top of page

Untappd | 2020 - Z Raporu



Evet bu lanet yılı yavaş yavaş kapatıyoruz artık. Her yılın sonunda olduğu gibi de "yılı nasıl geçirdik" özetleri çıkıyor ortaya. Nasıl ki Spotify'da 2020'de neler dinlediği ifşa olmuşsa, biracıların buluştuğu Untappd'de bunu yayınladı. Elbette ülke ülke değil global bir rapordu bu.


Not: Bu listeler "en beğenilen" değil. En fazla check-in sayılarına göre ayarlanmış.


Top Breweries Kategorisi


Bu kategoriyi ABD firmalarının domine etmesi son derece doğal çünkü uygulama en çok ABD'de kullanılıyor ve zaten Untappd'de ABD'li. Brewdog, ABD'liler arasında sıyrılarak birinci olmuş. Elvis Juice ve Punk IPA biraları bu zirvede önemli bir rol üstlenmiş.

Genel olarak tüm bira şirketleri pandemi sebebiyle, pubların kapalı olması vb sebeplerle gerilemeler yaşamış aslında. Ama online satışını en güçlü tutan sırayı da kapmış görüldüğü kadarıyla.



Top Beers


İlginç bir liste bana göre. Çöp birası da var, gayet iyi biralar da var. Miller, Stella Artois gibi hem lager hem de macrobrewery'den çıkan biraların yer alması dünyadaki bira tüketicilerinin ve bu programı kullananların aslında çok da homojen olmadığını gösteriyor bana kalırsa.


Corona Extra ilk üçte yer almış. Kesin covid-19 espirileri için falan alındı içildi ve paylaşıldı. Şu firmayı batırmamız lazımdı normalde :) Şaka.


Top Cities


Evet burada ABD hegemonyasından kurtulunmuş ve canımız ciğerimiz medeniyetin beşiği güzellikleriyle ünlü Avrupa şehirlerimiz kontrolü ele almış.


Bu listede dikkat çekici bazı ayrıntılar olduğu söyleniyor. Mesela Utrecht ve Gothenburg. Bu şehirler 2019 yılında ilk 25'de bile değilmiş. Sanırım bir şekilde covid-19 2019'daki şehirlerin aşağılara inmesine sebep olmuş.


Londra ise üst üste iki yıl birinci olmuş.


Peki şehirlerde en çok check-in yapılan bira ne olmuş, bunu da paylaşayım.

  1. Londra -> Neck Oil - Session IPA | Beavertown

  2. New York -> Green City - Amerikan IPA | Other Half Brewing Co.

  3. Chicago -> Son of Juice - NEIPA | Maplewood Brewing Co.

  4. Stockholm -> Apocalyptic Thunder Juice - NEIPA | Amundsen Brewery

  5. Oslo -> Juicy IPA - NEIPA | Frydenlund Bryggerier

  6. Amsterdam -> IJwit - Witbier | Brouwerij 't IJ

  7. Gothenburg -> I'll Sleep When I'm Dead - NEIPA | Beerium

  8. Philadelphia -> Philthy - NEIPA | Yards Brewing Co.

  9. Utrecht -> Hazy Weekend - NEIPA | vandeStreek bier

  10. Helsinki -> Karhu III - Pale Lager | Sinebrychoff


Top Styles


Bu sıralama için sadece şunu diyebilirim ki, "DÜNYADA ŞERBETÇİOTU BIRAKMADINIZ BE!!"


Araya iyi bare araya sour, stout falan girmiş :) Ama IPA türü genel olarak tüm stilleri sollamış gerçekten.


Evet Untappd listesine göre bir 2020 yılı da böyle geçmiş. Gün olur umarım Top Cities listesine Türkiye'mizden de bir şehir girer. Untappd uygulamasını kullanalım, yayalım, önerelim ve övelim.


Bir gram da para alıyorsam bu bira bloğuna bir daha yazı yazamayayım. Para aldığım gün olursa açık açık söylerim ama. Amacım, bira zevklerimizi paylaştığımız bu güzel uygulamanın yayılması.


Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın.


Şerefe

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page