top of page

Galaxy'ler(!) Arası Yolculuk Görüntülüyoruz - Bomonti Filtresiz IPA

Güncelleme tarihi: 30 May 2020




Bu yazıyı gelmeyen Bomonti Filtresiz IPA kolisine yazdım, canın sağ olsun Lotus Medya.


(Bu kısım Türk bira devrimini yüzeysel şekilde anlatıyor, ezberledik artık olayları az çok. Bilenler okumadan alttaki paragraflara geçebilir)

Türkiye'de kraft bira kültürü "resmi" tarihe göre 2014 yılı gibi Gara Guzu'nun kurulması ve akabinde Blonde Ale ve Amber Ale biralarını tanıtmasıyla başladı. O dönem bira meraklıları bu iki birayı denemeye can atıyor ancak ne yazık ki dağıtım ağının yetersizliği sebebiyle bulmak için epey çaba harcıyordu. Gel zaman git zaman farklı yerli markalar çıktı, bilgiler az çok oturdu, üretim ağı kötünün iyisi şekilde iyileşti ve 2020 pandemi döneminde farklı stillerde üretim yapan kraft bira markalarına ulaşım belli bir düzeye erişti.

Kraft nerede....



Kraft bira markaları farklı stillerde bira ortaya çıkarınca Efes Pilsen ve Türk Tuborg markalarına minimal bir öfke oluştu aslında. Büyükbaş üreticiler bu akımın dışında kalmamak için farklı atılımlar yaptılar. Örneğin Türk Tuborg hala varlığını sürdüren Frederik serisine girişti.

Anadolu Efes ise bu macerada çok git geller ve başarısızlıklar yaşadı. Brewmaster serisi, Bomonti Black, Bomonti Red ve cinsiyetçi tavrıyla tepki çeken Mikkeller iş birliği.. Ancak büyükbaş üreticiler için gözle görülür bir başarı ve bira kültürüne katkı hiç başarılamadı. Ne varsa yine kraft üreticilerde, onların şahane biralarında ve elden geldiğince duyurmaya çalışan bira severlerde vardı.


! Ancak galiba bu sefer Anadolu Efes, bu yazının konusu olan Bomonti Filtresiz IPA ile bir şeyleri büyük kitlelere duyurma peşinde. Peki ama nasıl?



IPA stili, genellikle pilsner deneyimi olan (evet arpa suyu işte dediğimiz) tüketiciler için şuan Çin'in Wuhan şehri kadar korkulu ve uzak. Ama Anadolu Efes yine de buradaki eğiliminden vazgeçmeyerek, bir çok başarısız deneyiminden sonra yılmamış ve Bomonti markası altında bir IPA stili denemiş. Bunun olacağı bilgisi bizim gibi bira dünyasını takip edenlere gelmişti, ancak ısrarla kraft bira üreticilerini görmezden gelen genel bira tüketicileri için AA BU DA NEYMİŞ tepkilerine yol açtı.

Anadolu Efes, BİRA hakkında eğilimin elbette farkında ancak bir o kadar da bu konudaki bilgisizliğin de farkında elbette. Nitekim bu reklamlara yansımış durumda.


Dağıtıma çıktığı günlerde (ki şurada max 2.5 hafta oluyor) instagramdan bazı bira hesapları story ve postlarıyla bu duyuru çabasını desteklemeye başladı. Ancak böylesi büyük markanın bu çapta büyük operasyonunun hedefi tabi ki kraft bira sevdalıları olamaz. Elbette genel tüketiciye "BİZ BİR ŞEY YAPTIK DUYMAYAN KALMASIN" havasını pompalamaları gerekiyor.


İlk ciddi "genel" [görücüye çıkış], benim gibi en az 100.000 kişinin Nisan başından beri severek takip ettiği umut vaad eden oyuncu ödülü rekortmeni ve Büyük Ev Ablukada'mızın Canavar Banavar kod adlı Bartu Küçükçağlayan ve sinefil tospiğimiz Melikşah Altuntaş'ın Instagram'da her gece 0000 yada 0030 da yayınlanan Mücbir Sebepler yayınında ürün yerleştirmesiyle başladı. Hiç de fena fikir değil ve asla ürün yerleştirme yoktur.

Dialog şu şekilde;


Bartu: Ne içiyorsun Melikşah?

Melik: Bartu ben Bomonti'nin Filtresiz IPA'sını içiyodum, yeni çıkardığı.

Bartu: IPA nasıl oluyo lan?!

Melik: IPA, Pale Ale'ımız.. bildiğimiz.. içinde şerbetçiotu olan biradır Bartu.

Bartu: :):):) aşırı cahilim ben, BİRA konusunda

Melik: EE yani hemen cehaletini giderebilirsin..

IPA REİS 🙂


Dakikalar sonra

Bartu: Üstünde onun astronot mu var? Ne anlamı var onun?

Melik: Bartu, Galaxy adlı şerbetçiotu kullanıldığı için sanırım.. Galaxy'ler arası bi yolculuğa çıkartıyor, bu lezzet. (ASTRAL SEYAHAT 🙂 )



Bartu'nun yayına aldığı bir başka matikli Alican Yücesoy'un da bu IPA'dan nasibini aldığını görüntüledik. 🙂


Sonuç olarak bira bir eğlence aracıysa, böyle reklamlara alışkın olmak gerekir. Önemli olan duyulması, amacına ulaşması. ve evet öyle de oluyor. Biracılık sektörünün pek alışık olmadığı şeyler bunlar. Bunu da yapsa yapsa zaten büyükbaş üreticiler yapar. Kraft üreticilerin maliyetleri o kadar fazla ki, özellikle coronavirüs sürecinde bu tür şeylerin yakınından bile geçmezler ve zaten "kraft" felsefesinde böyle şeyler asla yoktur. Sürüden ayrı olmak vardır.

Bu tip gösteriler endüstriyel bira markalarına gider. Dünyada neler neler yapılıyor, bizim ülkemizde tanıtım yasak olduğu için ancak bu tip alanlar fırsat sunuyor.


Bu güzelim birayı şişeden içtiğinizi de görüntülüyoruz. Böyle biralar bardakta içilir, bunun bilimsel sebepleri vardır. Biradan alınacak keyfi arttırır bu bir gerekliliktir. Artık biraların fıçıda güzelce izole edildiği ve bardağa taze taze konulması gerektiği Türkiye'de bile konuşulurken verdiğiniz reklamlara biraz özen göstermeniz ve bir zahmet durumu Melik'imize anlatmanız gerekirdi.

Sizin için böyle ultimate olmayan ama Session IPA stilini güzel yansıtan bira yapmak nedir ki, iş bira yapmakla bitmiyor. Bu işin gelişmesi gerekir. Ama siz böyle yaparsanız nasıl gelişecek bu iş.

Neyse geyiği bir yana koyarsak aslında Bomonti'nin bu birayı duyurduğu anda ben şöyle bir story paylaşmıştım. Kraft bira adına Bomonti IPA'nın tek olayı bu olur ancak.




İçinde bulunduğumuz dönemi bira kültürünün emeklediği yıllar olarak nitelendirmek doğru olur. Ancak o kadar da değil. Ne demek "şerbetçiotu olan bira?" her birada şerbetçiotu vardır. Bu baz bilgiyi es geçemezsiniz. Melik'e bu reklamı yerleştirenler güzelce bilgi vermeli ve "farklı bir şey yaptık için işte" modunda olmamalılardı. Galaxy'ler arası yolculuk vs gibi mottolar çok fazla ana akim reklam sembolleri içeriyor.


AMA ZATEN ŞİŞE TASARIMINA KADAR İŞİN PAZARLAMA BOYUTUNA DA ÖNEM VERİLMİŞ, AMAÇ İLGİ ÇEKMEK. Çünkü bu zamana kadar dümdüz tasarım yapan büyükbaş bir markadan böyle bir şey çıkması herkesin ilgisini çeker.


Gelelim işin kraft biracılar boyutuna. Bence bu bira kraft biracıların zaten minimal olan pazarını biraz düşürecek. Geçenlerde Güray Kurnaz ile Cem Güney'in Frederik IPA vs Bomonti Filtresiz IPA sidik yarışı programında buna biraz değindiler. Büyük publar fıçı listelerine son zamanlarda kraft markaların biralarını eklemişti. Anadolu Efes de içilebilir farklı stil birası olmadığından ötürü buna eyvallah ediyormuş, ama şimdi işler değişti. BOMONTİ'NİN TEK ARTISI İYİ IPA'LAR ÜRETEN KRAFT BİRACILARA BELKİ BİR FARKINDALIK OLUŞTURMASIDIR BANA GÖRE


Artık Bomonti NEİPA Filtresiz Session IPA.. OMG NEIPA mı? yapmayın.


Neyse işte bahsettiğimiz biradan var. Bu durumda kraft üreticiler musluklarda yer bulmakta biraz zorlanacak gibi gözüküyor.


Bomonti Filtresiz IPA'nın detaylı tadım notuna girmeyeceğim. Bunu yapan benden deneyimli bir çok blogger var. Ancak genel görüşüm amacı ultimate bir şey çıkarmak değil de içilebilir ve herkesin seveceği bir şey çıkarmaksa evet başarılıdır ve yazın gayet güzel tüketilir. Yani yapılan popülist reklam aslında boş değil. Bunu da rahatlıkla söyleyebilirim.









ANCAK YİNE DE GARA GUZU 4C IPA'mız ve 3 KAFADAR IPA'mız varken yüce Zeus muhtaç etmesin.


Bu arada Bomonti IPA > Gara Guzu Summer IPA

Bu arada rengine cidden bayıldım.

Bu arada da bu arada. Bravo.




Son: IPA biraları bardakta, olabildiğinde tett'den uzakta ve bulursanız fıçıda tüketiniz.

847 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page