Brasserie d'Orval - Orval
O bir efsane. O bir kült. O bir kültür. Orval, Belçika stili biracılıkta kendine yer etmiş en bilinen manastır bira markalarından (trappist bira üreticisi) birası.
Güney Belçika’da Ardennes dağlarının yakınında Fransa sınırına sadece1km uzakta, yemyeşil, ağaçlarla dolu ve uçsuz bucaksız vadilerin olduğu bir alanda kurulmuş Abbaye Notre-Dame d’Orval. (1)
Orval "Altın Vadi" anlamına gelmektedir
Bira severler için yeri çok başka olan bu biranın üretildiği yerden tarihçesine kadar ap ayrı bir yazıyı hak ediyor. Bu link şuan bir tadım yazısını içerdiğinde burada bitiriyorum.
Bu bira Belçika mayası ile fermante edilmiş bir pale ale. Pale ale olmasına göre alkol oranıyla stilden ayrışan bir yanı var.
Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü ile gittiğim Güney Belçika turunda içmiştim bu birayı. Fabrikada yani. Üretildiği yerde yani. Tap taze haliyle yani.
Benim içtiğim haliyle hatırladığımda şerbetçiotlarının aroması, çam, reçine notaları ve Belçika mayası hissiyatı etkili. Belçika peynirleri ile mükemmel bir uyumdu. Fabrika gezisi sonrası gidenlere ücretsiz verilmişti. O kadar güzel bir ortamdı ki. Biranın tadından çok o ortam damağımda kaldı diyebilirim.
2018 yılında gittiğim Belçika turunda sanırım Untappd'i o kadar da fazla kullanmıyordum. Dolayısıyla orada çektiğim fotoğrafı maaleser bulamadım arşivde. O yüzden bu 2021 yılında biraz şişede bekletip de içtiğim bu fotoğrafı koyuyorum.
Untappd'de şöyle anlatmışlar bu birayı;
NOT: Bu biranın ABV değeri değişir; Amerika Birleşik Devletleri'nde %6,9 kullanılır.
Orval'ın bira fabrikası, satmak için yalnızca bir bira üretiyor; fermantasyonu şişede devam eden yüksek bir bira. Bu %6,2 ABV'dir. Bu bira yalnızca kaynak suyu, arpa maltı, şerbetçiotu kozalakları, candy şekeri ve mayadan üretilir. Aroma ve güzel tat, kullanılan malttan ziyade şerbetçiotu kozalakları ve mayadan kaynaklanmaktadır.
Orval birasının özelliği, şerbetçiotunun üretim sürecinin iki farklı aşamasında eklenmesidir. İlk olarak, birahanede çok miktarda çok ince şerbetçiotu eklenir; bu, meşhur acı tadı üretir ve biranın daha uzun süre saklanmasının nedenidir. Daha sonra depo mahzenlerine tekrar şerbetçiotu eklenir. Bu, en dikkatli şekilde önceden uyarılmış tadımcıyı bile tamamen mest eden enfes aromayı üreten İngilizlerin "kuru şerbetçiotu" olarak adlandırdığı şeydir.
Tadım odasında Orval'ın birası ve peyniri gerçekten iyi bir ikili oluşturuyor: şişenin ve bardağın benzersiz şekli, etiketin tasarımı, bardak altlıkları ve diğer tanıtım malzemeleri; bunların hepsi 1930'ların başlarından kalma bir miras.
Tür: Pale Ale
Menşei: Belçika
Alkol Oranı: %6.2 (Zamanla artar)
IBU: 36
Yer: İzmir, Türkiye
Tadım Tarihi: 08 Kasım 2020 ( 08.11.2020 )
Kaynakça:
Comments