Oktoberfest Nedir | Ekim Festivali
Bu yazıyı okuyorsanız, yılın en güzel ayının en güzel günlerine gelmişiz demektir. Çünkü etrafınızda, belki mahallenizdeki pub'da, belki özel davetlerde ve sosyal medyada, elinde Maß bardaklar (bilinir haliyle litrelik Arjantin bardak) ve Lederhosen ve Dirndl isimli geleneksel kıyafetler giyen hanımefendiler ve beyefendiler göreceksiniz.
Evet, kulağınızda Bavyera müzikleri duyar gibiyim. Oktoberfest hoş geldi sefalar getirdi.
Şimdiden biletini alıp, planını yapıp biracılar için kutsal olan bu festivale gidebilenlere iyi eğlenceler diliyorum. Umarım gitmeden bu yazıya göz atarsınız.
Kısaca Tarih !
Şimdi sizi çok sıkmadan kısaca Oktoberfest'in tarihine götüreyim. 12 Ekim 1810 tarihinde Kral Ludwing (Bavyera prensi) ve Prenses Therese'nin evlenmesi ve halkın bu kraliyet olayına davet edilmesi ile başlar.
1811'de tarım için gösteri eklenir, 1818'de karnaval kabinleri eklenir. 1819'da bunun geleneksel ve her yıl yapılması için bir grup kutlamaları üstlenir ve Oktorberfest her yıl yapılmaya başlanır. Festival yaklaşık 16 gün sürer ancak bazı yıllar bu süre 1-2 gün uzayabilir orası ek detay uzatmayalım.
Bilmeniz Gereken Kilit Detaylar ?
1) Oktoberfest'te sadece Maß bardaklar bulunur.
2) Giriş ücretsizdir ancak rezervasyonunuz yoksa o kabalıkta eğlenceli çadırlara girmek neredeyse imkansızdır ve iyi bir sabır gerektirir.
3) Çadırlar 10.0 - 23.30 yerel saatler arasında açıktır.
4) Son yıllarda sıkça rastlanan hırsızlık, aşırı sarhoşluk ve kusmuk gibi durumları görmeye hazır olun :) Çünkü oktoberfest birası hem litrelik bardakta verilir hem de daha yüksek alkollüdür.
5) Yanınızda mutlaka nakit bulundurun, o kalabalıkta pos cihazı zaten asla çalışmaz.
6) Garsonlar sinirli olabilir ama üstünüze alınmayın, o kalabalığa hizmet etmek zordur :)
7) Oktoberfest alanına bagaj kabul edilmez, yalnızca küçük çantalar kabul edilir.
8) Litrelik bira fiyatları geçen sene en son 11 €'ydu. Bu sene enflasyondan dolayı 12-13 € olmuş olabilir.
Oktoberfest ve Bira ?
Bu festivalin demirbaşı elbette biradır. Sonradan kızarmış tavuklar, hardallı mayonezli patates, Pretzel, Alman lahana turşusu, ızgara ördek, Alman sosisleri (Bratwurst) peynirler..... ağzımın suyu aktı. AL-MAN-LIK
Festival birası Marzen stili %6 alkol oranına sahip, Türkiye'de alıştığımız klasik lager ve pilsner biralardan ayrışan, daha koyu sarı ve dolgun bir biradır.
Biralar, Bavyera eyaletinde üretim yapan altı bira üreticisi tarafından servis edilir. Bunun dışında üretici şimdilik kabul edilmiyor.
*Augustiner: Münih’in en eski bira üreticisi. Festivale özel %6.4 alkollü lager bira üretirler. Biraları 3 büyük çadır ve 3 küçük çadırda bulunur.
*Hacker-Pschorr: 1417 yılından beri üretim yapıyor, %6 alkollü özel bira üretiyor.
*Hofbräu: 1589 yılında kurulur. Festivale özel %6.2 alkollü lager bira üretir ve sadece kendi çadırında servis eder.
*Löwenbräu: 14. yüzyılın sonlarında üretime geçen Bavyeralı bir üretici.
*Paulaner: Biz kendisini buğday biralarıyla biliriz, ama her Bavyeralı gibi mükemmel lager biraları ile de meşhurdur. 1643 yılında üretime başlamış ve Bavyera'nın en genç geleneksel bira üreticilerindendir.
*Spaten: 1397 yılında faaliyete başladı ve Münchener Hell birasını 1894'de piyasaya sundu.
Biraların içildiği Maß bardak sapından tutulmaz. El gövde ile sap arasına sokulur, gövdeden kavranır ve kafaya dikilir. İçmeden önce "eins, zwei, drei, G’supaa!”(bir, iki, üç kafaya dik demek) diye bağırılır ve hemen ardından PROST! (şerefe) diyerek bardaklar tokuşturulur ve kafaya dikilir.
Nasıl Başlar ?
Başlangıç günü (2023 yılı için bu 16 Eylül) öğlen 12'de Schottenhamel-Festzel çadırında dönemin Münih belediye başkanı büyük bir ahşap fıçıya çekiç kullanarak çeşmeyi tıkar ve "O'zapft is!" (ÇEŞME AÇIK) diye bağırır. Böylelikle seri bir şekilde Maß bardaklara seri bir şekilde biralar doldurulur, önde olanlar kapar festival başlar ve telaşlanmayın.. herkese yeteecek kadar bira vardır.
Böyle bir festivale ilk gün gitmek elbette başka bir deneyim olmalı, ancak ilk gün gidemiyorsanız üzülmeyin. Minimum 16 gün boyunca şenlik devam eder. Burada tercih o yoğun kalabalığa girmek isteyip istememekten ibaret. Hepsinin tadı farklı. Tatili biraz uzun olan, hafta içi "nispeten" daha az aşırı kalabalığın :) rahatını tadabilirler.
Türkiye'de Oktoberfest ?
Oktoberfest'in ünü yaygınlaştıkça Almanya dışında bir çok ülkede iyisiyle kötüsüyle Oktoberfest benzeri organizasyonlar yapılıyor. Türkiye'de de bira odaklı publar bu gelenekselliğe önem veriyorlar. Kimi büyük organizasyonlar orijinaline ufak da olsa yaklaşmaya çalışırken, birçok pub ve brewpub oldukça lokal ama oktoberfest heyecanını paylaşmaya can atan etkinlikler düzenliyorlar. Bu iş en nihayetinde beraber olma ve kadeh tokuşturma duygusu.
Türkiye'de hali hazırda bildiğim oktoberfest etkinliklerini paylaşacağım. Bu yazıyı yazarken tarihlerini bilmediğim ama yapacaklarından %99 emin olduklarım da olacak.
*İstanbul | 17Eylül Pazar - Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü / Biergarten
*İstanbul | 1 Ekim Pazar - Sanayi1A *İzmir | 30 Eylül - 1 Ekim | Festivalland Oktober
*İzmir | 6-7-8 Ekim - Eats And Beats Oktoberfest
*İstanbul | The Populist - Bomontiada / Torch Brewery
*İstanbul | The Bosphorus Brewery Co / Knidos Brewery
ŞEREFE - PROST
Kommentare