top of page

Bieres de Chimay - Grande Reserve Fermentee en Barriques (2018)

Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü ile gittiğim Güney Belçika turunda en klasik ve üst düzey Belçika birası üreticilerinden aynı zamanda Trappist üretici ünvanına sahip olan Chimay'ı ziyaret etmiştik. Bu bira, Chimay'ın shop dükkanından aldığım, bu zamana kadar parama kıyıp aldığım en güzel biralardan biriydi.

Bu biranın normal hali ülkemizde de bulabileceğiniz Chimay Blue aslında. Ancak Chimay Blue'nun reçetesi bu birada devam ederken fıçılarda bekletilerek çağ atlatılmış neredeyse.

Belgian Strong Dark Ale stili bu bira Şubat 2018'de şişeye girmiş. Şişeye girmeden önce Fransız meşe fıçısı, Amerikan meşe fıçısı ve viski fıçısında üç kere beklemiş, bu fıçıların karakteriyle birlikte viski karakterini de yansıtan bir bira. Bununla birlikte, kullanılan malt ve tür özelliği gereği çok güzel mürdüm eriği ve pekmez notalarının da geldiği oldukça kompleks, içmesi keyifli (ancak kışın daha keyif verir) harika bir biraydı.


Şişesi özel tasarlanmış, mantar kapağa sahip. Bu bira 2021 yılında tadıldı, 2 sıcak yaz geçirdi. Ancak formunda hissedilir bir bozulmaya rastlamadım. Gazlılık yerinde, off flavour oluşmamış. Çok keyifli bir biraydı.



Untappd'de şöyle uzunca bir tanımlama yapılmış;

"Fermente edilmiş "Grande Réserve" fıçı, üçlü fermantasyondan ve fıçılarda uzun süreli olgunlaşmadan yararlanan olağanüstü bir biradır. Filtrelenmemiş, pastörize edilmemiş bu biranın eşsiz yuvarlak, odunsu tadı vardır.

Yuvarlaklık ve güç arasındaki denge, şişelendikten sonra en iyi ihtimalle 6 ay ila 1 yıl arasında takdir edilecektir.

Şubat 2018 tarihli bu baskı, Chimay Blue ve Whisky karakterlerinin mükemmel bir karışımını sunuyor.

%34 Fransız meşesi

%41 Amerikan meşesi

%25 Viski

Butik bira üretim yöntemleri kullanılarak sınırlı miktarlarda üretilir.

Sofistike buket, 10 ila 12°C arasındaki bir sıcaklıkta servis edildiğinde mükemmel bir şekilde sergilenir."


Tür: Belgian Strong Dark Ale (Barrel Aged)

Menşei: Belçika

Alkol Oranı: %10.5

IBU: Belirtilmemiş

Yer: Bornova, İzmir, Türkiye

Tadım Tarihi: 17 Ocak 2021 ( 17.01.2021 )




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page