top of page

Brussels Beer Challenge'da Türkiye Esintisi...



2012 yılında Brüksel'deki La Bourse'de gerçekleşerek başlayan Brussels Beer Challenge (bundan sonra BBC kısaltması kullanacağım) bu yıl 10. bira yarışmasını düzenledi. 2012 yılında başlayan bu yarışma, dünyanın en önemli ve prestijli yarışmalarından biri haline geldi. BBC misyonunda, "kaliteli biraları teşvik etmek ve rekabeti sağlamak, bira üreticilerine tanıtım imkanı sunmak ve tüketicilere ışık tutmak" ifadelerini kullanıyor. Zaten bir çok yarışmanın da aşağı yukarı misyonu böyle.

3 gün boyunca uluslararası düzeyde hakemlik yapan jüri üyeleri eşliğinde dünyanın her köşesinden 1800'e yakın bira değerlendiriliyor. Biraların ulaştırılmasından, saklanma koşulları ve türlere göre sıralanmasına kadar son derece profesyonellik içeren çok büyük bir yarışma.

Ödül alan biralar kategorilere göre sınıflandırılmış. Bir çok stil ve bir çok ödül alan bira var. Detaylı incelemek isteyenler için linki bırakıyorum.


BBC'nin girişini yaptıktan sonra bu yarışmadan yüzümüzü güldüren haberler geldi. Anadolu Efes ve Torch Brewery'nin biraları bu yarışmada ödül/ödüller aldı. Gelin bunlara kısaca bakalım.


Torch Brewery


Torch Brewery bu yarışmadan üç ödülle dönerek göğsümüzü kabarttı diyebilirim.

Sibel Karagöz (IG: sibel.acikgoz7) - Ferhat Şahin (IG: beerman3434) - Philip John Green (IG: craftedinistanbul) - Ali Haydar Gül (IG: alihydrgl) ve muhtemelen özür dileyerek adını unuttuğum/bilmediğim bir çok bira emekçisinin ellerine zihinlerine reçetelerine sağlık.


*Torch Brewery - Honey Pepper Ale Untappd'den kontrol ettiğime göre hiç içmemişim. Gördüğüm ilk fırsatta denemek istiyorum. Sanayi1A'ya vs gelir umarım.

*Torch Brewery - Red Ale Çok tercih ettiğim bir tür olmaması sebebiyle sadece bir kere şişeden deneme amaçlı içmişim. En kısa zamanda mümkünse fıçıdan tekrar denemek istiyorum.


*Torch Brewery - Kölsch Kölsch zaten ödüllü bir bira. 2021 yılında Meininger's International Craft Beer Award yarışmasından altın madalya ile dönmüştü. Bununla ilgili hatta blog yazısı da yayınlamıştım. Şöyle iliştireyim.

Bu bira hali hazırda Sanayi1A'da fıçıdan sunuluyor. Umarım sıklıkla musluk listelerinde bulundururlar. Aralık 2021'e girdik belki bu havaların birası değil ama baharda falan lıkır lıkır gider.



Anadolu Efes Biracılık


Anadolu Efes, yaz ayları için ürettiği Summer Blue ile Light Bitter Blond/Golden Ale stilinde birinci oldu. Yaz aylarında seve seve tükettiğim bu biranın böyle bir yarışmada ödül alması çok hoşuma gitti açıkçası. Eminim Efes bu ödülle birlikte Summer Blue'yu artık her sene çıkarır ve biz de afiyetle sıcak yaz günlerinde içeriz.

Biraustaları Cem Sürer (IG: beerhavior) , Koray Anar (IG: koray_anar), Meriç Yanık (IG: beer_for_all_), Serhat Eryüksel (IG: serhatery), Hacı Murat Koska (IG: shqiptarkoskabirra) ve çok büyük ihtimalle özür dileyerek kaçırdığım diğer isimlerin emeklerine sağlık. Unuttuğum varsa özelden iletirlerse hemen ekleyebilirim.


*Anadolu Efes - Summer Blue


İlginizi Çekebilir...


Stiller fazla olunca ödül alan çok bira var elbette. Siz merak ediyorsanız onlara tek tek bakarsınız. Yukarıda linkini vermiştim.

En azından ödül alanlar arasında Türkiye'de bulabileceğiniz ithal biraları da yazmak istedim.


*Hoegaarden White - Witbier /// Gümüş Madalya

*Schneider Tap6 Aventinus - Dunkel Weizen (Doppel) Bock /// Gümüş Madalya

*Bernard Bohemian Lager - Bohemian Pilsner /// Altın Madalya

*Duvel - Strong Blonde /// Gümüş Madalya

*Affligem Blond - Abbey/Trappist Style Blond /// Altın Madalya

*La Trappe Blond - Abbey/Trappist Style Blond /// Bronze Madalya

*Grimbergen Blonde - Abbey/Trappist Style Blond /// Bronze Madalya *Pauwel Kwak - Strong Amber /// Gümüş Madalya

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page