top of page

Gara Guzu #SürüdenAyrı

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2023


*Gara Guzu - Amber Ale

*Gara Guzu - Blond Ale

*Gara Guzu - Red Ale

*Gara Guzu - Mayhoş

*Gara Guzu - Weiss

*Gara Guzu - Porter

*Gara Guzu - 4C IPA

*Gara Guzu - Karlı Kayın Ormanı

*Gara Guzu - Rulman 1-A

*Gara Guzu - Ters Köşe

*Gara Guzu - Tango

*Gara Guzu - Meşeli (üretilmiyor)

*Gara Guzu - Black Malt Ale (üretilmiyor)

*Gara Guzu - 1. Yıl Birası (üretilmiyor)

*Gara Guzu - Sarı Memedin IPA'sı (üretilmiyor)


Türkiye'mizdeki kraft bira atılımı, cesaretine şapka çıkartılacak güzel insanlar sayesinde bugün güzel bir noktaya geldi. Ancak asıl farkındalık ve trend kesinlikle 2014 yaz aylarında Muğlalı Gara Guzu ailesinin Amber Ale ve Blonde Ale biralarını duyurmasıyla başladı dersek herhalde bir hata yapmış olmayız.


Hikayelerini en güzel kendileri anlatırlar. Instagram canlı yayınlarında sözlü olarak çok daha güzel anlatıyorlar hikayelerini, ancak ben not almayı unuttuğum için eksik bir yeri kalmasını istemem. İnsanlar hikayelerini en güzel kendileri anlatırlar. Gara Guzu'nun internet sitesinden alıntılayarak hikayelerini aktarıyorum.

----------------------------

Gara Guzu markası bağımsız bir çekirdek aile işletmesidir.

2011 yılında kurulan şirketimiz, 3,5 yıl beklediği üretim izni sonucu, el emeği göz nuru guzuları Temmuz 2014 yılında yola koyulmuştur… Nitelikli ürün amacıyla çıktığımız bu yolda, küçük ölçekli bir tesiste, lokal çalışanlar ile sınırlı miktarda üretim yapılıyor.

Üretimde doğal ve yöresel malzemeler kullanıyoruz, keşife dayalı, sürprizlere açık, özgür yaklaşımlarla deneysel ve özgün tadlar yaratmaya çalışıyoruz..

Üretimde koruyucu katkı maddeleri, kimyasallar, yapay tatlandırıcı, renk ve aroma vericilerin kullanılmaması sert çizgimiz..

Gara Guzu hikayesi, büyük şehir keşmekeşinden kaçınmış 2 insanın, hayallerinin peşinde koşma öyküsüdür. Sürüden ayrı bir hayat sürmüş, ardından Muğla’ya dönen Ataç ve Akgonca, bu macerayla eş zamanlı, Mercan ve Kiraz’ın katılmasıyla çekirdek aileye dönüşüp, Yeşilyurt köyünde, çeşitli sayıdaki kedi, köpek, tavuklarıyla yaşıyorlar.

--------------------------

Gelelim biralara;


-Gara Guzu Amber Ale:

-Gara Guzu Blonde Ale: Kesinlikle ve kesinlikle hak ettiği değeri pek bulamayan, nedense fazla tercih edilmeyen, misler gibi çiçeksi kokuların geldiği ferah bir Blonde. Bu biranın değeri daha fazla bilinmeli, tadınca aklımdan sadece bu geçti.

-Gara Guzu Red Ale: Rengini pancar ve Muğla Çam Balı'ndan alan hafif karamelize, hafif bitter acılığı gelen bir bira. Alkol oranı %7. Bu acılık bana göre pancar ve alkolden geliyor.

-Gara Guzu Mayhoş: Saison türünde %5.5 alkol oranına sahip. Hatmi çiçeği, biberiye, ardıç tohumu eklenmiş. Hafif ekşi, çiçeksi kokuların geldiği, rengi cezbedici ülkedeki en orjinal biralardan biri.

-Gara Guzu Weiss: İlginç şekilde muz tatlarını pek alamadığım ama hafif baharatımsı notları hissettiğim hafif içimli buğday birası.

-Gara Guzu Porter: Kahve-kavrukluk arasında kalan, yüksek alkolü sebebiyle inceden likörümsü ama yine de hafif kalan bir kokuya sahip. Damakta da kavruk-kahve tatlar hissedilse de biraz hafif kalıyor. Gara Guzu Porter ile yazının altlarında yer alan Graf(3Kafadar) Porter karşılaştırma yazısı için buyrun linke... https://www.belcikadanteli.net/post/2-marka-1-t%C3%BCr-2-bira-gara-guzu-gara-porter-ve-graf-porter

-Gara Guzu Summer IPA: Diğer muadillerine göre tat ve koku olarak hafif kalan bir IPA. İlk çıktığında tam klasik "Türk damak tadına uygun" şeklinde çok hafifti, ancak bence bir güncelleme geçirmiş. Şerbetçiotu acılığı koku ve tatta kalıcı olmasa da ilk yudumda kendini belli ediyor. Hafif turunçgil de arkadan geliyor ama kalıcı değil, damağı yormuyor. Düşük alkolü ile yazın tercih edilse yargılanmayacağınız bir IPA :)

-Gara Guzu 4C IPA: Bir #IPAlover olarak içerken en keyif aldığım biralardan biri. Koku ve tatta turunçgil ve greyfurt tatlarının hissedilir şekilde geldiği, bunun yanında şerbetçiotu bitter acılığının da doyurduğu bir bira. Şerbetçiotu acılığı kokuda pek alınamasa da damakta kendini belli diyor. Keyifli bir bira.

-Gara Guzu Karlı Kayın Ormanı: Kışın bolca tükettiğim zaten kendisini de #WinterAle olarak tanımlayan %6.4 alkol oranına sahip hoş bir bira. Karamel - pekmez karışımı bir tatlılık, biraz badem, biraz da şerbetçiotu acılığı.

-Rulman 1-A: Blog'da sık sık bahsettiğim İstanbul'daki Sanayi 1A pub'ının, kendi için Gara Guzu ailesine "ne istediklerini söyleyerek" ürettirdikleri bir bira. Zaten ismin sonundaki 1A'dan da anlıyorsunuz :) Pale Ale stilindeki bu bira, Gara Guzu'nın portföyünde de olmayan bir tür olması açısından iyi bir renk oldu. Turunçgil tarafı önde ve kararında bir bitter acılığı olan bir bira olmuş.

Çok sürmez, dönemlik üretildi muhtemelen. Bulunduğu yerde içilmeli.



-Gara Guzu Ters Köşe (Indian Pale Lager): Evet, yo yo hayır yazım hatası yok. Bu bir Indian Pale Lager (IPL) Normal de lager tipi birilerin aroma yoğunluğundan ne beklenir ki diyebilirsiniz, işte Ters Köşe'miz burada ters köşe yapıyor.



-Gara Guzu Tango: Bu bira özel, çünkü Gara Guzu'nun kutuya girmiş ilk biraları arasında yer alıyor. Ayrıca Gara Guzu'nun bir kraft bira üreticisi olarak Türkiye'de biralarını ilk kez kutuya koyduğunu bu birayı anlatırken belirtmek isterim. Tarih 2023 :) Kutu etiket tasarımı çok güzel. Kutuların etiketleri şişeden çok daha hoş oluyor ne yalan söyleyeyim. Şişeye bi yakışmıyor bazı güzel tasarımlar. Bu arada fıçı saymazsak, biranın saklanması için en iyi ortam kutu. Kutu, şişenin ötesindedir.


Biranın türü New England Pale Ale. Acılık biraz daha önde, ama aroma da hissediliyor. New England IPA'lardan alıştığımız hazy görüntüsü (bulanık) tam olarak yok. Acılığın belirgin olması da tür için ne kadar doğru bilemiyorum ama lezzetli bira.



-Gara Guzu Meşeli: Jameson’ın, CaskMate projesi kapsamında Gara Guzu ile ortak gerçekleştirdiği bir bira. Barrel Aged olması açısından Türk kraft biracılığının önemli bir mihenk taşı haline geldi kendisi. Tanıtımı ise bir hayli sancılı oldu. "Meşeli Vakası" olarak kayıtlara geçen sancılı olayın anlatımına ilgili linkten ulaşabilirsiniz. Sınırlı bir üretimdi, üretildi, dağıtıldı ve bitti. Jameson fıçısından beklediği için belirgin viski notları, arkadan gelen kavruk tatlar ile Türk biracılığında yerini aldı.

Gara Guzu'nun yıllar içerisinde aramızdan ayrılan üyeleri de oldu.


-Gara Guzu Black Malt Ale:

-Gara Guzu 1. Yıl Birası: Bu biranın tadı hala damağımdadır ve içenler için efsanedir. Öyle söyleyeyim size :)

-Gara Guzu Sarı Memedin IPA'sı: Gara Guzu'nun beni en heyecanlandıran biralarından biri olmuştur. Yanlış hatırlamıyorsam 'Şefin birası' projesi kapsamında, yine kendisi de bira hayranı olan Şef Mehmet Gürs'ün hayali sonucu ortaya çıkan bir biraydı.


856 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page