top of page

Birasal Gelişmeler -> Haziran 2020

Güncelleme tarihi: 7 Eki 2020


Haziran 2020 dönemi itibariyle Türk biracılığında önemli gelişmeler yaşandı. Bu yazıda onun kısa bir özetini bulacaksınız.
Haziran Ayı Birasal Gelişmeler

Merhabaydın. Bu yılın blog yazıları biraz da "pandemi günlükleri" halini aldı. Her yazının başında sonunda içinde yaşadığımız süreçten bahsetmeden edemiyorum.

1 Haziran itibariyle dünyanın hemen hemen hepsi "yeni normal" adı altında eski hayatına geri dönmeye başladı. Gerçi bir çoğumuzun iş hayatı dışında diğer hayatlarında bir normalleşme yok :)

Haziran ayı bence Türk biracılığına iyi geldi. Not almaya çalıştığım bir çok gelişme yaşandı. Hobisi/işi bira olanlar zaten bunları biliyor. AMA yine de burası bira bloğu olduğuna göre gelişmeleri kayıt altına almak ve arşivlemek istedim. Başlıyoruz;


1.) Untappd -> Onur Ayı #DrinkProudly2020



Dünyadaki hemen hemen her ticari biranın bulunduğu ve biranızı içerken puanlayabildiğiniz, paylaşabildiğiniz dünyaca ünlü bira sosyal ağı Untappd. Biliyorsunuz Haziran ayı, LGBTQIA+ bireyler için Onur Ayı'dır. #PrideMonth hashtag'i kullanılır. Untappd ise bir farkındalık yaratmak amacıyla, adaletsizlik, zorbalık, zorluklar vb şeylerle mücadele eden belki akrabamız, belki iş arkadaşımız, belki publara gidip gülüp eğlendiğimiz LGBT birey tüm dostlarımıza desteğimizi hissettirmek için sosyal medyadaki bira paylaşımlarına #DrinkProudly2020 hashtag'i kullanılması çağrısında bulundu ve Untappd'den bira check-in yapan herkese Onur Ayı rozeti verdi.




2.) Bomonti -> Onur Ayına Özel Şişe Tasarımı


Anadolu Efes grubunun markalarından olan Bomonti, bir kaç yıldır 33cl'lik şişesini Onur Ayı'na özel gökkuşağı ile giydiriyor. Açıkçası marketlerde Migros'da falan bulamadım ama baĞzı arkadaşlara koliyle gitmiş. Keşke marketlerde bulabilseydim. Ülkede malesef LGBT bireyler her an her alanda dışlandığı ve sözde lanetlendiği için, normal zamanda Onur Yürüyüşü'nün bile yapılamadığı göz önüne alındığında, linçlenme pahasına bu seriden vazgeçmeyen Anadolu Efes ve Bomonti ailesini kutlarım.


Paylaşmama izin verdiği için IG: emreokdan (koleksiyoncu) hesabına teşekkürler.

Paylaşmama izin verdiği için IG: birakoleksiyoncusu hesabına teşekkürler.
Bomonti Onur Ayı özel tasarımlar















3.) Knidos Brewery -> Bosphorus Brewing Co. Biraları Artık Şişede


Bosphorus Brewing Co., Gayrettepe'de yıllardır kendi biralarını üreten şahane bir yer. Ne zamandır biralarını şişelemek istiyorlardı, kısmet Covid-19 pandemisineymiş. Biraları Knidos Brewery markası altında ve 4 farklı türde şişelediler.

  • Tank 1 - Lager

  • Pilsen

  • Buğday

  • Route 333 - IPA


Tank 1 - Lager'in ayrıca 5 litrelik fıçısı da çıkmış, tekeller sipariş üzerine getiriyormuş. Bu güzel biraların tadım notu ayrı bir yazıyı hak ediyor. Bu yazıyı yayınladıktan en geç 3-4 gün sonra onu da paylaşacağım.


4.) 3Kafadar -> Belgian Blonde Yeni Etiket ve Helles Duyurusu


3kafadar, nam-i diğer Graf, Ocak sonu Şubat başı gibi Beşiktaş'daki The United Pub'a fıçıdan Mosaic IPA üretmişti. Mart ortası gibi de bunu şişeyle biz bira severlere sunmayı planlıyorlardı ama araya Covid-19 pandemisi girdi. Onlar da bu işi Mayıs ortası itibariyle yaptılar, çok da güzel yaptılar. Gara Guzu 4C IPA ile birlikte bayıla bayıla içtiğim bir IPA yaptılar.

Haziran ayı itibariyle bu bira ustası dostlarımız Helles türü birayı (Octo) duyurdular. Helles benim hiç deneyimlemediğim bir tür. Hatta bu 3kafadar, bunun için pandemi öncesi Almanya'ya gidip Helles türü biraların peşinde araştırmalar yapmışlardı. Bu bira şuan dağıtılmadı, çıktığında hemen denemek istiyorum.


Bir diğer duyuru da Graf markasıyla çıkarılan Belgian Blonde'un etiket değişimiydi. Graf'ın Belgian Blonde'una biraz uzağım açıkçası. Belki de bu türü pek sevmediğimden. Ama bu 3kafadar markasıyla etiket değişimi de Haziran ayı gelişmelerine eklendi. Bu arada, Graf Porter aşırı iyi bir biradır. Tavsiye edilir.


5.) Bir_A_Brewery -> Bir Ev Biracısının Malt Üretim Denemesi


Haziran ayında endüstriyel ve kraft markaların gelişmeleri dışında belki de çok az kişinin gözüne çarpan bireysel bir deneme oldu/oluyor. Kocaeli'nde tam tahıl "öğretmen birası" mottosuyla kendi birasını üreten IG: bir_a_brewery tam tahıl birasında maltiı da kendisi üretmeye karar verdi ve karakılçık buğdaylarından malt ile bira yapacağını duyurdu. Ev biracılığı adına muazzam bir gelişme.

Fotoğrafını kullanmama izin verdiği için teşekkür ederim. Gelişmeleri merak ediyorum :)



6.) Efes Pilsen -> Yeni Etiketler ve +1 Üretim Tekniği Duyurusu


Anadolu Efes, Haziran ayı içerisinde etiket değişikliğine gittiğini duyurdu ve ek olarak insanlarda merak uyandıracak "+1" ismini verdikleri üretim tekniğini tanıttı. İşin mutfak kısmından malesef pek anladığım söylenemez, ancak bu üretim tekniğini Almanya'daki bira enstitülerinde tescil ettirdiklerini duyurdu. Tanıtım şanslarına katılma fırsatı ve tanıtım kolisi edinme fırsatı buldum. Bu majör gelişme için de çok yakın zamanda bir blog yazısı hazırlayacağımdan ötürü burada kesiyorum.


Bu arada, Instagram'da #artıbir hashtag'i down sendromlu kardeşlerimiz için de kullanılıyor. Anadolu Efes güzel bir marketing ile down sendrom farkındalığı için fırsat yaratabilir.


7.) Premier League Şampiyonu Liverpool -> Bud Hatıra Birası

Dünyanın en iyi futbol ligi, İngiltere Premier League yani bu konu tartışmaya kapalı. Liverpool'umuz ise 30 yıl sonra şampiyonluğu tattı. Hem de ligin bitimine baya bir hafta kala. Bud ise buna özel kırmızı kutuda hatıra tasarımı çıkartmış. Koleksiyonerler için harika :)

Carlsberg'de Liverpool tasarımlı bir bira çıkartacak ve belki Türkiye'de de olacak.




8.) Anadolu Efes -> Varım Limon


Arkadaşlar yüce Odin günah yazmasın ama Anadolu Efes şu Varım konusunda ne amaçlıyor anlayabilmiş değilim. Varım ilk çıktığında denemiştim ama rezalet ötesi deyip bırakmıştım. Yani Marmara Gold varken Varım mı içilir "ucuz" diye !

Neyse Varım ekibi bu üzerine çalışmamış biranın tadını bastırmak (bence) ve yaz sıcağına güzellik yapmak için limon aroması eklemiş. Bir "iyi bira faşisti" olarak asla alıp içmeyeceğim, ama beachlerde alıcısı baya olacaktır.


IG : beerbuffet06 ya fotoğrafı kullanmama izin verdiği için teşekkür ederim.


Haziran ayında benim takip edebildiğim gelişmeler bunlar. Umarım atladığım önemli bir gelişme yoktur. Bu seriyi gözle görülür gelişmeler oldukça her ay ya da iki ayda bir devam ettirip arşiv gibi devam ettirmek istiyorum. Bu yazı bitti, darısı diğer aylara.
334 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page