top of page

Trakyalılar Geldi - 'Trokya'

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2022

Her ne kadar yılın kendisine bahane bulmak yersiz ve kolaycılık olsa da görünen o ki 2020 yılı ülkemiz ve dünya için hiç de iyi başlamadı. Ancak bu bir bira bloğu ise, biracılık adına 2020'nin çok hevesli başladığını görüyoruz.

Artık Trakya'da kraft bira üreticimiz var. Bu yazının ana konusu; Trokya. Öncelikle bir çok riske rağmen Edirne'den yola çıkmış üreticileri tebrik ediyorum. Bu markanın üreticileri geçenlerde

'ne davet edilmiş ve hikayeleri, etiketleri vb konular hakkında ufak bilgiler vermiş. Ben malesef katılamamıştım. Ancak sessiz sedasız üretimleri, etiketleri, biralarına verdiği isimler ve ilk üretimleri için seçtikleri stiller açısından büyük bir emek ve hikaye olduğu kesin. Etiketiyle başlamak istiyorum; Trokya etiketlerinde şimdiye kadar hiç görmediğim bir yenilik başlatarak

ve

oranlarını veren bildiğim ilk Türk bira üreticisi. Aşağıda üç stili de tanıtırken bu oranları vereceğim. Etiket tasarımları çok hoş, sanatsal. Biranın tanımları ise artık diğer kraft bira üreticilerimizin yaptığı gibi verilmiş.

Bira kapağının üzerinde Trokya'nın simgesi bulunuyor ve buradaki dört çizgi biranın ham maddeleri olan su, malt, şerbetçiotu ve mayayı temsil ediyor. Karşımızda, birasına etiketinin her detayına kadar büyük bir önem veren ve anlamlandıran üreticiler olması çok hoşuma gitti açıkçası.

İlk çıkışları üç tür bira stilinde gerekleşti. Kısaca bu biralardan bahsemek istiyorum ve en beğendiğimle başlayacağım. Dakka (Pale Ale) - Buğu (Belgian Wit) - Mars (Red Ale)

-Dakka (Pale Ale) [EBC: 12 - IBU: 30 - ABV: %4.8]: Instagram'dan kendilerine Dakka isminin ne anlama geldiğini sordum, çünkü diğer isimleri stil ve görüntüleriyle bir yere konumlandırabiliyorsunuz ama Dakka ne demek çözemedim.

Sağ olsun cevap verdiler. Bu biranın üreticisi iki ortak Bangladeş'in başkenti

tanışmışlar ve bu hikayenin anısını bu leziz biraya vermişler. (Bangladeş'in başkentini bilmemek normal bence :) Ben pale ale - india pale ale stilini çok seven bir biraseverim. Bu bira Pale Ale stilinde tanımlanmış ama okuduğum ve katıldığım bir çok yorumda bu biranın zorlansa India Pale Ale (IPA) olarak da yorumlanacağı şeklindeydi. Çünkü kokuda olmasa da damakta şerbetçiotu kendini güçlü bir şekilde hissettirebiliyor. Yukarıda etiketlerde IBU - EBC oranlarınddan bahsetmiştim. Trokyalılar Dakka'nın IBU oranını 30 olarak ölçmüşler. Az değil, ama çok da değil. Bu sebeple Pale Ale olarak sınıflandırdıklarını tahmin ediyorum. Ancak tadım ve kokuda şerbetçiotu buram buram geliyor. Harika.

5 farklı Amerikan ve Sloven şerbetçiotu, kullanılmış. Bitterness kadar narenciye ve meyvemsi tat da eşlik ediyor. Köpüğü kalıcı, alkol oranı sebeibiyle de içimi kolay çok güzel ve özel bir bira üretmşler. Eksiği de doldurmuşlar bu konuda.

-Buğu (Belgian Wit) [EBC: 6 IBU: 20 ABV: %5.3]: Güzel bir Belçika stili buğday birası olmuş. Turunçgil, kişniş gibi aromalar hissedilirken şerbetçiotundan da geri kalınmamış olması birayı oturaklı bir hale getirmiş.

-Mars (Red Ale) [EBC: 27 - IBU: 28 - ABV: %6]: Red ale midir amber ale midir kararsız kaldığım bir bira olmuş. Red ale'den beklenen kırmızı meyve notaları yok. Tür tartışmalarına girip sıkıcı olmak istemiyorum, zaten bu stile de pek hakim değilim ama içerken keyif aldığım bir şey çıkmış ortaya. Yoğun malt karakterinin yanında şerbetçiotunun bu sefer baharatımsı etkisi güzel olmuş. Yine de pub'a gitsem en son tercih edeceğim türler arasında olduğundan daha fazla bir şey demek istemiyorum. Tek diyebileceğim, barbekü partilerinde ararım ben bu birayı :)

Trokya'yı tuttum ve ülkemizde farklı stillerde bira bulabilmenin sevincinde olan birasever olarak çok mutlu oldum. Hoş geldiniz.

Şerefe !

3.352 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page