top of page

Trokya Taproom Ziyareti

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2022

ÖNCELİKLE TAVA CİĞERİNİN VE KAVALA KURABİYESİNİN BAŞKENTİ EDİRNE'DEN SELAMLAR.

(Bunu yapmasam olmazdı)


Efendim ülkemizde biracılık, bira kültürü, bira içilecek yer, çeşitler, bilinç, tüketim alışkanlığı vs vs vs... sürekli değişiyor ve iyi yönde değişiyor. Öyle ki düne kadar pubların Efes, Tuborg, Carlsberg, Beck gibi endüstriyel biraları fıçıdan vermesi "içine su katıyorlar" goygoyu adı altında ayaklar alınıyordu. Şimdi sırf bira severlerin fıçıdan bira içebilmesi için "taproom" formatında publar açılıyor.

(Elbette bu iki süreç arasında yığınla gelişmeler yaşandı ama o bu yazının konusu değil, ara ara bazı yazılarında anlatıyorum 2014'den bu yana vs vs vs.... diye)


Bu bloğu takip ediyorsanız Trokya ismini mutlaka duymuş, görmüş, okumuş olmanız gerekir. 2020'nin başında Edirne'de kurulan Trokya markası, dört çeşit birasıyla biz biraseverlerin damaklarını şenlendiriyor. Bi de 2Köprü diye bir markası var orada da iki çeşit bira bulunmakta. Bu biraların tanıtımlarını blog yazımda paylaşmıştım. Linklerini aşağıya bırakayım...



Trokya'yı kısaca tanıtmanın ardından gelelim yazının asıl konusunda


Trokya Taproom


Trokya Taproom, 2021 yılının Ağustos-Eylül aylarında, Edirne'de çarşının içinde eski ahşap bir evin restore edilerek yenilenmesi ile kuruldu.


Öncelikle Trokya Taproom, Türkiye'deki bir çok kraft bira markasını fıçıdan taze taze içme tecrübesini bulabileceğiniz bir pub. Yeni mekanın bana göre ana konsepti bu zenginliği. Fıçı listesinde Trokya ve 2 Köprü biraları her zaman yer alıyor. Bunun yanında Türkiye kraft bira sektöründe rakip demeyip diğer üreticilerin de biralarının fıçıdan içilme deneyimi kazanılması için başka markalar da yer alıyor. Fıçı listesi ara ara değişebiliyor. Üreticiler farklı biralarını verebiliyor ya da üretici listesi değişebiliyor. Sonuçta 12 tane musluk var, dolayısıyla her bira her an yer alamıyor tabi. Bu liste sıra sıra, belki talebe göre ya da tüketicinin farklı bir stili denemesi için değişebiliyor.




Mesela ben bu yazıyı hazırlarken güncel fıçı listesi şöyleydi. Bu liste Taproom'un Instagram hesabında story olarak bulunabiliyor ve güncel story'yi profilde öne çıkarıyorlar.


Trokya, biralarında isime önem verdiği kadar şişe etiketlerinin tasarımlarına da önem veren bir üretici olmuştur her zaman için. Bu estetik anlayışı taproom'a da yansımış. Beyaz duvarlar, ahşap ve temiz masalar, duvarlara asılan güzel çerçeveler, konsept raflar ve güzel müzikler. Tam bir İskandinav pub'ı.


Etiket tasarımları büyük boy çerçevede


Biranın yanında az sayıda viski seçenekleri de mevcut. Mesela ben Trokya - Kuzgun içerken, Jameson Stout Edition tercih etmiştim. Şahane eşlikçi oluyor, tavsiye ederim.


Taproom'un işletmesini Yelkin Çolak (IG: yelkincolak) ve Gizem Demircioğlu (IG: gizemdmrcioglu ) gerçekleştiriyor. Gittiğinizde farklı stil bira deneyiminiz yoksa eğer ellerinden geldiğince yardımcı olan ve fıçı listesindeki biraları iyi bilen, kendileri de yeni biralar keşfetmeyi seven hoş sohbet insanlar.

Bu güzel fotoğraf burada kalsın :)


Mutfak kısımlarında fotoğrafın solunda da görüldüğü üzere seçenekler daha "fresh" ve öz. Dışarıdan getirebileceğiniz herhangi bir yemeği içeride yiyebilirsiniz. Ciğer olur, köfte olur, vegan herhangi bir gıda olur vs vs. Bu konuda artık pubların "mutfak" bölümünün aslında pek de gerekmediği ve pub'lara yük olabileceğini yavaş yavaş kabullenmek lazım. Olsa güzel olur tabi ki ama "Yemeksepeti" ya da çevre restorantlardan yemek kabul etmek de hoş bir konsept.. Daha özgürlükçü

Zaten önemli olan bira içmek, bira deneyimlemek, fıçıları tüketmek. içmek içmek ve içmek :)


Edirne ve çevresi güzel. Son zamanlarda çevredeki şarap bağlarıyla birleştirmeli biçimde Trakya turu yapan çok insan vardı. Bana göre artık bu tura Trokya Taproom da fıçıdan güzel biralar içmek de eklenmeli.


Taproom'a Edirne'deki üniversite öğrencileri baya ilgi gösteriyormuş. Hatta üniversiteki hocalar da genel olarak ziyaret etmekteymiş. Bana kalırsa bu taproom, şu zamanda Edirne'de okuyan üniversite öğrencileri için farklı bira deneyebilecekleri tek ve en iyi mekan. Yani en iyisinin de iyisi çünkü bir kere dış görünüş olarak tam bir Avrupa bar'ı konseptini elde etmişken, içerik olarak da yine bir o kadar Avrupa'daki bira odaklı kaliteli pub özelliğini gösteriyor. Fiyatları konusunda hala şaşkınım çünkü çok makul. Her yerden ucuz. Bu vizyonları ve finansal kabiliyetleri için ayrıca tebrik ederim.



Ben fırsat yaratabildikçe gitmeye çalışacağım. Ahmetbey'de güzel bir köfte, müsaitlerse Lüleburgaz Büyükkarıştıran'da bir Das Bira ziyareti, belki bir bağ evi gezisi ve iyi bira iyi konsept için Edirne Trokya Taproom...


Size de tavsiye ederim.


Şerefe !

1.035 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page