top of page

"En Sevdiğin/İyi Bira Ne Ağbi?" Sorusu Karşısında Kalakalmak !


2020 güzel olacak ya diyerek yıl başı itibariyle tam gaz başladığım kendi halinde bloğumu, coronaydı garip saatli mesailerimdi falan filan derken epey bir boşladığımı fark ettim. Asya'dan yayılan bu belayı, insanlık maalesef durduramadı ve pandemi haline gelmiş salgınla hepimiz baş başa kaldık. Herkes planlarını iptal etti, olduğu yerde kaldı. Şöyle evrim geçirdik, böyle aklımız var diye övündüğümüz insan ırkı olarak gözle göremeyeceğimiz küçüklükte canlılar topluluğu karşısında adeta far görmüş kediden hallice olduk ve virüsün teslim ol çağrılarına uymak zorunda kaldık. Şu hayatta daha ne görebiliriz ki derken bunu da gördük. Bir ara gök taşı düşecek diyorlardı ama yok ebesininki artık. Tam havalar ısındı artık festivaldi konserdi akar gideriz derken, aklı başında bireyler olarak kendimizi olabildiğince eve kapattık malesef. Neyse gelir geçer bu günler, biz yine bir arada oluruz.


Bu iç dökme girizgahından sonra bu yazının ana konusu olan bir başka iç dökme bölümüne geçmek istiyorum. Son dönemde gözdem haline gelmiş Trokya - Dakka'yı bardağıma koydum ve başlıyorum.



"En sevdiğin/iyi bira ne ağbi?" bsg


Bu soru karşısında ne diyeceğimi şaşırıyorum. İlk defa sorulduğunda durumum fenaydı, biraz bağışıklık kazandım ama yine de bir nefes daralması gelmiyor değil. Bu yazıyı okuma gafletine düşen viski ve şarap sever bireylerden da aynı durum var mıdır merak etmiyor değilim? Varsa yazıyı duyuracağım instagram postuna bir yazsınlar da ağlaşalım.


Bu soruyu soran insanların bira bilgileri genel olarak Efes mi iyi Tuborg mu? ya da level atlayanlar Bomonti Filtresiz düzeyinde. Tuborg Kırmızı övmüş şahıslara da rastlamadım değil ama onlar da arkadaşım değil zaten.


Asla kimseyi yargılamıyorum, bu durum tamamen benim ile ilgili. Daha önce "BİRA BARDAKTA İÇİLİR" yazımı okuyanlar aslında bir çok farklı bira türü olduğunu anlamıştır zaten. Bu soruyu soranlar nereden bilsin dünyada biraların 2 tane ana fermante yöntemine göre ayrıldığını ve toplamda nereden baksan alt türleriyle beraber 78 farklı bira türü olduğunu. Herkes bizim gibi manyak mı bunların listesini tutsun ? İçip geçiyorlar. (valla sayıyı ortalama verdim, BJCP rehberinden arakladım uğraşıp da saymadım ama durum ortada.)


Tamam abartmayalım, en bilinen bira stilleri aşağı yukarı bellidir. Pilsner, Weiss, Wit Bier, IPA, NEIPA, Stout, Porter, Kölsch, Trappist, Lambic, Berliner Weisse, Pale Ale, Barrel Aged, Dubbel, Tripel, DoppelBock bla bla bla. Valla duraklamadan yazınca ilk aklıma gelenler bunlardı. Mesela Porter türünün bir sürü alt türü falan var. Neyse saçmalamaya gerek yok şimdi. :)




Genelde muhabbet şöyle geçiyor;

-Abi en sevdiğin ya da en iyi bira ne sence ?

Ben:

Yine Ben: (Dur şunun beynini bir sik*yim)


Şimdi değerli dostlarım, en iyi bira diye bir şey olur mu şerbetçiotu aşkına ya ? Bugün bir çok insanın bayıla bayıla içtiği buğday birasının bile kendi içerisinde farklı ayrımları mevcuttur. Stout, porter, IPA tipi biraların da aynı şekilde. Bu sebeple en güzel witbier ya da en güzel stout ya da en güzel pilsner ya da en güzel trappist bira gibi ayrımlar oluşturulmalıdır. Ayrıca, her bira türünü her bira üreticisi iyi yapamaz. Bunların bile ayrımı vardır. Tüm bunların sonucunda "en güzel bira" diye tek düze bir sınıflandırma da soru da olamaz. Bira böyle tek düze bir içki değil, çok daha farklı ansiklopedik düzeyde tarihi bir karakterdir.


Umarım bu yazıyı okuyanlar arasında bu soruyu sormayı adet edinmiş olanlar da olur ve artık böyle şeyler yapmak yerine şu karantina günlerinde bol bol okuyarak bira kültürlerini arttırırlar. Ben ise "en iyi bira ne abi" gibi sorular hariç her sorularında dostlarıma bildiğim kıt bilgilerimi paylaşıyor olacağım.


Sevdiklerinize sıkı sıkı sarılmayı şimdilik erteleyin ama onlarla ilgilenmeyi asla ihmal etmeyin.


Kendinize çok dikkat edin, gerekmedikçe sokağa çıkmayın, sizi işe gelmeye zorlayan patronlarınıza durumu anlatın, boomer neslini evde tutun, belaya bulaşmayın.


Sağlığınıza.

455 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page