top of page

Türk Biracılığında ‘Meşeli’ Vakası

Eylül 2018’de, Bodrum Kraft Festivali yapılmaya başlanmıştı. Geçen sene de benzer tarihlerde gerçekleşti. Yüksek ihtimal bu sene de yapılacaktır. 2018’de katılamadığım festivalde bazı yerli kraft bira üreticilerinin yer aldığı bir söyleşi gerçekleşmişti. Bu söyleşiyi, o an orada olan birinden Instagram canlı yayını aracılığı ile şans eseri takip etmiştim. Söyleşide “kraft biranın ulaşılabilirliği, maliyet” gibi bir konudan bahsedilmişti ve tam ifadeyi hatırlayamasam da bir üretici “Endüstriyel bira yerine kraft bira içmek isteyen, araştırmalı ve ‘gerekirse’ üreticiye kadar gidip ona ulaşmalıdır.” gibi bir ütopya ortaya atılmıştı.


İki yıl sonra buna benzer bir konu, duyurulduğu ilk andan beri Türk biracılığının çakıl taşlarından biri haline gelen Gara Guzu “Meşeli” de canlı kanlı olarak gündemimize girdi.


Peki ‘Meşeli’ Nedir ?


Meşeli, Jameson’ın CaskMate projesi kapsamında ortaya çıkan bir bira. Yerel kraft bira üreticisi stout’u yapar, Jameson’un fıçılarına doldurur ve bir süre olgunlaştırır. Ortaya viski bitişli ve bira üreticisinin Stout yorumu ile birleşen şahane bir bira ortaya çıkar. Böyle bir ülkede ne kadar güzel bir iş öyle değil mi ?


Peki sonra o fıçılar ne olur ? Geri gider ve “duyumlara” göre daha sonra viski olgunlaşması için kullanılacaktır.


Türkiye’de ilk defa yapılan bir proje, ortaklarından biri de kraft bira severlerin göz bebeği Gara Guzu olursa, deyim yerindeyse 40 gün 40 gece süren lansman ile elbette duyurulacak ve başarılı olacaktır. Oldu da.


Eminim bu çapta bir lansman serisi olmasaydı da büyük bir merak uyandıracaktı. Çünkü dediğim gibi hem ilk defa yapılmaya cesaret edilmiş ve çok da uzak olmayacak bir zamana kadar hayali bile güç bir olay, hem Gara Guzu markası, hem de çok sınırlı ve bir kereliğine olan üretim. Bu denli sınırlı üretilebilen ürün, seri üretimmiş gibi reklama maruz kalırsa da biz bira çılgınları bu ürünü her köşe başında ararız elbette.


Bana kalırsa genel sıkıntı bu ürünün kraft bira sektörünün hiç alışık olmadığı bir şekilde, son 2 yıldır katlanarak artan ‘influencer’ salgınına maruz bırakılması ve çoğu kraft bira sevdalılarının bu süreçte devre dışı kalmasından kaynaklandı. Açıkçası lansmanların bir tanesinde havuz medyası haline gelmiş bir gazetenin köşe yazarı ve birkaç moda dergisinin editörünü falan gördüğümde “bu şimdi ne alaka ya, ‘kraft’ olayına çok ters işler, sanırım sosyeteye yapılmış bu bira” diye düşündüm ve Instagram'dan okuduklarıma göre de görüyorum ki birçok kişi benimle benzer düşünceye kapılmış. Bu eleştiriyi yapanların büyük çoğunun söz konusu kraft bira olduğunda böyle davetlerde gözü olmadığına eminim, çünkü herhangi bir çıkar gözetmeksizin hobisi ve ilgisi kraft bira olanlar bugüne kadar çıkmış olan yerli biraları hiçbir karşılık gözetmeden zevkle paylaştılar. Eleştiriler bu sebeple gönül rahatlığı ile yapılıyor, yapılmalı da.


Gara Guzu ailesi, eleştiriler için Instagram’dan düzgün dille açıklamalar yapmaya çalıştı ve gördüğüm kadarıyla influencer terörü onların asla istediği bir şey değildi.


Cask Mate (fıçı kardeşliği) ya da Malt Kardeşliği’nin diğer ortağı olan “viski tayfasında” olaylar nasıl yorumlandı takip etmedim, pek de ilgilenmedim açıkçası.


Bana kalırsa olay Türk bira tarihinde “Meşeli vakası” olarak yerini çoktan aldı bile.


Yazının ilk paragrafındaki konuya geri dönmek ve yazıyı bitirmek istiyorum. Bu bira öyle ya da böyle çok talep gördü. Tanıtım kampanyasındaki gariplikler ve popülizmin kullanılması eleştirilebilir, ancak “biraya ulaşamadık” denmemeli. Kraft biralar satan tekeller belli, publar belli. Biranın dağıtıma çıkacağı zaman da tanıtıma giden Instagram bira hesaplarınca post altı yorumlarda duyuruldu, sınırlı olduğu konusunu tekrar söylememe gerek yok. Satış yerlerine ulaştığı an, ilk giden alıcılar bu biraya ulaşma şansı yakaladı. Sanırım kraft bira içmek için ilk defa ekstra bir çaba sarf etmek, bu özel biraya nasip oldu, onda da ele yüze bulaştı. Perakende satış noktalarına çoklu satmayın diye öneride bulunulmuş ancak sanırım buna tek uyan da La Cave’di. Bu konu ise serbest piyasa şartlarında engellenemeyecek bir durum. Hele ki böylesine pompalanmışken.


Mesela Gara Guzu’nun 2018 yılında ürettiği bir diğer sınırlı üretim birası “Sarı Memedin IPA’sı”’nda böyle sıkıntılar yaşanmamıştı. Kraft biradaki gelişmeleri yakından takip eden biri olarak bu özel biranın satıldığı tekele arabayla gidip stok yapmıştım. Neyse Sarı Memed ayrı bir yazı konusu :)


Eminim ‘Türk Kraft Birası’ bu vakadan daha güçlü çıkacaktır. Bu topraklara fark ve renk kattığı için Gara Guzu ailesine teşekkür ediyorum.


Şerefe !

570 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page