top of page

Trakya'nın Yerel Birası -> 2 Köprü

Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2022

  • Meriç (Pale Ale)

  • Tunca (Golden Ale)


2020 Eylül sonu Ekim başı gibi bir dönemde Edirne yerleşikli Trokya Bira, Kuzgun isimli stout birayı duyurmuştu. Öncelikle henüz okumamış olanlar için Kuzgun yazısı buradadır.


Kuzgun'un duyurulduğu günlerde aynı zamanda da 2Köprü markası duyuruldu. Bu duyuruyu ben aynı zamanda Birasal Gelişmeler -> Eylül 2020 (okumadıysanız tıklayınız) yazımda da "Breaking News" başlığında vermiştim.



2Köprü, Trokya markasına bağlı lokal bi' bira. Aslında her iki marka da Edrene şirketine bağlı. Edrene'nin ortaklarından Alper Özyakalı, Read October makalesinde Trokya'nın üç birayla durmayı hedeflemediğini, amacının her üç veya dört ayda bir farklı bir bira üreterek ülkeyi butik bira kültürü konusunda eğitmeye yardımcı olmak ve Türkiye'deki insanların da bunu içmesini sağlamak olduğunu belirtmişti. Bunun farklı bir markayla yapılması benim açımdan sürpriz oldu. Tam bir girişimcilik.


Biralar Türkiye'de duyurulduğunda sadece Trakya'da bulunabilecek dendi. Ancak bir ay içerisinde İstanbul'da kraft bira satan sayılı yerlere geldi. Edirne'ye bir haftasonu bira bahanesiyle gitmeye heveslenen benim gibi biraseverler için bu durum biraz burukluğa yol açmış olsa da, madem İstanbul'a geldi neden alıp denemiyorum diyerek bu idealistliğimi kararlılıkla yok ettim :)


Gelelim biralarımıza;

2Köprü, Meriç(Pale Ale) ve Tunca(Golden Ale) isimli iki bira ile ortaya çıktı. Her ikisi de 50cl'lik şişelerde. Trakya için üretilen biralarda 33cl'lük şişeler asla düşünülemezdi zaten :)


Meriç (Pale Ale)

Trokya'nın Dakka isminde, Pale Ale türünde birasını içmişsinizdir, en kötü duymuşsunuzdur. O birada şerbetçiotu acılığı (hops) hafif hafif gelirken, bir yandan da turunçgilimsi hisler de eşlik ediyor.


Meriç'e geldiğimizde ise hops hissinin yerini baharatsı notlar almış. Bardağa koyduğumuzda amber (kehribar) rengine yakın, köpüğü hoş bir görüntü ile bizi karşılıyor. "Etiketinde nane, baharatsı ve ananas notlarıyla dengelenmiş" ifadesi çok ilgimi çekmişti. Ananas... Nane hissi ve baharat hisleri çok bariz, çok hoş, damakta da kalıcı. Ananas hissi çok aşina olduğum bi his değil ancak ikinci kez içtiğimde damla sakızına benzer bir his de aldım. Koku da yine baharatımsı ve hafif nane hissini veriyor.


Meriç'i oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Toplu bira alışverişlerimde denk gelirsem mutlaka alacağım bi' bira olmuş.



Tunca(Golden Ale)


Gelelim Tunca'ya.. Tunca, Golden Ale olarak isimlendirilmiş bi' bira. Pilsner stiline alışmış Trakya halkının bu biraya biraz daha yakın olabileceğini düşünüyorum :)


Hafif bulanık, ama altın sarısı rengiyle bizi bardakta karşılıyor. İçimi güzel, maltsı ve ferah tat / kokular bizi karşılıyor. Kışın değil de yazın baya tüketilir diye tahmin ediyorum


Kendi damak tadıma göre ben Meriç'i daha çok sevdim. Bira içerken aldığım o kompleks tatlar beni içtiğim şeye daha çok bağlıyor. Tunca ise, bir tekel bayine girdiğimde endüstriyeller ve Tunca varsa açık ara Tunca'yı seçebileceğim güzellikte olmuş. Yazın bol bol içerim diye tahmin ediyorum.


Trokya x 2 Köprü ailesine hayırlı olsun. Ülkemizin bira kültürü gelişirken, bira çeşitliliği de artıyor.

Umarım Trakya halkı bu biraların kıymetini bilir, sahip çıkar, öğrenir ve bol bol içer.


Sağlıklı günlere, ŞEREFE

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page