top of page

Knidos Brewery

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2023

  • Knidos - Pilsner

  • Knidos - Tank 1

  • Knidos - Buğday

  • Knidos - Route 333

  • Knidos - Tutti Brutti

  • Knidos - Friki

  • Knidos - Salonikator

  • Knidos - Table Beer

  • Knidos - Sanayi Pils

Öncelikle:

Bu yazıda vakit geçirdikten sonra "Yerli Kraft Bira Listesi" ana menüsü altındaki diğer üreticilere ait içerikler de sizi bekliyor olacak.

-------

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde kurulmuş bir antik yerleşim yerinin adıdır. Knidos; bilim, mimarlık ve sanatta da oldukça ileri bir kentmiş. Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos burada yaşamış.


Bu ön vikipedi bilgisinin ardından yazının ana konusunun antik yerleşim yeri değil bira olduğunu belirtmekle başlamak isterim :)

------

Gayrettepe'de yıllardır hizmet veren bir brewpub var. İsmi Bosphorus Brewing Company. Daha önce açılmış olmasına rağmen kentteki bir diğer brewpub olan Bomontiada'daki The Populist kadar meşhur değil, en azından ülke insanı açısından. Ama turistlerin uğrak yeri olduğunu duymuştum önceden. Menülerinde kendi biraları olmasının yanında, diğer kraft markalarının da biraları bulunuyor.


Ulaşım için biraz yürümek gerektiğinden buraya zaman ayırıp sadece bir kere gidebildim. 2017 yılı Aralık ayında. O dönemdeki Instagram paylaşımımı buraya bırakayım. :)


Bu değerli mekan, uzun zamandır biralarını şişeleyip perakende satış kanalıyla ya da diğer pub'larda biralarını daha çok kişiye ulaştırmayı amaçladılar. 2020 yılı her ne kadar lanetler yağdırmış olsa da, Türk biracılığı adına fena geçmedi ve Bosphorus Brewing Co. biraları "Knidos Brewery" markası altında biz biraseverlere ulaşmaya başladı. Yazının başında verdiğim vikipedi bilgisini göz önüne olacak olursak bir kültür olan biranın aynı zamanda bulunduğu coğrafyanın da kültüründen-geçmişinden izler taşıması son derece değerli. Biralara Knidos ismini koymak, bin yıllar boyunca farklı kültürlere-medeniyetlere yer açmış bu coğrafya için son derece şık bir hareket. Açıkçası bu biralar öncesinde, Muğla'ya da pek gitmediğimden de ötürü, Knidos isimli antik yerleşim yerinden habersizdim. Bu benim ayıbım bence, ama tarihle de pek aram yoktur :)


Efendim öncelikle biranın etiketine gelelim. Şişedeki aslan figürü elbette Knidos yerleşiminin bir simgesini içeriyor. Beleşçilik yapıp kısa bir viki turuna çıktığımda, bu aslan figürünün yerleşimdeki Knidos Aslanı'ndan geldiğini öğrendim.


Knidos Aslanı,1858 yılında günümüzde Datça'daki Knidos antik limanının yakınında bulunan devasa bir Antik Yunan heykelidir. Keşfedilmesinden kısa bir süre sonra heykel, British Museum'a, Londra'ya götürüldü ve koleksiyonun bir parçası yapıldı. Heykelin yaşı hakkında bazı tartışmalar olmasına rağmen, genel olarak, bilimsel görüş onu MÖ 2. yüzyıla tarihlendirmektedir. 2000 yılından bu yana, müzenin Kraliçe II.Elizabeth Büyük Mahkemesi adlı kısmında bir kaide üzerinde sergilenmektedir. Knidos Aslanı, Knidos için çok önemli. Zira bu aslan heykeli, Knidos kentini işgalden kurtaran Conon adlı savaşçı ve silah arkadaşlarını temsil ediyor. Conon'un anısına yapılan bu aslan heykeli 2000 yıldan fazla süre olduğu yerde durmuş. Ta ki Charles Newton adlı bir İngiliz görene kadar. Maalesef heykel o dönem Osmanlı'nın izniyle verildiği için, İngilizler istemediği sürece yapacak bir şey yokmuş.


Knidos Pilsner


Malt tatlılığı biraz önde bir bira olsa da şerbetçiotuyla aroma verilen bir pilsner olmuş. Bu örneği yakın zamanda artık Carlsberg Luna bize öğretmiş oldu.

Lezzetli ama pilsen türünde benim pek alışmadığım pek de aramadığım bir tat açıkçası. Ancak şerbetçiotu aromalarını pilsner birada deneyimlemek bu toprakların yeni yeni öğrendiği bir şey. Bu sebeple değer mutlaka bilinecektir.


Knidos Tank 1 Lager

"Sen nerenin kralısın." gibi bir söz geçti içimden birayı ilk tattığımda. Ekmeksi tatların yanında, malt tatlılığı neredeyse yok. Pilsen'e göre daha acı bir bira. Açıkçası Lager'de çok tatlı bir tat sevmeyen biri olarak Tank 1'i Pilsen'den bir tık önde tuttum. Tamamen benim damak tadımla alakalı. Çok hoş ve güzel içimli bir lager, %5.8 alkolü ile ben buradayım diyor ama yaz aylarında peş peşe ne kadar içilir orası biraz muğlak :) Isınınca biraz ağırlaşıyor tadı gibi geldi, alkol oranından kaynaklı olabilir.


Knidos ailesi Türk bira severlerin uzun yıllardır hasret kaldığı 5 litrelik fıçıyı bu bira ile tekrar hayatımıza sokmaya çalışmıştı bu bira ilk çıktığında. Çok heyecanlı bir durumdu. Ancak bu proje maalesef olmadı. Belki ileride. Olursa güncellerim.


Bu bira için şöyle bir anım var. Kraft biraları Etiler'de bir tekel bayinden alıyorum (bu arada Bakırköy'de oturuyorum :D) Ayda bir oraya arabayla git gel toplu alışveriş yaptım özellikle bu pandemi döneminde -yazının buraya kadar olan kısmını okuyan bira bloğu sevdalı arkadaşlarım varsa ve tekelin ismini merak ediyorlarsa Instagram'dan sorabilir elbette-


Neyse burada Tank 1 Lager yoktu malesef. Diğer üç stili alıp iş için Levent'e döndüm. Arabayı sokakta bulduğum bir yere park ettim. Sonra Knidos Brewery'nin instagram'da biralarını dağıttığı tekelleri story'de paylaştığını gördüm ve şansıma 4. Levent'de bir tekelde olduğunu fark ettim. Arabayla gitsem, bir daha park yeri bulur muyum endişesi, bir yandan da dörtlüyü tamamlamam lazım hırsıyla yazın sıcağında 4. Levent'e yürüdüm yokuş falan çıkarak. Kan ter içinde şirkete döndüm :( İşte kraft bira aşkı, işte blogger ciddiyeti.

Mikro üreticiler bu işi severek yaptıkları gibi bin bir zorlukla da mücadele ediyorlar bu ülkede. Bu sebeple bu biraları bulamıyoruz diye içmemezlik yapmamalısınız. İyi bira ya da yeni deneyim için ufak da olsa gayret göstermek gerekiyor.


Knidos Buğday


Klasik bir buğday birası desek yanlış olmayacaktır. Güzel muzumsu koku ve tatlar, beyaz köpük, kararlılığında karbonizasyon ve turuncuya bulanık güzel rengi. Tipik hoş bir buğday birası.


Knidos Route 333 - Pale Ale


Pale Ale, IPA, APA... bunlar benim en sevdiğim türler. Dolayısıyla o güzel şerbeçiotunu aldığımda kendimden geçiyorum :)

Bu yeşil etiketli arkadaşta şerbetçiotu acılığı önde olmakla birlikte, günümüz Pale Ale'lerinden beklenen meyvemsilik biraz geride kalmış. Bu bir tercih olmalı elbette. Ve benim sevdiğim de bir tercih. Bu tropikal tatların biraz boku çıkıyor olabilir son zamanlarda. Meyve suyu içmiyoruz, IBU yüksek olabilir ama biraz daha acılık istiyoruz :) Knidos iyi, Elinize sağlık.


Tutti Brutti - Brut IPA


Knidos Brewery Tutti Brutti Brut IPA
Bu fotoğrafı Untapp'da @drkgulusoy hesabından aldım.


Tutti Brutti aslında Knidos'un baya bir zamandır ürettiği ve bunu Bosphorus'da fıçıdan servis ettiği bi' bira. Bu sene itibariyle şişelediler ve dağıtıma çıkardılar. Ben fıçıdan Sanayi1A'da deneyimledim. Türkiye'nin ilk Brut IPA'sı.

Sanayi1A'da Knidos Brewery Tutti Brutti Brut IPA fıçı servis


Brut, şampayanın ne kadar temiz içimli "sek içimli" olduğunu anlatan bir ifadeymiş ve bu IPA türünde de gazlı, hafif acılı, hafif gövdeli aroma ağırlıklı olması istendiğinden ötürü başına Brut getirilerek sınıflandırılmış. Denemenizi öneririm.


Friki - Dunkelweizen



Bu bira ile biraz Anadolu topraklarına, biraz gastronomiye girebiliriz. Firik buğdayı; Firik, buğday tanelerinin bulunduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır. Yapılış yöntemi sayesinde meydana gelen buhardan olumlu yönde etkilenir ve enfes bir aromaya sahip olur.


Anadolu kültürünün izlerini taşıyan bu buğday birası Türkiye biracılığı için gayet idealist bir adımdır. Tadı hafif isli olmasının yanında ek olarak mayadan gelen muz notaları da hoş bir uyum sergilemiş. Çok lezzetli bir bira halini almış. Bana kalırsa mesela patlıcanlı yemeklerle hoş bir uyum gösterebilir.



Salonikator - Doppelbock


Biraz anı yazılarına gidelim ve bu bira ile de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Anadolu'nun kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ü anmış olalım.

Anı yazılarına göre Atatürk'ün en sevdiği bira Paulaner'ın Salvator birasıymış. Bu biranın cinsi de "doppelbock". Hatta Atatürk zamanında bu birayı Atatürk Orman Çiftliği'nde ürettirmeye çalışmış vs. neyse.

Knidos'un bu sene ortaya çıkardığı bira da işte doppelbock stilinde. İsmi de hem Atatürk'ün doğduğu Selanik'e hem de Salvator'a atıfta yapılacak şekilde türetilmiş.


Hafif kavruk ve pekmezimsi tatlı tatlar, damağı yormuyor, yüksek alkolün verdiği iç ısıtan his sizi biraya da ısındırıyor.


Bu bira şişeye girmedi, içmek isterseniz Bosphorus Brewing Co.'da bulabilirsiniz ya da Sanayi1A'ya geldiğinde de orada da tüketebilirsiniz.


Table Beer

Knidos Brewery'nin Table Beer fotoğrafı
Fotoğraf untappd'de @serhane kullanıcısına aittir

Table Beer, aslında sofra birası olarak geçiyor. Alkol oranı %2.5. İlk çıkardıklarında bu birayı neden içeyim diye düşündüm ve cevap bulamadım. Çünkü ben bira içeceksem biraz daha fazla alkol almak isterim. Ama bu bira, çok fazla alkol almak istemeyen birinin belki bir akşam yemeğinde belki dışarıda belki bahçesinde hem bira tadını almak hem de %2.5 alkolün kendisine vereceği hafif rahatlama hissini isteyebilir. Tatmadım ama bir yerde denk gelirsem belki tadına bakabilirim. Pilsner/lager stili ve düşük karbonizasyonlu olduğunu düşünüyorum. Bence bu bira 33cl'lik şişede olmamalı ve en az 75 cl'lik şişede olmalı.


Sanayi Pils

Yine bu blogta sıkça dile getirdiğim mekan Sanayi 1A için üretilmiş bir biradan bahsedeceğim size. Sanayi1A, kraft bira üreticileri ile ortak bira yapma konusunda çok istekli ve açıkçası sıradan gidiyorlar. 2022 yılında çıkmış olan bu bira Pilsner türünde. Bu birayı farklı yapan, içine katılan şerbetçiotları. Bilecik'deki şerbetçiotu hasatından toplanan acılık otları, pelet haline gelmeden, yaprak halde, toplandığı gün kaynamaya başlayan biraya katılıyor. Bunun için Knidos ailesi çok planlı bir operasyon gerçeklemiş. Düşünün, şerbetçiotları dalından hasat ediliyor ve en taze halleriyle biraya katılıyor.

İşte bu durum biraya mükemmel tazelikte bir bittering(acılık) katmış. Biranın Sanayi1A'da servise çıktığı ilk gün ben de oradaydım ve ilk yudumda koca bir OHA çektim. Harika bir lezzetti.

Şimdi bu biranın üretim süreci hasat zamanı yılda 1 kere . Dolayısıyla bir daha ancak 2023'de hasat edilen taze şerbetçiotlarıyla üretilebilir. Bakalım, umarım tekrar üretirler.




Evet yazıyı burada sonlandırıyorum. Ve Türk biracılığının gelişimi için çok mutluyum. Knidos Brewery'nin (Bosphorus Brewing Co.) bira ustası olan Hüseyin Öztürk'ü bu güzel biralar için kutlarım. Knidos Bira, isminden etiketine, bira stillerine kadar özel bir oluşum olmuş. Bosphorus'da farklı stil biralar da var bu arada. Yakında o biraların da şişeye girdiğini görürüz herhalde.




Huzurla ve sağlıkla kalın. Akıl sağlığınızı koruyun. Endüstriyel birayı yoklukta gene için ama siz yine de kraft biradan şaşmamaya özen gösterin.
Şerefe.

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page