top of page

Brouweij Boon - Framboise Boon

Karşınızda çok güzel, başarılı bir örnek olarak Lambic bira.

Lambic'i tanımlamak kraft biranın varoluşsal ve felsefi tartışması haline geldi. Lambic'in ne olduğu konusunda farklı görüşlerin olduğu çok açık.

Bazıları için coğrafya belirleyici faktördür. Özellikle Belçika'nın Brüksel'in güneybatısındaki Brüksel ve Zenne Nehri vadisini kapsayan bölgesi.

Geleneksel biralar normal bir mashing sürecinden geçerken, lambiklerin güçlü bir mashing prosedürüne girme ihtiyavı vardır.

Çoğu bira taze şerbetçiotu içerir; lambikler yıllanmış şerbetçiotu kullanır.

Birçok bira bir saat kaynatılır; lambicler ise üç veya daha fazla saat kaynatılır.

Geleneksel biralar tek bir maya türü kullanırken, lambikler spontan fermantasyon adı verilen özel bir süreçten geçer ve esas olarak açık havaya maruz bırakır.

Şıranın son derece kompleks ve sindirilemeyen şekerlerle dolu olması istenir, böylece fermantasyon sırasında, biranın içine giren doğal - vahşi mayanın güzel bir tat geliştirmek için uzun süre yiyecek bir şeyleri olması istenir.

Kendiliğinden fermantasyon genellikle belirli bir coğrafi bölgede ve mevsimde, genellikle daha soğuk iklimlerde gerçekleşir.

(Bu çok çok derin bir konu, bu yazdığım en basit anlatım olabilir)



Bu arkadaş, spontane fermastasyonun verdiği hafif ekşilik - turşu ekşiliği gibi değil ama yanlış anlaşılmasın- ile birlikte biraya eklenmiş ahududu püresinin harika uyumunu içeriyor. Koku zaten buram buram ahududu ve tat mükemmel. İçtiğim en farklı biralardan biriydi bu.


Untappd'de kendilerini şöyle anlatıyorlar;

"Ahududu lambic bir zamanlar nadir bulunan bir bitkiydi ve yaz aylarında yalnızca birkaç hafta boyunca üretiliyordu. Frank Boon, 1976 yazında yine ahududu lambik hazırlayan ilk bira üreticisiydi. Litre başına 300 gramdan fazla taze ahududu, Framboise Boon'a taze meyveli bir tat verir. Genç lambik lezzeti destekliyor. Ama bu daha çok ahududuyla ilgili, lambikle değil. Tabii ki yapay tatlandırıcılar kullanmıyoruz, sadece gerçek ahududu kullanıyoruz."


Litre başı 300 gram ahududu mu ? Aldığım tada göre bence de öyle :)

Şöyle söyleyeyim, aşırı voav olduğumuz Amerikan IPA'lerde litre başı 30 graö falan vardır en fazla.


Tür: Lambic - Framboise

Menşei: Belçika

Alkol Oranı: %5

IBU: Belirtilmemiş

Yer: Silivri, İstanbul, Türkiye

Tadım Tarihi: 2018





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page