top of page

Belgrad Pub Turu

Benim için çok heyecanlı bir yazının başındasınız. Çünkü bu bir pub turu yazısı. Hem de pandemiden sonraki ilk yurt dışı gezisi. Tamı tamına 24 ay sonra çıkılan ilk yurt dışı gezisi BELGRAD oldu.


Belgrad'a daha önce 2018 ve 2019 yıllarında gitmiştim. Açıkçası 2018 gezim çok yorucu olmuştu çünkü ilk defa gittiğim bir şehirdi. Şehrin güzel noktalarına gitmek ve iki arada biraları, pubları keşfetmeye zaman yetişmeyebiliyor. 2019 yılında gidişimde önce Novi Sad'a gidip sonra Belgrad'a gelmiş ve bu sefer sadece bira odaklı gezmiştim. (Bu arada Novi Sad bira ve publar açısından gayet doyurucu bir yer onu da belirteyim)


2021 yılında çok sevgili Kardelen Bozkurt ile (çift doz aşımızı da olmuşuz artık) yavaş yavaş kanımız kaynamaya başladı. Ama vize almak falan sıkıntı tabi bu devirde. Bu sebeple indirimli uçak bileti bulduğumuz ilk anda, vizesiz gidilebilen Sırbistan ve onun güzel şehri Belgrad'a bilet almış şekilde bulduk kendimizi. Ve yolculuk tarihi geldi çattı...



Yazı rehberi: *Bu yazının amacı 2021 Kasım'daki gezimizde gittiğimiz, deneyimlediğimiz pubları size anlatmak olacaktır. *Gidilen publarda tadılan biraların hemen hepsine yer vermeye çalıştım. Tadım notu yok sadece isim ve bol bol fotoğraf olacak. Biraları Untappd'den link vererek etiketledim. Merak eden varsa girip bakabilir, Untappd listesine not alabilir. Burada bol bol Untappd kelimesi de geçebilir :)

Okuyanlara kolaylık olması açısından bahsedilen pubları sırasıyla alta yazıyorum.

*Tri Kralja Beer Bar Hadi, başlıyoruz.


Belgrad'da havalimanından ayrıldıktan sonra ilk durağımızdan başlıyoruz.


*Samo Pivo

Samo Pivo; Belgrad'ın Savamala bölgesinde bulunan, musluk listesinde yaklaşık 20 adet biranın bulunduğu kendine has pub/taproom. Buraya giderken dikkat etmeniz gereken tek nokta kredi kartının geçmiyor oluşu. Bu sebeple yanınızda cash bulundurarak gidin. Musluk listesi çok ve çeşit çeşit olduğu için de, şu IPA'yı tadayım bu stout'u da deneyim derken cash miktarını arttırın derim. Pahalı bir pub değil. Ama "bir bira her zaman daha fazla birayı getirir" :)

Ve size sadece biranızı seçmek kalıyor. Uçak yolculuğundan sonra Booking'den ayarladığımız daireye gitmeden önceki ilk durak burasıydı. Dolayısıyla dinlenme fırsatını bu pub'da bira içerek yakaladık. Çok keyifli, çok çok keyifli.

İçeri girdiğinizde şöyle bir bar karşılıyor sizi. Hemen aşağıda tadılan biralar yer alacak.

Samo Pivo'nun bar bölümü

Soldan -> Sağa

*Thornbridge Brewery - Riffle (Amerikan IPA) {bitterliği çok yoğun bir IPA'ydı]

*Hog Brewery - Thor (Amerikan IPA)


*Gunners Pub



Gunners Pub, Belgrad'ın sayılı Untappd verified publarından biri. Eğer bu iş sizin için tutku değil de standart bir bira içiciyseniz bile hangi birayı ne zaman nerede içip nasıl bir duygu uyandırdığını hatırlamak için bile bu uygulama sizin için bir nevi "anı defteri" niteliği görecektir.

Gunners Pub da yine eski Belgrad'ın içinde şehrin ortasında, ulaşımı kolay, müzikleri ve ortamı "rock bar" havasında bira odaklı bir pub / taproom. Şişe seçeneklerine bakmadık ama sanırım oldukça az. Çünkü böyle olsaydı en azından şişe menüsü gibi bir şey görüyor olurduk. Daha çok fıçı bira odaklı bir pub ve bu da zaten taze ve farklı biraya ulaşmanız için bizlere yeter de artar bile.



Musluk listesi sağ tarafta görülüyor. Ayrıca Untappd verified bir mekan olduğu için Untappd'ın güzel tasarlanmış ekranını kullanarak musluk listelerinde ne var görebiliyorsunuz. Bunu aynı zamanda Untappd'ın kendi uygulaması üzerinden mekan profiline girerek de görebilirsiniz


Bir binanın bodrum katı diyebileceğimiz bölümünde. Hafif loş ve genelde de oldukça dolu bir mekan. Belgradlı gençler bu mekanın hakkını veriyor kesinlikle. Zaten üniversite kampüsüne de çok yakın.

Untappd geçmişine baktığımda bu mekanda ilk içtiğim biranın Kors Brewery'den Crasher olduğunu gördüm. Çünkü bir New England IPA :)


Böyle bir yere gittiğimizde tabi ki de Untappd'den de faydalanarak kendi sevdiğimiz stillerde daha önce içmediğimiz biraları içmek istedik.

IPA bulmuşken kaçırmamak lazım diye IPA stilinden devam.. Kors Brewery | Joker - Amerikan IPA


Soldan sağa bu mekanda içtiğim diğer biralar *Hog Brewery - Thor (Amerikan IPA) -> "Sevdiğim bir birayı başka mekanda gördüğümde tekrar denemek sevdiğimiz işlerdendir." *Crow Brewery - Mango Gun (New England IPA)

*Zebrew - Lollihop (New England IPA)



Dogma Brewery / Taproom



Evet gelelim Belgrad turunda eeeeeeennn iple çektiğimiz mekana.


Dogma, Sırbistan'ın en meşhur bira üreticilerinden biridir. Kabinet ile yarışırlar genellikle. Bence gücü yeten her kraft bira üreticisi kendi taproom barını açmalı. (Dogma artık kraft mı tartışılır aslında ama etiket tasarımları, sosyal medya paylaşımları vb özelliklerinden dolayı o ruhu taşıyorlar) Dogma da bunu yapmış ve eski Belgrad'ın biraz dışında, boş bir araziye kendi üretim tesisini kurup aynı yerde taproom/restorant açmış. Mekan çok güzel ve her mevsim gelinebilecek tarzda. İçerisi çok geniş, geniş geniş masalar ve bar bölümünde de oturabiliyorsun. Ayrıca dışarıda banklar var ve geniş bir alan olduğu için baharda ya da yazın gelindiğinde ferah ferah oturulabilir. Gir, biranı al, ödemeni yap ve sonra keyfine bak.


Buraya gelme serüvenimizden de çok kısa bahsetmek istiyorum. :) Biz bu mekana gezimizin üçüncü gününde geldik, yani pazar günü. Ama aslında cumartesi gelmek istiyorduk. Dogma'ya Yeni Belgrad üzerinden gitmeye çalıştık. Toplu taşıma kullanmamız gerektiğinde de Google Maps'den yardım aldık. Gittiğimiz günlerde Belgrad'daki kçevreci eylemi, inmemiz gereken durağı kaçırıp Dogma'dan çok uzaklara gitmemiz, hemen yakında Dogma'ya giden bir eski tramvay bulup sevinirken tam Dogma'ya yaklaştığımızda Google Maps'in yanıltması sonucu indirmesi gereken durakta indirmeyip tekrar Yeni Belgrad'a gitmemiz, artık vazgeçip ertesi gün gitme kararı vermişken eylem sebebiyle otobüs hatlarının gecikmesi ile birlikte 45 dakikaya yakın Eski Belgrad tarafına otobüs beklememiz gibi olaylar yaşandı. O gün kendimizi kapanış için tekrar Gunners Pub'a atmıştık. Ertesi gün eylem devam edince otobüs hatlarında yine karışıklık oldu. Bu sefer tekrar Yeni Belgrad üzerinden gittik ve neyseki pek bir zorlukla karşılaşmadan 18 saatlik çaba sonucunda da olsa inmemiz gereken yerde inip koca koca viyadüklerden inerek varmamız gereken DOGMA BREWERY'e vardık.

İşte bu da zafer pozumuz.. :)


Bu macera anlatımından sonra gelelim biralara ve mekan içi fotoğraflara.


Öncelikle "burası nasıl bir yer?" diye kafanızda tam oturması için kısa bir video bırakayım.


Dogma'nın kendi ürünleri (tshirt, şişe/kutu bira vb) ile süslenmiş bi barı var. Biz bar tarafında boş yer bulmuşken oturduk pub ruhunu daha iyi hissedebilmek için. Karşınızda bir ekran var ve fıçıda hangi biralar mevcut bunları gösteriyor. Fıçıda olmayan biralar da zaten kutu ya da şişede var. Ama benden size öneri, böyle bir yere gelmişken fıçıda olanları tercih edin ve fıçıda bulamadıklarınızı dönerken yanınızda götürmek için isteyin.



IPA sever biracılardan bekleneceği üzere denediğimiz ilk bira Hoptopod oldu. :)

*Dogma Brewery - Hoptopod (Amerikan IPA - bana 3 Kafadar Mosaic IPA hissi verdi)

Sonra sırasıyla biraları denemeye başladık.

*Dogma Brewery - S.M.A.S.H. Galaxy (IPA - Session)


*Dogma Brewery - Albino (White IPA)

*Dogma Brewery - HOPE (Hazy IPA)

*Dogma Brewery - Hop Valley Werewolf (New England IPA)

Dogma bölümünün sonuna geliyorum. Sanırım musluktaki tüm biraları denedik. Burada ekstra tshirt ve denemediğimiz bazı biralardan oluşan altışarlı set aldık. Sağolsunlar bu kadar içmeye ve alışverişe iki tane 33'lük bardak hediye ettiler ama biz öncesinde 50lik bardakları çantamıza katmaya niyetli olduğumuz için ufak bir taktikle onları da aldık :) Çünkü koleksiyonerlik ve yurt dışında bu tip durumlara pek önem vermiyorlar zaten.


Dogma Brewery'e gittiğinizde erkek ve kadın tuvaletinde Belçika Danteli sticker'ı ile de karşılaşabilirsiniz.



Dogma bölümü çok uzun olmadı mı ya :)


*Krafter Pub



Eski Belgrad'ın demirbaş publarından biri de Krafter. Burası anlattığım 3 pub'a nazaran daha kendi halinde, daha mütavazi bir pub. Yine yerel kraft biraları fıçıdan bulabileceğiniz bir yer olmasının haricinde şişe seçeneği de var ama buranın da asıl olayı fıçı tabi.


İlk gün kaldığımız yere yakın olmasından dolayı ilk tercihimiz burası oldu ama Cuma günü iş çıkışı gittik ve mekan hem çok doluydu hem de Sırbistan'da mekan içinde sigara içilmesinden dolayı duman altıydı. İlk gün bir bira içip kalktık. Ertesi gün düzgünce mekanın tadına varalım diye öğlen boşken tekrar gittik. Fotoğraflarla şöyle göstereyim.


*Kabinet Brewery - Bang (IPA - Session)

*Sindikat Brewery - Darker (Milk Stout)



2019'da geldiğimde çektirdiğim iki fotoğraf ile burayı sonlandırayım.




Biraz da Yeni Belgrad tarafından bir mekana geçmek istiyorum. Ben daha önce Yeni Belgrad'ın Tuna Nehri'ne yakın olan bölümünde, sahil tarafında kalmıştım. Ama bölgenin ortasında bir yere daha geçmemiştim. Yani burası siz deyin Beylikdüzü ben diyeyim Ataköy. Muhtemelen Sovyet döneminden kalma yüksek yüksek toplu konut tarzı, ama bahçeli ve otoparklı apartmanlar. Geniş geniş düzenli bakımlı yollar vs. Daha lüks, "tarihi Belgrad" denilen bölgeden çok daha farklı bir yer.


Burası bir apartmanın giriş katında, balkonu olan ve içeride de 2-3 tane masası olan kendi halinde ama oldukça talep gören bir pub. Fıçı listesi yine oldukça zengin. Şu şekilde resimlerle anlatmaya çalışayım.

Görüldüğü üzere 2-3 masa var ve bir de fıçıların servis edildiği bar var. İçeride hemen sol tarafta da daha çok ithal biraların olduğu ama yerel biraların da yer aldığı bir duvar rafı yapılmış. Tatlı şirin, beyaz duvarlı, sade bir yer.


Biz burada maalesef bir hata yapıp öncesinde büyük boy pizza yediğimiz için midemizi çok şişirdik. Gelmişken bira içelim dedik ama Dogma planını buradan sonraya sığdırmaya çalıştığımız için bir bira içtik ve kalktık.


İçtiğimiz bira ise beni aşırı mutlu etti. Bu birayı bulduğunuz yerde içiniz.


*3bir ft TWO HOPPY SISTERS - Three Hoppy Sisters (Triple New England IPA)




Belgrad'da maalesef bazı mekanlar pandemi sebebiyle kapanmış. Dolayısıyla farklı yerleri tecrübe etmek için biraz daha araştırmamız gerekti ve Google'dan burayı bulduk. Gvint benim ilk kez duyduğum bir Sırp markası. Zaten gittiğimiz publarda da hiç rastlamadık. Dorcol tarafında kendilerine özel ufak bir üretim yerleri var ve aynı yerde de taproom yapmışlar (olması gereken). Alan biraz geniş ve önlerindeki yerlere masa atmışlar. Burası bahar ve yazın talep görüyordur diye tahmin ediyorum.

Sadece lager üretiyorlar. Biz de şehrin dışında olmamasından dolayı gidip bakmak, görmek istedik.


*Gvint - Gvint 5 (India Pale Lager -"laf aramızda asla bir Gara Guzu - India Pale Lager değil)

*Gvint - Tamno (Schwarzbier)


Bu fotoyla bu mekana veda...





Belgrad turunda bahsedeceğim son mekan. Buraya sona ayırdım, çünkü burada sadece 5 dakika kalabildik. Sırbistan'da mekanlar akşam 20:00'den sonra aşı kartını görmek istiyor. Tamam buraya kadar normal. Daha önce Gunners Pub'da da ilk gittiğimizde bunu istediler. Biz de AB uyumlu aşı kartının karekodunu okutup içmeye devam ettik. Buraya gittiğimizde mekan sahibi yine bizden aşı pasaportu istedi. Biz de tamam hemen gösterelim dedik ama mekanın kullandığı sistem, daha önce Gunners'da okuttuğumuz ve hiç bir sorun yaşamadığımız karekodu kabul etmedi. Alakasız bozuk not defteri dosyası gibi bir görüntü verdi. Daha önceki publarda okuttuğumuzu ve sorun yaşamadığımızı anlattık, ama bir türlü dinletemedik. Tamamen saçmalık. Mekan müşteri kaybetti, oraya çok ısınmıştık günü orada kapatabilirdik.


Bir dahaki sefere eğer gidersek orayı tekrar deneyeceğiz. Musluk sayısı baya fazla ve hoş görünen bir mekandı.

Mekanı şöyle bir kaç fotoğrafla göstermiş olayım ve burayı kapatayım.




Belgrad pub turunu burada noktalıyorum. Olabildiğince az yazılı ve bol fotoğraflı bir yazı oldu.

Belgrad'a gidecek olanlar için de faydalı olacağını düşünüyorum. Eğer Belgrad'a gitmeden önce bu yazıyı okuyan ve tavsiyelere uyup giden varsa bana deneyimlerini Instagram üzerinden paylaşırlarsa çok memnun olurum. Sorunuz olursa da her türlü cevaplamak isterim.


Herkese bol keyifler, bol gezmeler ve bol içmeler.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page