top of page

Türkiye Yerli Kraft Bira Listesi

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2021

2021/06 Güncelleme: Bu yazının aşırı uzun olduğunu ve aranılanın bulanamadığını fark ettim. Bu sebeple her bira markası için ayrı bir yazı hazırladım. Aşağıdaki listede markaların üzerine link ekleyeceğim ve tıklayıp görebileceksiniz. Buradakilerle hemen hemen farksız olacak. Ayrıca sitenin ana sayfasında üst menüde "Yerli Kraft Bira Listesi" sayfası oluşturdum ve markaların tıklanabilir linkiyle doldurdum. Böylelikle daha işlevsel olacak.

Bu yazı kalmaya devam edecek. Burası da güncellenecek,


Bu yazı Türkiye'deki bira severler için arşiv amaçlı hazırlanmıştır. Olası bilgi düzeltmeleri, fotoğraf eklemeleri ya da yeni biralar eklendiğinde tekrar tekrar paylaşılacaktır. Sürekli canlı kalacak ve blog'da hep en önde duracaktır. Önce sıralı bir liste;

Marka marka ayrı oluşturduğum linkler de.


*Gara Guzu

*Pablo Bira

*Feliz Kulpa

*3 Kafadar (Graf)

*Trokya Bira - 2 Köprü

*Knidos Brewery (The Bosphorus Co)

*Torch Brewery (The Populist)

*Pera Bira - Zıkkımm (Park Gıda)

*Red Tower

*Cunda Bira

*Antiochs Brewery

*DAS Bira

*Bristol Kadıköy


----

*Perge Bira

Evet kraft üretici değil, ama hikayesi güzel bir marka :) (acaba marmara gold'u koymalı mıyım diye düşünmedim değil:)

*TAPS Bebek


Eğer büyük bir denyoluk yapmadıysam Türkiye'de iki büyük üretici haricinde 11 kraft üretici bulunmakta. (TAPS ve PERGE'Yİ SAYMIYORUM) Yazıda şuan üretimine devam eden ve geçmişte üretilip artık piyasada olmayan biralar da var.


Türkiye'mizdeki kraft bira atılımı, cesaretine şapka çıkartılacak güzel insanlar sayesinde bugün güzel bir noktaya geldi. 2014'den önce ülkemizde kendi birasını yapan, ancak tüketiciye ulaşmakta ve bilinirlikte sıkıntı çeken girişimler olmuştu.(Bilinirlik gibi bir dertleri var mı yok mu bilmiyorum tabi) Ek olarak hatırı sayılır bir zamandır farklı stillerdeki ithal biralar ülkemize geliyordu. Ancak asıl farkındalık ve trend kesinlikle 2014 yaz aylarında Muğlalı Gara Guzu ailesinin Amber Ale ve Blonde Ale biralarını duyurmasıyla başladı dersek herhalde bir hata yapmış olmayız.


Yine 2014'den sonra ev biracılığının yükselişi ve bu alanda ilerleyip harika biralar yapan insanların artması, ev birası festivalleri (yarışmaları), kraft bira tadım atölyeleri vs derken genel tüketicinin de biraya olan bakışı değişmeye başladı (hala bebek adımlarıyla olsa bile). Endüstriyel üreticilerin de farklı stil girişimleri oldu, pek tutunamadı ama Efes Pilsen bu sene İzmir'deki microbrewery tesisinden hoş biralar çıkarmaya başladı. Bu belki başka bir yazının konusu olur.


Türk Lirası'nın önlenemeyen değer kaybıyla, yurt dışından gelen biraları rahatlıkla tüketme noktasından, ekmek banma noktasına gelmemiz de pek uzun sürmedi maalesef. Vergilerin de bunda payı var. Ancak Türk biracılığının geldiği nokta öyle kaliteli bir hal aldı ki, pahalı diye tüketemediğimiz ithal biraların yerini yerli biralarımız doldurmaya başladı. Elbette bir Westmalle, St. Bernandus, Chimay, Schneider, Brewdog markalarına ulaşmayı hala isteriz. Ama Belçika stil biralar haricinde tür zenginliği olarak hemen değil ama adım adım doyurucu olabilecek bir noktada olduğumuz kanaatindeyim.


Hal böyle olunca Türkiye'de hali hazırda bulabildiğim yerli biraların hepsini yeniden tatmak ve bu blogta bir listesini hazırlamanın, faydalı olacağını düşündüm. Bulabildiğim tüm yerli kraft biraları topladım ve benim gibi farklı stil biralar(özellikle IPA) içmeyi seven arkadaşım Kardelen Bozkurt ile büyük bir bira tadımı gerçekleştirdik. Bazı biraları kendimizce tadım notlarını da paylaştık. Ama yazının asıl hedefi elbette yerli kraft bira listesi hazırlamaktır.


Başlayalım.


Gara Guzu

-Gara Guzu Amber Ale


-Gara Guzu Blonde Ale: Kesinlikle ve kesinlikle hak ettiği değeri pek bulamayan, nedense fazla tercih edilmeyen, misler gibi çiçeksi kokuların geldiği ferah bir Blonde. Bu biranın değeri daha fazla bilinmeli, tadınca aklımdan sadece bu geçti.

-Gara Guzu Red Ale: Rengini pancar ve Muğla Çam Balı'ndan alan hafif karamelize, hafif bitter acılığı gelen bir bira. Alkol oranı %7. Bu acılık bana göre pancar ve alkolden geliyor.

-Gara Guzu Mayhoş: Saison türünde %5.5 alkol oranına sahip. Hatmi çiçeği, biberiye, ardıç tohumu eklenmiş. Hafif ekşi, çiçeksi kokuların geldiği, rengi cezbedici ülkedeki en orjinal biralardan biri.

-Gara Guzu Weiss: İlginç şekilde muz tatlarını pek alamadığım ama hafif baharatımsı notları hissettiğim hafif içimli buğday birası.

-Gara Guzu Porter: Kahve-kavrukluk arasında kalan, yüksek alkolü sebebiyle inceden likörümsü ama yine de hafif kalan bir kokuya sahip. Damakta da kavruk-kahve tatlar hissedilse de biraz hafif kalıyor. Gara Guzu Porter ile yazının altlarında yer alan Graf(3Kafadar) Porter karşılaştırma yazısı için buyrun linke... https://www.belcikadanteli.net/post/2-marka-1-t%C3%BCr-2-bira-gara-guzu-gara-porter-ve-graf-porter

-Gara Guzu Summer IPA: Diğer muadillerine göre tat ve koku olarak hafif kalan bir IPA. İlk çıktığında tam klasik "Türk damak tadına uygun" şeklinde çok hafifti, ancak bence bir güncelleme geçirmiş. Şerbetçiotu acılığı koku ve tatta kalıcı olmasa da ilk yudumda kendini belli ediyor. Hafif turunçgil de arkadan geliyor ama kalıcı değil, damağı yormuyor. Düşük alkolü ile yazın tercih edilse yargılanmayacağınız bir IPA :)


-Gara Guzu 4C IPA: Bir #IPAlover olarak içerken en keyif aldığım biralardan biri. Koku ve tatta turunçgil ve greyfurt tatlarının hissedilir şekilde geldiği, bunun yanında şerbetçiotu bitter acılığının da doyurduğu bir bira. Şerbetçiotu acılığı kokuda pek alınamasa da damakta kendini belli diyor. Keyifli bir bira.

-Gara Guzu Karlı Kayın Ormanı: Kışın bolca tükettiğim zaten kendisini de #WinterAle olarak tanımlayan %6.4 alkol oranına sahip hoş bir bira. Karamel - pekmez karışımı bir tatlılık, biraz badem, biraz da şerbetçiotu acılığı.

Gara Guzu Ters Köşe (Indian Pale Lager): Evet, yo yo hayır yazım hatası yok. Bu bir Indian Pale Lager (IPL) Normal de lager tipi birilerin aroma yoğunluğundan ne beklenir ki diyebilirsiniz, işte Ters Köşe'miz burada ters köşe yapıyor.




Gara Guzu Meşeli: Jameson’ın, CaskMate projesi kapsamında Gara Guzu ile ortak gerçekleştirdiği bir bira. Barrel Aged olması açısından Türk kraft biracılığının önemli bir mihenk taşı haline geldi kendisi. Tanıtımı ise bir hayli sancılı oldu. "Meşeli Vakası" olarak kayıtlara geçen sancılı olayın anlatımına ilgili linkten ulaşabilirsiniz. Sınırlı bir üretimdi, üretildi, dağıtıldı ve bitti. Jameson fıçısından beklediği için belirgin viski notları, arkadan gelen kavruk tatlar ile Türk biracılığında yerini aldı.


Gara Guzu'nun yıllar içerisinde aramızdan ayrılan üyeleri de oldu.


-Gara Guzu Black Malt Ale:

-Gara Guzu 1. Yıl Birası: Bu biranın tadı hala damağımdadır ve içenler için efsanedir. Öyle söyleyeyim size :)

-Gara Guzu Sarı Memedin IPA'sı: Gara Guzu'nun beni en heyecanlandıran biralarından biri olmuştur. Yanlış hatırlamıyorsam 'Şefin birası' projesi kapsamında, yine kendisi de bira hayranı olan Şef Mehmet Gürs'ün hayali sonucu ortaya çıkan bir biraydı.

Pablo Bira

Öncelikle ben bu yazıyı yazarken Muğlalı üreticimiz Pablo, biralarının etiket değiştirdiğini belirtmek isterim. Ancak maalesef İstanbul'da yeni etiketlerin hepsini tam anlamıyla bulamadım. Bulduğumda yeni etiketli hallerini güncel fotoğraflarla güncelleyeceğim. Zaten burada önemli olan biraların listesi. Fotoğraf elbet gelir, gelecektir de.


-Pablo Bodrum IPA: Koku ve damakta şerbetçiotu bitterliği düşük olmakla birlikte turunçgil aromaları daha hissedilir. Ancak pek kalıcı değil.


Bodrum IPA'nın ilk etiketli hali.


-Pablo Amerikan IPA:

**(Bu yorum ilk fotoğraftaki versiyon içindir) IPA'da öngörülen şerbetçiotu bitter hissi bu birada da pek yok, ancak turunçgil notları daha baskın kalıcı ve hissedilir.

**(Bu yorum ikinci fotoğraftaki verisyon içindir) Pablo etiket değişimiyle birlikte tat olarak da değişime gitmiş gözüküyor. Yeni etiketteki Amerikan IPA, eski etikete göre daha hissedilir bir bitter, daha olgun, acılığı kalıcı ve arkadan eşlik eden turunçgil aromalarının hissedildiği bir bira olmuş. Yeni etiketli fotoğraf https://untappd.com/user/hcemozturk/checkin/942170668 linkinden alınmıştır.


-Pablo Pale Ale: Bu biranın hikayesi çok güzel. 2019 Mart ayında Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nün (IG: birakulübü) düzenlediği 4. Ulusal Ev Birası yarışmasında 'craftmaster' kategorisinde birinci seçilen Murak Aktaş imzalı bira bira. Yarışmanın ödülü gereği Pablo bira tarafından şişelendi. Şerbetçiotu acılığının yanında işçi ferahlatan turunçgil tatlarının da alınabildiği bir bira. Pablo'nun etiket değişimi sonrası hala üretiliyor mu emin değilim. Fotoğraf eski tarihli. Etiket harika, etiket şahane. Cheers to MJ.

-Pablo Satsuma Wit: #DrinkLocal felsefesiyle uyuşan Bodrum bölgesinde yetişen "Bodrum Mandalinası'nın (Satusma) kullanıldığı harika bir witbier. Yanlış görmediysem etiketi değişenler arasında bu bira da var. Yeni etiketli halini biraya ulaştığımda ekleyeceğim.

Eski etiket:

Yeni etiket: Eski etiket çok daha güzel değil miydi :(... aşağıdaki fotoğraf Burak İrim'den


-Pablo Pilsner: Fotoğraf eski ve tadını hatırlamıyorum. Ama yeni etikete ulaştığında hem fotoğraf hem de tadım notu güncellemesi yapacağım.

Eski etiket:

Yeni Etiket: fotoğraf @birbababira adlı Instagram hesabından alınmıştır.



-Pablo Normal (Kölsch): Bu biranın hakkının verilmediğini düşünüyorum ya. Kendimi de eleştiririm burada, maalesef üretimden kalkmış. Fotoğrafı https://untappd.com/user/benjaminpgray/checkin/901552284 linkinden aldım.




-Pablo Weiss: Fotoğraf eski ve tadını hatırlamıyorum. Ama yeni etikete ulaştığında hem fotoğraf hem de tadım notu güncellemesi yapacağım.

Eski Etiket:

Yeni Etiket: fotoğrafı IG: beerbira hesabından aldım.


-Pablo Stout: Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle duyuruldu ancak dağıtılmadı. Sevdiğim bir tür Stout ve oldukça merak ediyorum açıkçası. Pablo yapmışsa güzel yapmıştır. Gelsin deneyeceğiz göreceğiz. Deneyince burayı güncelleyeceğim. Şimdilik temsili fotoğraf atıyorum.




-Pablo K (Kestane) [Amerikan Amber Ale]: Bu birayı bir kere tattım onu da hayal mayal hatırlıyorum ve fotoğrafı da maalesef yok. Tarihin tozlu sayfalarına karışan bir arkadaş kendisi. Fotoğraf linki https://untappd.com/user/Saturn5/checkin/714227428


Feliz Kulpa


Feliz Kulpa, İzmirli kraft biracımız.


-Feliz Kulpa Smyrn'Ale: Untappd'e Pale Ale stilinde eklenmiş ama bu birayı içtiğim zaman tatlımsı tatlar kokuda biraz rahatsız etti. Pale Ale'den ziyade sanki bir Blonde Ale gibi çünkü en ufak bir şerbetçiotu bitterliği alamadım. Yorumlarda yazarsanız sevinirim, belki tekrar dener kendimi düzeltirim.

-Feliz Kulpa Asf'Ale'ya: Feliz Kulpa'mızın yine bir başka farklı isimli :) birası. Bu biranın da Untappd'de Pale Ale olarak sınıflandırıldığını görüyorum. Koku ve tatta beni çok farklı yerlere itti bu bira. Baharat notları net hissediliyor, belki reyhan gibi bir tat. Damla sakızı gibi aromalar geldi ilginç bir şekilde.

-Feliz Kulpa Urla Weiss: İsminden de tahmin edebileceğimiz gibi bir buğday birasıdır. Biraz yüksek karbonizasyonlu. Muz tatları hafif olsa da ilginç bir tatlılık da hissediliyor.


-Feliz Kulpa Queen Smyrna: Feliz Kulpa'nın son çıkardığı bira. Anadolu'da yetişen Siyez buğdayı kullanarak yapılmış. Anatolian Wit diye sınıflandırılmış. Untappd'de de Witbier olarak geçmekte. Açıkçası hayran kaldım diyebilirim bu biraya. Hem kokuda hem tatta çok güzel, kompleks baharat notları geliyor. Tatmin edici. Reyhan ile fesleğen arasında kaldım. Böyle tam soslu, sosisli bir makarnanın yanında içilebilecek güzellikte bana kalırsa.

-Feliz Kulpa Nappy: Bu bira şehir efsanesi olsa yeridir. Var, ama yok. İzmir'de Nappo pizzaya özel Feliz Kulpa tarafından üretiliyor diye bliyorum. Bir gün canınız İzmir'de pizza isterse yoklayın derim.

Fotoğraf https://untappd.com/b/feliz-kulpa-nappy/3078127/photos linkinden alınmıştır.





3Kafadar - Graf


Tarık Apak - Hakan Özkan ve Harun Aydın. Nam-ı diğer "3 kafadar". IPA biralarına hayran olduğum 3 kafadar :) İyi ki var olan 3 kafadar. 3 kafadar'ın hikayesini Adım Adım Gurme'nin web sitesinden detaylı bir şekilde okumanız için linki aşağı bırakıyorum.



Kısaca Graf isminin hikayesi ise şu şekilde. 3 arkadaş biralarını Belçika'da gipsy tarzıyla yapıyordu. Yani kendi üretim yerleri olmadan, başka bir markanın tesisini kiralayıp biralarını yapıp çıkıyorlardı. Ancak birayı buraya ithal etmek, biraların uzun yolculuğu, ekstra maliyetler gibi belalar sebebiyle tesislerini İstanbul'da kurmaya karar verdiler ve Graf ismi yerine 3 Kafadar ismi ile öne çıktılar.


-Graf(3Kafadar) Belgian Blonde Ale: Çok uzun zamandır içmiyordum. Yeni etiketli hali ile birlikte tekrar aramıza hoş geldi. Belçika mayasının o kendine has tadından mıdır oldukça hoş bir tadı var. Sadece biraz fazla gazsız ve köpüksüz buldum diyebilirim.

Yeni Etiket.:

Eski Etiket:


-Graf Porter: Severek tükettiğim biralardan bahsetmeyi ayrı seviyorum. Bardakta oluşturduğu açık kahverengi köpüğüyle, kokuda gelen kararında kavruk kahve notalarıyla zaten önce bir cezbediyor. Tadımda ise köpüğün yağlılığı ve kremamsılığı içimi çok güzelleştiriyor. Kavruk tatların yanında, mocha içiyomuş hissi bir tek bende olmuyordur sanırım. Hoş, çok hoş bir bira. Şuan üretilmiyor diye biliyorum. Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle piyasada TETT 08/2020 olan üretim var o da bulabilene. Belgian Blonde 3Kafadar etiketiyle çıktı, sıra kendisinde artık :)


-3Kafadar IPA (Mosaic): Bulunduğu her yerde pozitif ayrımcılık yapacağım bu şahane biraya. Bir #IPALover olarak denediğim ilk gün, kapağını açıp bardağa doldururken her zaman evde bulundurmam gereken bir bira olduğunu kokusundan anlattı bana. Tadı bambaşka zaten. Kararında ama dolgun şerbetçiotu acılığı damakta kalıcılığı fazla. Bu birayla tanışmam ilk defa şişeden olmadı aslında. 2020 Şubat ayı başında 3kafadar, Beşiktaş'daki United Pub'a fıçı olarak Mosaic IPA getirdiklerini duyurmuştu. Büyük bir merakla gidip denemiş ve çok beğeniştim. Henüz şişelenmemişti. Planlanıyordu ama Mart'da pandemi başlayıp herkes evlere kapanınca plan ertelendi. Mayıs ortası gibi kavuştuk.


TETT 09/21 olan üretimlerden itibaren bu şahane biranın etiketi de değişti. Tat olarak çok minimal bir fark seziyorum ama IPA olarak çok güzel bir seviyedei.


United Pub'da Mosaic IPA ismiyle içtiğim ilk hali.



-Okto (Helles): 3Kafadar'ın iyisini yapabilmek için pandemi öncesi Almanya'lara kadar gittiği müthiş bir Helles. İçmelere doyulmayan, köpüğü kalıcı, malt karakteri çok yerinde ve şerbetçiotlarıyla dengelenmiş harika bir lezzet.


-Gece (Irish Stout): Black Label gibi bir viski ile çok çok güzel eşleşen bira.





Trokya Bira



Aslında 2020 güzelliklerle başlamıştı.... Bir yandan Gara Guzu Meşeli heyecanı ve kaosu yaşanırken, bir yandan Edirne'den çok güzel bir haber gelmişti. Yeni bir kraft bira markası doğmuştu. İsmi Trokya. Trakya / Edirne'de.

Etiket tasarımlarıyla ve çıkardığı üç tür ile Türk biracılığında merak ve heyecan uyandırdı diyebilirim. Ben çıktığı ilk anda araştırıp bulmuştum. Blog'a da tadım ve duyuru yazısı girmiştim. İlginçtir ki bloğun en çok tıklanan yazılarından biri oldu. İşte o yazı.


Ek olarak şunu belirtmem lazım ki, üç stilin çıktığı ilk an ile şuan arasında çok hoş bir fark var. İnce dokunuşlarla her üç birayı da daha güzel bir hale getirdiklerini belirtmek isterim.


-Dakka (Pale Ale): Tropikal tatların hoş bir şekilde geldiği, acılığı da oldukça tatmin edici hoş bir Pale Ale.


-Buğu (Belgian Wit): Hafif muz, hafif turunçgil, hafif de baharat ezgileri. Çok hoş, çok dengeli.


-Mars (Red Ale): İsmini aldığı gezegen gibi "kızıl." Bu birayı ilk çıktığında da beğenmiştim. Ancak şuan ki üretimler çok daha dengeli, çok daha iyileştirilmiş bir halde. Biraz yanık tat, biraz da karamel. Köpüğünün kremamsı olması ve gazlılığının dengeli olması içimi de kolaylaştırıyor. Kışın çok güzel gider.


-Kuzgun (Stout): Trokya'nın dördüncü birası. Oatmeal Stout stilinde. Bu birayı ilk içtiğim zaman gerçekten hiç beğenmemiştim, ancak sonraki deneyimlerimde daha yoğun ve daha gövdeli gibi gelmeye başladı. İlk içtiğimde rengi tam siyah değildi yulaftan ötürü ama sonraki deneyimlerimde renk de tatmin edici bir hal aldı. Anında reçete mi değişti eleştirilerden ötürü ne oldu bilmiyorum. Tanıttığım yazıda üst kapalı b' gömmüştüm ama sonraları pişman oldum :) Belki o yazıya güncelleme falan geçerim blemedim. Kesin deneyin derim.


2Köprü

Trokya aslında Edrene Biracılık diye bir şirkete bağlı (bürokratik şeyler işte). Bu şirket Ekim başında Kuzgun ile birlikte 2 Köprü markasını da duyurdu.

Şimdilik iki stil ile çıkan 2Köprü'nün detaylı hikayesi için sizi şöyle linke alabilirim.


-Meriç (Pale Ale): Şimdi #paleale var pale ale var. Son dönemde pale ale stilindeki biralar genelde bize Amerikan IPA'nın kardeşi daha orta düzey hops ve turunçgil hissi verdi. #Dakka (Pale Ale) buna örnek mesela. kötü demiyorum ama böyle alışıldı. 2Köprü, #Tunca ile bunu yıkmış. Koku ve tatta nanemsi, damla sakızımsı, hafif hafif gelen baharat notlarıyla çok çok beğendiğim bir bira olmuş. Umarım uzun yollar içeriz kendisini.



-Tunca(Golden Ale): Bira damağım daha aromatik tatlar aradığı için çok tercih etmem ama stiline göre çok hoş diyebilirim. Valla Efes Malt içeceğinize illa 50'lik bir şey istiyorsanız bunu tercih edebilirsiniz gördüğünüz yerde. Bulursanız :)



Knidos Brewery (The Bosphorus Co)


Gayrettepe'de yıllardır hizmet veren bir brewpub var. İsmi #BosphorusBrewingCompany. Biralarını Knidos Brewery markası altında şişelediler ve daha ulaşılır hale getirdiler. Knidos Biralarını detaylı olarak blog'da yazmıştım. Buyrun o ilgili yazıya. Yazıda tadım notları olduğu için burada sadece listelemek ve fotoğraf paylaşmakla yetiniyorum. Zaten yazı notlarla uzadıkça uzuyor arkadaşlar bilmem fark ettiniz mi :)


-Knidos Pilsner:

-Knidos Buğday:

-Knidos Tank1 Lager: (Favorim)

-Knidos Route 333 (Pale Ale)

Torch Brewery (The Populist)


Tarihi Bomontiada fabrikasının içerisinde bulunan The Populist, açıldığı ilk gündem bu yana kendi biralarını satan ülkenin sayılı brewpublarından. Aynı Bosphorus gibi burası da 2020 yılında kendi biralarının bir kısmını şişeledi.


-Torch Pilsner:


-Torch Red Ale:



-Torch Kölsch

Torch Kölsch'ün yeni etiketi: https://untappd.com/user/szanoanculum/checkin/972924034



-Torch IPA

Torch IPA'ın yeni etiketi: https://untappd.com/user/Wreckman/checkin/978273726




-Vienna Lager:



Pera Bira (Zıkkımm)


Pera Bira ve sonrasında gelen Zıkkımm biraları, Park Gıda şirketinin bir ürünü olarak karşımıza çıkmakta. Pera Bira ile başlanılan yola, Zıkkımm markaları biraları ile devam ediyorlar.

Pera Bira ile başlayalım. Fotoğrafların çoğunu Untapp'den başkalarının fotoğraflarından alacağım.



-Pera 2 (Red Ale): https://untappd.com/user/glasscow/checkin/221043044 fotoğraf linki.


-Pera 3 (Smoked Ale): bu türü gereği Türkiye için baya girişimci bir biraydı diyebilirim.


-Pera 5 (Hefeweizen): https://untappd.com/user/Evrenulgen/checkin/315120030 fotoğraf linki


-Pera 6 (Tarçınlı Bira): Bakın bu da çok ilginç bir olaydı itiraf edeyim. Pera'ların hemen hepsini denemiş biri olarak tarçın sevmediğim için bu birayı denememiştim https://untappd.com/user/Evrenulgen/checkin/315120443 fotoğraf linki.




-Pera 7 (Damla Sakız): Aslında ufuk olarak ne kadar yaratıcı biralarmış. Ancak tutunamadılar tabi.


Pera'nın üretimi durdu diye biliyorum. Durduğu yıllarda ise yerini farklı etiket yüzü ve daha farklı stiller ile Zıkkımm markası aldı. Aşağıdaki üç etiket Zıkkımm'ın son zamanlardaki etiketi ve açıkçası çok ön yargılıydım. Yine de iyi bir kraft bulamazsam ancak almak isteyeceğim biralardır. Yalnız Dark Ale hoşuma gitmedi desem yalan olur. İlk çıktığında buğday birası ve IPA'yı da fena bulmamıştım.


-Zıkkımm Zifiri (Dark Ale):


-Zıkkımm Dude (Smoked Beer)

-Zıkkımm Red Ale:

-Zıkkımm Amerikan IPA: https://untappd.com/user/narcom88/checkin/846354008 fotoğraf post'daki link'den alınmıştır.


-Zıkkım Weiss:



-Zıkkımm Deep Beer (Imperial Black IPA): Böyle bir türü olduğunu bilmiyordum bu markanın. Untappd'de böyle geçiyor. İlginç. Bir ara deneyeceğim.

Fotoğraf bu post'dan alınmıştır. https://untappd.com/user/Henryy/checkin/908291357


Gelelim Park Gıda'nın İstanbul'daki 3 güzel pub için ürettiği biralara. Bu bira türlerini zaten üretiyorlar ama burada bir etiket değişimine gidilerek pazarlanmış. Bildiğim kadarıyla bu etiketler artık üretilmiyor. Kayda geçmesi için buraya eklemek gerek elbette.


-Ayı Kafası (Blonde Ale): https://untappd.com/user/GoodKarma/checkin/475257644 fotoğrafın alındığı post.


-Fabrika Birası (Smoked Lager): Park gıdanın Kadıköy'deki Bir Fabrikası mekanı için ürettiği etiket.


-Joker No :19 (Hefeweizen): İsimden de anlaşıldığı üzere Beşiktaş'daki Joker No:19 pub'ı için üretilen bir buğday birası. Fotoğraf linki: https://untappd.com/user/glasscow/checkin/369194992


ve diğerleri...

-Antalia (Amber Lager): https://untappd.com/user/altantois/checkin/550279742 fotoğraf linki.


-Sherefe (Pilsner): Park Gıda'nın ilginç bir şekilde Uzak Doğu'ya pazarladığı bir bira. Kraft kategorisine girer mi bilemem :) Fotoğraf linki https://untappd.com/user/Zebrahat/checkin/882596973



Red Tower


Antalya'da #brewpub olan Red Tower'ın biraları ilk sıralarda yazdığım kraft bira markaları kadar popüler değil. Şahsen ben de uzun zamandır içmiyordum. İlk çıktığında merak edip almıştım ama sonra bir daha almadım. Yazı için araştırdığım kadarıyla başka başka etiketleri de varmış piyasada. Evet bakalım neler varmış. Bu arada hem tekrar denemek hem de koleksiyonuma katmak amacıyla Red Tower'ın yeni etiketlerdeki biralarını en kısa sürede denemek istiyorum. Denediğimde bunun için de bir yazı çıkar elbet.


Pale Ale - Pale Lager - IPA

Untappd'dan bulduğum kadarıyla yeni etiketleri de alta atayım.


-Pale Lager: https://untappd.com/user/alexsey_dubinskiy_7352/checkin/940094765 fotoğraf bu post'dan alınmıştır.

-Red Ale: https://untappd.com/user/alexsey_dubinskiy_7352/checkin/940088431 fotoğraf bu post'dan alınmıştır.


-IPA: https://untappd.com/user/mehmetuzun_ghostdog/checkin/907416273 fotoğraf bu post'dan alınmıştır.


Cunda Bira

Evet ne mutlu ki Cunda Adası'nda üretilen bir yerel kraft biramız da var. O kadar yerel ki gerçekten bir şehir efsanesi gibi bira diyebilirim.


*Cunda Island (Sour Blonde Ale): Fotoğraf linki: https://www.instagram.com/p/CFcXn5XFoCM/


Antiochs Brewery


Türkiye'nin son kraft bira markası.. Antiochs Brewery. Bu markanın mucitleri Hataylı ve ev biracılığından geldiklerini biliyordum. Blonde Ale tarzı biralarını tanıttığım ilk yazıda kendilerine bir takım sorular da gönderip bi'nevi röportaj yaptım ve bu yazıyı Belçika Danteli'nden yayınladım.

O yazıya şu linkten ulaşabilirsiniz..


-Blonde Ale:


2020 yılı yavaş yavaş sona ererken Antiochs Bira etiket değişikliğine gitti ve peşi sıra 2 tür daha çıkardı. Şimdi onları göstereyim.


Öncelikle Blonde Ale'in yeni etiketi. Fotoğraf şu linkten alınmıştır.




-Buğday: Antiochs'un son birası. Henüz tadamadım, en kısa zamanda tatmayı umuyorum. Buraya şimdilik Instagram fotoğrafını paylaşmakla yetiniyorum.



Perge Bira


Bu marka bir kraft üretici değil. Hatta Untappd'de Süral Group diye bir şirkete ait ve macrobrewery olarak geçiyor. Ancak ülkemizin, özellikle Akdeniz bölgesinin bir rengi olduğu için ekliyorum. Açıkçası yazıyı ilk hazırladığımda unutmuştum ama IG'den: gununbirasi_beeroftheday hatırlattı ve ekledim.

İnternette biraz araştırdığımda da fabrikayı gezen ve biranın fabrikada üretim sürecini gösteren mükemmel bir video buldum. Kesinlikle izleyin.


-Perge Pilsner:

-Perge Malt:

-Perge Original:



TAPS Brewery

Burası kendi biralarını yapıp satan ilk publardan. Belki de gerçekten ilki, hikayesine net bir şekilde hakim değilim. Ancak şuan hala bira ürettiklerini sanmıyorum. Pub olarak açıklar ancak başka firmaların biralarını satıyorlar diye biliyorum. Buraya kadar yazıyı okumuş olan varsa ve bu bilgimde bir yanlışlık varsa Instagram'dan beni uyarsın lütfen.


Yazının amacı hali hazırda üretim yapan, somut markaları anlatmaktı ama ülkeden gelip geçmiş hikayeleri değinmezsem eksik kalır doğru.


Untappd bilgisine göre Taps Brewery'nin 9 çeşit birası varmış zamanında.


-Smoke Lager (Rauchbier):

Fotoğraf https://untappd.com/user/arthur_med/checkin/554549509 linkinden alınmıştır. Aslında check'in tarihi 2019 yılı ama check-in'e düşüken ve İspanyolca olduğunu düşündüğüm not 2010 yılını işaret ediyor. Gerçekten çok güzel bir ayrıntı.

-Kölsch: Fotoğraf linki - https://untappd.com/user/MrWrige/checkin/228485107

-Red Ale: https://untappd.com/b/taps-brewery-turkey-red-ale/91919/photos

2013 ne seneydi be..

taa 2013'den foto.

-Vienna Lager: Vienna Lager'i şuan ülkemizde sadece The Populist (Torch Brewery) üretiyor. Ama yıllar önce TAPS'de üretilmiş. Resmen nostalji.

Biranın düzgün bir fotoğrafı yok maalesef. Ama TAPS'in böyle tadım bardakları varmış.


-Dunkel: Maalesef düzgün fotoğrafını bulamadım.


-Hefeweizen: Maalesef düzgün fotoğrafını bulamadım.


DAS Bira

Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nden festivallerde ve bir kaç toplantıda denk geldiğim Duygu ve Serhat'ın Türkiye'ye kazandırdığı yeni kraft bira markası DAS Bira.


İlk biraları olan Das Dies' Ale'yi henüz tadamadım. 12 Temmuz 2021 haftası piyasaya çıktı. İlk biraları olan Das Dies' Ale'yi henüz tadamadım. 12 Temmuz 2021 haftası piyasaya çıktı. 09.09.2021 Güncelleme:

-Das Dies' Ale: İlk olarak çıktığı zamanlarda bir plajda denemiştim. Ama havanın sıcaklığından ötürü hemen ısınmıştı ve ne tat aldığımı tam anlamamıştım. Geçen hafta tekrar denedim ve tadım notları şu şekilde oluştu:




🚀

Bardağa koyma esnasında köpük çok güzel oluşuyor ve genel olarak da kalıcı. Koyu kehribar renk bizi karşılıyor.

🚀

Kokuda malt ağırlıklı karamel/pekmezimsi notalar var.


Tadımda da yine pekmezimsi, karamel hissi veren tatlar hissediyorsunuz ama iç burkan bir yapıda değil. Hafiften kavruk-kızarmış notalar da gelmekte. Gazlılık da çok yerinde bu sebeple damağı yıkıp geçen tatlılık yok ve dengeli bir profile sahip olmuş. İçim sonrası şerbetçiotu acılığını net bir şekilde alamadım, ama tatlılık dengelenmiş ve bu da içimi güzelleştirmişti. Zaten IBU 33(oldukça cömert) 😂

🚀

%6.6 olan alkol oranı damakta rahatsız etmiyor, aksine içimi keyifli hale getirmiş. Bu da birayı kışın bol bol zevkle tüketebileceğimizin müjdecisi. Kışın kestane yanında çok hoş bir eşlikçi olabilir😊🍻🍻



Bristol Kadıköy


-Bristol Pilsner:


-Bristol İsli Pilsner:


-Bristol Buğday Birası:



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page