top of page

Avrupa'nın En İyi Bira Festivalleri - 2020

Güncelleme tarihi: 31 Oca 2020

Eğer bira severseniz ve hobiniz kraft biralar tatmaksa, yurt dışı seyahatlerinizi bira festivallerine göre ayarlamak hiç de fena fikir değil. Hatta çok iyi fikir. Hem güzel biralar içmek, hem de Avrupa’nın muhteşem şehirlerini gezmek isteyen gezginler için bira festivalleri bulunmaz fırsat olabilir. Bira üreticileriyle tanışmak, harika kraft biraların tadını çıkarmak olağanüstü bir duygu oluyor. Bu yazıda, 2020 yılında Avrupa’nın farklı şehirlerinde gerçekleşecek en iyi bira festivallerini bulacaksınız.

*Avrupa seyahatlerinde, normal olarak her zaman festivale denk gelemeyebilirsiniz. Ancak Avrupa’nın birçok şehri, farklı biralar tadabileceğiniz çok güzel publarla doludur. Hem şehir, hem de pub turu yapmak açıkçası benim en büyük zevkim. Pub turlarını farklı başlıklar halinde daha sonra ekleyeceğim.

*01-02 Şubat 2020 | Bruges Bira Festivali -> Brugge - Belçika

Yaklaşık 80 bira üreticisi, toplamda 400 farklı bira ile katılıyor. Şehir merkezinde ve 2007 yılından beri gerçekleşiyor. Her yıl 20.000’in üzerinde birasever katılıyor. Açıkçası bir festival Belçika’daysa harika olacağına eminim. Başka bir kaynakta 2020 yılında Trappist biraların yanı sıra 69 farklı bira üreticisinin katılacağı yazıyor. Listeye ulaşmak için tıklayınız.

Bu yazıyı yazarken, “haftasonuna denk geliyormuş keşke daha önce araştırsaydım vizem varken giderdim.” diye içinden geçirdim. :)

*04-08 Şubat 2020 | Büyük İngiliz Bira Kış Festivali -> Birmingham, İngiltere

Büyük İngiliz Bira Kış Festivali’nin açıklamasında, “bu festivali isminden dolayı sadece kış biralarıyla karıştırmayın.” Diye bir uyarı var. İçim rahatladı açıkçası. Açıklamanın devamında her stilden biraya fıçıda ve şişede ulaşılabileceği yazıyor. Yerel biraların yanında dünya biraları, ciderlar ve gin standları da bulunuyor.

Biraların listesine buradan ulaşabilirsiniz. ( Liste 7 sayfa. )

*21-22 Şubat 2020 | Riga Kraft Bira Haftasonu Festivali -> Riga, Letonya

Riga Kraft Bira festivali, Letonya’da “bağımsız kraft bira festivali” olarak geçiyor: Festival boyunca 240 farklı birayı keşfedebilir ve tadabilirsiniz. Bira üreticileri ve bu kültürün meraklılarıyla tanışabilirsiniz. Festivalde dünyanın dört bir yanından 40 farklı kraft bira üreticisi yer alıyor.


*13-15 Mart 2020 | Barcelona Beer Fest -> Barcelona, İspanya

İspanya'nın yılın en büyük kraft bira festivali olarak kendine yer edinmiştir. Üç gün süren festivl, Barcelona'nın gastromik ve birasal anlamda doyumu için organize edilmiştir. Festivalde yılın en son trendleri ve en yenileri bulunuyor. 650'den fazla bira içeren festival her yıl 35.000'den fazla kişinin akınına uğruyor.

*20-22 Mart 2020 | Selanik Bira Festivali -> Selanik, Yunanistan

2019 yılında gerçekleştirdiğim Atina seyahatimde, en büyük amacım Yunanistan'ın lokal biralarıyla tanışmaktı. Bu amacımı çok büyük oranda gerçekleştirdiğim için şaşkındım çünkü Yunanistan'ın kraft bira üzerine bu derece markası ve farklı stil bira bulundurduğunu bilmiyordum. Bu festival de kendini bu tip "şaşkınlık" içerisine konumlandırmış.

Ancak bu sene, bu tarihlerde Türkiye Bira Koleksiyonlerleri ve Ev Biracıları Kulübü'nün ev birası festivali olduğundan dolayı rotayı Türkiye'de tutmak gerekir :)

Bunların dışında, Atina'ya gidin ve o güzel biralardan tadın. Atina bira turunu yakın zamanda blog'a yüklediğimde ne demek istediğimi anlayacaksınız :)


*24-25 Nisan 2020 | Balkan Beer Bash -> Sofya, Bulgaristan

30'dan fazla kraft bira üreticisinin 140 farklı biraylakatıldığı bu festival beni çok heyecanlandırıyor. Burnumuzun dibindeki bu festivale büyük bir engeliniz yoksa gitmenizi öneririm.


*08-09 Mayıs 2020 | Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) -> Kopenhag, Danimarka

Danimarkalı Mikkeller'in düzenlediği bu festival tam bir kraft bira cennetinin içine düşmenizi sağlayacak.


*22-30 Mayıs 2020 | Letonya Bira Festivali (Latviabeerfest) -> Riga, Letonya

Bir üstteki festivalin formatından biraz daha farklı, sanki bir “yaza merhaba partisi” tarzında olan bir festival gibi gözüküyor. 10 yıldır gerçekleşen bu festivalde, Letonya’nın yerel lezzetleri ve yerel müzikler ön plana çıkıyormuş.

Tabi bununla kalmıyor, elbette bira çeşitleri adına zengin bir festival. THY’ye baktım fiyatlar pahalı, ey Pegasus duy sesimizi :)


*25-28 Haziran 2020 | Birroforum Bira Festivali -> Roma, İtalya


İtalya’nın başkenti Roma’da Tor Di Quinto Park’da yaz festivali tadında bira festivali. Bira konusunda kendini geliştirmeye başlayan İtalya’da kraft bira anlamında nasıl bir şey bulunabileceğini tahmin etmek zor.

*04-08 Ağustos 2020 | Büyük İngiliz Bira Festivali -> Londra, İngiltere

Büyük İngiliz Bira Festivali, The Campaign for Real Ale (CAMRA) tarafından her yıl düzenlenen bir bira festivalidir. İngiliz biraları ve farklı ülkelerin biraları sunulmaktadır. Yüzlerce farklı Ale tipi biranın yanında, çeşitli sokak yemekleri ve atıştırmalıkları da bulunmakta. Pub oyunları ve akşamları da konser festivale dahildir.

Bu festival, İngiltere’nin en iyi biralarını yapan kraft bira üreticileriyle tanışmanız ve biralarını tatmanız için fazlasıyla iyi olmasının yanı sıra, Britanya Bira Şampiyonası ödülleri de bu festivalde veriliyor.


Festivalin resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

*07-09 Ağustos 2020 | Uluslararası Berlin Bira Festivali -> Berlin, Almanya

Öncelikle, Almanlık <3


1997 yılından bu yana her yıl Ağustos’un ilk haftasonunda gerçekleşen Berliner Bierfestival olarak da adlandırılan festival, üç günlük süreçte 750.000’den fazla insanın katılımıyla gerçekleşiyor.

90 ülkeden, 350 bira bira üreticisinin yaklaşık 2400 farklı birası bu şahane festivalde bulunuyor. Festival alanı Berlin-Friedrichshain bölgesinden, Karl-Marx-Allee boyunca 2.2 km kare alanı kaplıyor. Festival alanı, biraların coğrafi kökenlerine göre alanlara ayrılmış. Bunların arasında Bavyera, Saksonya, Vestfalya ve Thüringen gibi çeşitli Alman eyaletleri var, ancak Vietnam ve Japonya gibi daha uzak yerler de var.


Festival, 2011 yılından bu yana, “dünyanın en uzun bira bahçesi” ile, GUINNES dünya rekorunun sahibidir.

*12-16 Ağustos 2020 | Belgrad Bira Festivali -> Belgrad, Sırbistan

Belgrad, belki uluslararası kraft bira zenginliği adına vasat bir yer olabilir ancak çok kaliteli kraft bira üreticileri bulunmaktadır. Bu girizgahı yaptıktan sonra, festivalden bahsedeyim.


2003 yılından beri gerçekleşen festival, 500’den fazla yerel, bölgesel ve uluslararası birayı bünyesinde bulundurur. Festival aynı zamanda elektronik müzik severler için de muazzam bir deneyim sunuyor. Festivali harika yapan bir başka özelliği ise, festival alanının Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği yerde harika bir manzaraya sahip olmasıdır.

Sırbistan’a vize yok :)

*04-06 Eylül 2020 | Belgian Beer Weekend -> Brüksel, Belçika

Belçika ve bira ikilisini yanyana getirince gözlerimde bira bardağı işaretleri çıkıyor. Belçika’da bir bira festivali söz konusu olduğunda ise nirvanaya ulaşmak mümkün.


The Belgian Beer Weekend, her yıl Grand Place Brussels’de yapılır ve 400 farklı Belçika birasını bünyesinde barındırır. Festival 20 yıl önce başladı. Giriş ücretsizdir, sadece bira tadarken ücret ödersiniz. Festival ile ilgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.



*19 Eylül – 04 Ekim 2020 | Oktoberfest -> Münih, Berlin

Sıra geldi işte o etkinliğe. Oktoberfest !


Oktoberfest, belki bira kalitesi olarak değil ama festivale katılan kişi sayısı ve bir çok istatistikte dünyanın en büyük bira festivali olarak geçiyor. Her yıl Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşen festival Eylül ayının ortasından Ekim ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. Festivale her yıl dünyanın dört bir yanından 6.000.000 kişiye yakın kişi katılıyor. Herkesin tek bir amacı var; BİRA İÇMEK – SOSİS YEMEK – EĞLENMEK VE ALMANLIK YAŞAMAK


Oktoberfest’deki biraların belli bir standartı vardır;


*Biralar en az %6 alkol oranına sahiptir.

*Biralar, Mühih şehri sınırlarında üretilir.

Oktoberfest ile ilgili daha fazla bilgiyi ayrıca başlık altında yazacağım.



Şerefe !


Kaynak;

http://allexciting.com/brugs-bier-festival/

https://www.bestbeerfestivals.com/europe-beer-festivals

https://winter.gbbf.org.uk/beers/

http://rcbw.lv/en/

https://gbbf.org.uk/

https://www.internationales-berliner-bierfestival.de/

www.oktoberfest.de

478 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page