldım. 2014 yazından bu yana şahsi hesabımda IG: dogancanoncan ve bu sene itibariyle de bu blog'da hobi olarak bira ve, ağırlıklı olarak ithal ve yerli kraft biralar, paylaşmaya çalışıyorum. Kıt bilgimle (paylaşma bahanesiyle içe içe anca bir şeyler yerine oturdu :D ) yorumlayıp önce yakın çevreme, sonra bu paylaşımlar aracılığı ile beni takip eden insanlara bira kültürü aşılamaya çalışıyorum. Farklı biralar, yeni biralar tatmayı, biraların hikayelerini çok seviyorum ve insanların da seveceğini düşünerek bunu paylaşma gayreti içerisine giriyorum. Bira sayesinde bir sürü güzel insan ile tanıştım. Benim motivasyon kaynağım bu. Hal böyle olunca eve bira kolisi gelmesi, hele ki macrobrewery bir şirketten, değişik bir his oldu, Neyse :)


Anadolu Efes, "Efes Pilsen" ve "Efes Malt" ürünlerinde değişikliğe gitti. +1 dinlendirme olarak tanımlanan bu teknik ile biraların karakterlerini daha güzel yansıttığı iddia ediliyor. Bu üretim tekniğini Almanya'daki bira enstitülerinde tescil ettirdikleri duyuruldu. İşin mutfağında olmadığımdan dolayı tekniği açıklamam neredeyse imkansız. Bunun için Pablo Bira Brewmaster'ı Güray Kurnaz'ın IG: guraykurnaz linkini bıraktığım paylaşımı faydalı olabilir. Anadolu Efes gibi her büyük marka ara ara etiket değişimi, pazarlama dili değilimi, slogan değişimi vb gibi şeylere gitme ihtiyacı hissedebilir. "+1" ifadesi hem kullanılan ve belki anlatması zor tekniği basitçe tüketicilere ifade eden bir sembol, hem de festivallerde "eğlenceye +1 kat" (kötü salladım) gibi sloganlar için baya güzel kullanışlı olacak gibi gözüküyor.

Zaten Anadolu Efes, instagram sayfasından bunu yavaş yavaş yapmaya başladı. E güzel bir motto bulunmuş, kullanılacak elbet. Evet gelelim tadıma. Eski ve yeni şeklinde karşılaştırmalı olarak gideceğim, en sonunda da Pilsen ve Malt ikilisini karşılaştıracağım.


Öncelikle söylemem gerekir ki, Pilsen ve Lager cinsi biraları karşılaştırması bence zor. Neden ? Çünkü hemen hemen düz bir tadın geldiği bir içkide, bunun bir de karşılaştırmalarını yapıp fark bulmaya çalışmak bana biraz zahmetli geldi. Ancak +1 tekniğinin, biraları hissedilir şekilde değiştirdiğini fark ettim. Blog için karşılaştırma yapacağım diye gece gece 6 adet 50cl'lik bira içmiş oldum :) Hobinin en sevdiğim kısmı.


Efes Pilsen +1 vs Efes Pilsen



Pilsen'in eski versiyonuna baktığımda, valla artık biranın saklanma koşullarından mı kaynaklı anlamadım arada bariz farklar var. Nedir bu farkla;

bir kere ilginç bir şekerimsi tat var. Hafif ama var. Bayatlamış gibi bir tat hissettim. Büyük de gömmek istemem herhalde aldığım yerin saklama koşullarıyla ilgili olabilir.

+1 versiyonuna geldiğimde ise arada müthiş bir fark olduğunu gördüm. Zaten Anadolu Efes'in gönderdiği biralar 4-5 gün önce şişelenmiş tazeliği çok yüksek biralardı. Bu sayede taze bira içme şansını da yakalamış oldum. Çok leziz buldum ben. Şerbetçiotu kalıcı olmasa da hissedilir, gövdeli, ferah.


Efes Malt +1 vs Efes Malt



Ben normalde Efes Malt'ı pek tercih etmem. Tatlı gelir ve içimi bayar gibi hissederdim. Şekerli gelirdi açıkçası. Bu da damağımı bozuyor. Eski versiyon da öyle oldu yine.

+1 versiyonda bu şekerimsi tat çok daha azalmış, planet maltı kullanılmış ve kullanılan teknikten olsa gerek daha sek bir tat elde edilmiş. Kolay içimli ve oldukça ferah geldi bana. Yağ gibi akıyor.


Efes Pilsen +1 vs Efes Malt +1



Evet gelelim iki kardeş arasındaki düşünceme. Açık ara demem diğerine haksızlık olur ama "lager içeyim ya ne içsem ki" diye düşündüğümde aklıma direkt olarak Pilsen +1 'e gider.


Pilsen daha sade, şerbetçiotlarının bir tık daha hissedildiği, o arjantin bardakta içerken almak istediğim bira tadının geldiği biradır. Ancak böyle tanımlayabildim.

Malt da baya iyi olmuş fark hissediliyor, güzel evet ama malt karakteri daha önde olan biralar damağıma uymuyor. Tamamen benim damak zevkim ile alakalı bir versus oldu yani.


Efes Pilsen +1 > Efes Malt +1


Etiket Tasarımları


Etiketlere de değinmek isterim. Yeni tasarımlara bayıldım. Özellikle Pilsen olana. Tam bir Efes Pilsen basketbol forması olmuş :) EFES yazısının fontunu da baya beğendim. Yeni yüz hayırlı olsun.


Bu arada +1 teknikli biraları tabi ki publarda fıçı olarak da içebileceğimizi söyledi zoom lansmanında sevgili Emin Cem Surer ve Koray Anar. Bu arada kendilerine lansmandaki samimi tavırları sebebiyle teşekkür ediyor, EFES'e yeni bir tat ve buldukları tekniği dünyaya tescil ettirmeleriyle birlikte Türk biracılığına yaptıkları katkıdan dolayı tebrik ediyorum.


Şerefe
10.341 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page